Bassia scoparia

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bassia scoparia, ook wel bekend als beklierde duikborstel, is een struikachtige plant die behoort tot de amarantenfamilie. Deze plant groeit met dunne takken die bedekt zijn met kleine, groene bladeren. In de zomer produceert de Bassia scoparia kleine witte bloemen die later uitgroeien tot zaadpluisjes die lijken op kleine borstels. Deze plant gedijt goed in droge, zanderige omgevingen en wordt vaak gebruikt voor bodemstabilisatie en erosiepreventie. Bassia scoparia staat bekend om zijn snelle groei en invasieve karakter, waardoor het soms als onkruid wordt beschouwd.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is bladverliezend. Na de bloei verliest de plant zijn groene bladeren en blijft in de winter kaal. Het blad verschijnt weer in het voorjaar wanneer de plant begint te bloeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15°C. Het is aan te raden om de plant extra bescherming te geven bij temperaturen onder de -10°C. Het is een tuinplant die goed bestand is tegen koude weersomstandigheden.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om optimaal te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende zonlicht en luchtstroom is rondom de plant voor een goede ontwikkeling. Houd ook rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de juiste plantafstand.

  Nee, de Bassia scoparia groeit het beste in de volle zon en heeft minimaal zes uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is daarom niet aan te raden om deze plant in de schaduw te plaatsen. Het beste is om hem op een zonnige plek in de tuin te zetten.

  De plant heeft wekelijks ongeveer 1 tot 2 keer water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingstemperatuur. Zorg ervoor dat de grond tussen waterbeurten licht opdroogt om wortelrot te voorkomen. In de winter kan de plant met minder water toe.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de kleine bloemen die rijk zijn aan nectar. Hierdoor zal de plant bijdragen aan de bevordering van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en stuifmeel levert voor insecten en vogels, en het kan dienen als schuilplaats voor kleine dieren. Tevens draagt de plant bij aan de variatie in ecosystemen in de tuin.

  "Bassia scoparia" bloeit in de maanden juli en augustus en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen volle zon en gedijt het beste in een zonnige locatie. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt bij warm weer.5

  De plant is niet eetbaar voor mensen, maar kan wel giftig zijn bij consumptie. Het wordt niet aanbevolen om delen van de plant te eten vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Het is het beste om de plant niet te consumeren.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door zijn dichte groeiwijze en bladeren. Het kan helpen om omgevingsgeluid te absorberen en te verminderen. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant is nodig om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of zieke takken en knip terug in het voorjaar voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te kunnen groeien.

  De plant heeft matig water nodig en moet goed worden gedraineerd om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten volledig te laten opdrogen. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw kraanwater om uitdroging van de plant te voorkomen.

  Kies een goed doorlatende potgrond die geschikt is voor tuinplanten. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Vermijd zware, compacte grondsoorten voor deze plant.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare bodem. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. De bodemkwaliteit speelt een belangrijke rol bij de gezonde groei van deze plant.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind, vooral in de winter. Vermijd natte en vochtige grond om wortelrot te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om deze plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de wortels aan te brengen. Omdat de plant niet goed tegen kou kan, is het aan te raden om hem in een kas of beschutte plek te zetten tijdens het koudste seizoen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt, maar vermijd dat de wortels te nat worden om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in droge grond. Zorg voor voldoende zonlicht en geef matig water. Snoei dode of beschadigde takken indien nodig.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten met een evenwichtige meststof tijdens het groeiseizoen. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen voor een gezonde en duurzame groei. Pas op met overbemesting, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Het beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen. Voor tuinplanten is het aan te raden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen.

  Bassia scoparia groeit het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de zuurgraad van de bodem te reguleren.

  De plant kan gevoelig zijn voor bladluizen, rupsen en trips. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op deze plagen en indien nodig te bestrijden met biologische of chemische middelen. Het is ook aan te raden om de plant gezond te houden door voldoende water en voedingsstoffen te geven.

 • Omschrijving

  Bassia scoparia, ook wel bekend als beklierde duikborstel, is een struikachtige plant die behoort tot de amarantenfamilie. Deze plant groeit met dunne takken die bedekt zijn met kleine, groene bladeren. In de zomer produceert de Bassia scoparia kleine witte bloemen die later uitgroeien tot zaadpluisjes die lijken op kleine borstels. Deze plant gedijt goed in droge, zanderige omgevingen en wordt vaak gebruikt voor bodemstabilisatie en erosiepreventie. Bassia scoparia staat bekend om zijn snelle groei en invasieve karakter, waardoor het soms als onkruid wordt beschouwd.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.