Sanvitalia procumbens

Sanvitalia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sanvitalia procumbens, ook bekend als goudknoopje, is een laagblijvende en bodembedekkende plant met kleine, vrolijke gele bloemen. De plant heeft een kruipende groeiwijze en verspreidt zich gemakkelijk over de grond. Sanvitalia is geschikt voor in hangmanden, borders en rotstuinen en gedijt goed in de volle zon. Het is een dankbare en makkelijk te onderhouden plant die bloeit van het voorjaar tot in de herfst. Door regelmatig te snoeien, blijft Sanvitalia mooi compact en vol bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Sanvitalia procumbens is een zomerbloeier en geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de wintermaanden. Het is aan te raden om de plant vorstvrij te overwinteren.

  Sanvitalia procumbens is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius.

  Ja, deze plant is gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonlicht en regelmatig water nodig heeft. Het is belangrijk om regelmatig dode bloemen te verwijderen om de groei te bevorderen.

  Sanvitalia procumbens heeft ongeveer een ruimte nodig van 15 tot 20 cm tussen elke plant voor optimale groei. Het is een bodembedekker en verspreidt zich over de grond, dus zorg voor voldoende ruimte tussen de planten. Voor een mooi vol effect kunnen de planten dichter bij elkaar geplant worden.

  Sanvitalia procumbens groeit het beste in de volle zon. Het kan echter ook redelijk goed groeien in gedeeltelijke schaduw, maar zal minder bloemen produceren. Het is het meest geschikt om in de zon te planten voor optimale groeiresultaten.

  Tuinplanten zoals Sanvitalia procumbens hebben meestal voldoende aan één keer per week water geven. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen met nectar. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit. Planten zoals deze helpen bij de bestuiving en ondersteunen het ecosysteem.

  Ja, deze plant is een goede keuze voor biodiversiteit, omdat het nectar en pollen levert voor bestuivende insecten. Daarnaast is het een geschikte bodembedekker, wat zorgt voor een gevarieerde leefomgeving voor verschillende diersoorten. Het helpt bij het bevorderen van de diversiteit in de tuin.

  De Sanvitalia procumbens bloeit van mei tot en met september en de bloei kan tot wel 4 maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in fel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en te zorgen voor goede afwatering in de bodem.

  Nee, de plant "Sanvitalia procumbens" is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve plant in tuinen en borders. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, de Sanvitalia procumbens heeft de eigenschap geluid te kunnen dempen door zijn bladeren en groeiwijze. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen, vooral wanneer meerdere planten bij elkaar worden geplaatst. Het is echter geen volledige vervanging voor speciale geluidsdempende materialen.

 • Sanvitalia procumbens moet regelmatig worden gesnoeid om een compacte en gezonde groei te bevorderen. Verwijder dode of zieke takken en snoei de plant indien nodig om de vorm te behouden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of na de bloei.

  Sanvitalia procumbens heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis en vermijd bladnat.

  Potgrond die geschikt is voor tuinplanten met een goede drainage is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet drassig. Een mix van potgrond met wat zand en compost kan helpen bij het gedijen van deze plant.

  Sanvitalia procumbens gedijt het best in goed doorlatende, vruchtbare grond met een neutrale tot licht zure pH. Een bodem met voldoende organisch materiaal en vochtigheid zal de groei en bloei van deze plant bevorderen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat of te droog is, dit kan leiden tot problemen zoals wortelrot.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de standplaats beschermd is tegen sterke wind en vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te kunnen groeien en bloeien.

  Tuinplanten kunnen gevoelig zijn voor vorst, dus het is belangrijk om ze te beschermen in de winter. Dit kan door ze te bedekken met een dikke laag mulch, zoals bladeren of stro, of door ze te verplaatsen naar een beschutte plek. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond goed draineert. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen. Voed de plant maandelijks met een algemene meststof tijdens het groeiseizoen.

  Tuinplanten zoals de Sanvitalia procumbens hebben baat bij regelmatige bemesting om gezond en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Bemest de planten tijdens het groeiseizoen, meestal van het voorjaar tot de herfst.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het wordt aangeraden om organisch materiaal zoals compost of houtsnippers te gebruiken als mulch voor tuinplanten. Het beste moment om te mulchen is in het voorjaar, nadat de grond is opgewarmd en onkruid is verwijderd.

  De Sanvitalia procumbens gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot groeiproblemen en een verminderde bloei.

  om ongedierte te bestrijden, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke methoden zoals het planten van afweerplanten of het aantrekken van natuurlijke vijanden. Ook zijn er biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die veilig zijn voor het milieu en andere planten in de tuin. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte en deze tijdig te verwijderen kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Sanvitalia procumbens, ook bekend als goudknoopje, is een laagblijvende en bodembedekkende plant met kleine, vrolijke gele bloemen. De plant heeft een kruipende groeiwijze en verspreidt zich gemakkelijk over de grond. Sanvitalia is geschikt voor in hangmanden, borders en rotstuinen en gedijt goed in de volle zon. Het is een dankbare en makkelijk te onderhouden plant die bloeit van het voorjaar tot in de herfst. Door regelmatig te snoeien, blijft Sanvitalia mooi compact en vol bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.