Verbena

Verbena

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Verbena is een prachtige sierplant met kleine, geurige bloemen in diverse kleuren zoals paars, roze, wit en rood. De plant bloeit rijkelijk gedurende de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Verbena groeit het best in goed doorlatende grond en op een zonnige plek in de tuin. Het is een veelzijdige plant die zowel in borders, perken als hanging baskets kan worden geplant. Verbena vraagt regelmatig water en wat mest om gezond te blijven en langdurig te bloeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden wanneer andere planten hun bladeren verliezen. Het vergt weinig onderhoud en blijft het hele jaar door een levendige uitstraling behouden.

  Verbena is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -5°C verdragen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen door bijvoorbeeld af te dekken met mulch of bladeren. In de winter kunnen sommige soorten Verbena wel wat bescherming nodig hebben om te overleven.

  Ja, Verbena is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het gedijt goed in de volle zon en heeft regelmatig water nodig. Het is een populaire keuze voor tuinliefhebbers vanwege de langdurige bloei en aantrekkelijke uitstraling.

  Verbena heeft ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Overbevolking kan leiden tot verminderde groei en bloei.

  Verbena groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed groeien in de halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder bloemen produceren en minder compact groeien. Het is dus aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten voor optimale groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te droog of te nat is, maar goed vochtig blijft. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren en water te geven wanneer nodig.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die het produceert. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers zoals vlinders en bijen. Het planten van deze tuinplant kan helpen bij het aantrekken van deze nuttige insecten in de tuin.

  Ja, de plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, waardoor het de biodiversiteit in de tuin kan verhogen. De nectar en pollen zijn een belangrijke voedselbron voor deze dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  Verbena bloeit meestal van juni tot en met september. De bloei kan tot wel 4 maanden duren.

  Ja, Verbena kan goed tegen de volle zon. Het is een plant die houdt van een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende water en eventueel wat beschutting op de heetste momenten van de dag.

  De plant is eetbaar. De bladeren hebben een licht citroenachtige smaak en worden vaak gebruikt voor het maken van kruidenthee. Het wordt ook gebruikt als smaakmaker in salades en desserts.

  Ja, de plant staat erom bekend geluiden te dempen vanwege de dichte begroeiing en de bladeren die geluidsgolven absorberen. Dit kan helpen om geluiden te verminderen en een rustige omgeving te creëren in de tuin.

 • Verbena dient regelmatig te worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken en bloemen om nieuwe groei te stimuleren. Snoei de plant terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond in het voorjaar om de plant weer mooi uit te laten lopen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnattigheid.

  Voor de Tuinplanten zoals Verbena is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond geen voedingsstoffen bevat die de plant kunnen beschadigen. Kies bij voorkeur een lichte en luchtige potgrond voor een optimale groei van de plant.

  Verbena gedijt het best in goed doorlatende, humusrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal voor deze tuinplant.

  Verbena gedijt het beste op een zonnige locatie in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om goed te groeien en bloeien. Vermijd te natte of te schaduwrijke plekken, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  Tuinplanten die vorstgevoelig zijn, zoals Verbena, dienen in de wintermaanden beschermd te worden door bijvoorbeeld mulch of een beschermhoes. Zorg ervoor dat de wortels van de plant niet bevriezen, door de plant te beschermen tegen extreme kou. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en regen om vorstschade te voorkomen.

  Verbena is een gemakkelijk te onderhouden plant die regelmatig water nodig heeft. Zorg voor een zonnige standplaats en snoei de plant regelmatig om de groei te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar voor optimale bloei.

  Voor Tuinplanten zoals Verbena is een regelmatige bemesting met een universele meststof aan te raden, bij voorkeur in het voorjaar en zomer. Zorg dat de meststof goed oplost in water voordat je het aan de plant geeft en vergeet niet om de plant na het bemesten voldoende water te geven. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en onderdrukt onkruidgroei. Het is vooral nuttig in droge periodes en kan helpen de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost als mulch rond de plant.

  Verbena gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5 wordt aanbevolen voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  Om ongedierte op afstand te houden bij deze tuinplanten, kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals knoflookspray of neemolie. Het regelmatig controleren van de bladeren en stelen op tekenen van ongedierte is ook aan te raden. Mocht u last hebben van luizen, dan kunt u deze met water en een milde zeepoplossing verwijderen.

 • Omschrijving

  Verbena is een prachtige sierplant met kleine, geurige bloemen in diverse kleuren zoals paars, roze, wit en rood. De plant bloeit rijkelijk gedurende de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Verbena groeit het best in goed doorlatende grond en op een zonnige plek in de tuin. Het is een veelzijdige plant die zowel in borders, perken als hanging baskets kan worden geplant. Verbena vraagt regelmatig water en wat mest om gezond te blijven en langdurig te bloeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.