Viola

Viola

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viola, ook wel viooltje genoemd, is een kleine bloeiende plant die bekend staat om zijn kleurrijke bloemen in verschillende tinten zoals paars, blauw, geel en wit. Het heeft hartvormige blaadjes en groeit laag bij de grond, waardoor het een populaire keuze is voor borders, rotstuinen en hangmanden. De Viola bloeit vaak in het voorjaar en vroege zomer en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Sommige soorten Viola zijn eetbaar en worden gebruikt als garnituur in salades of desserts.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viola is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een plant die voornamelijk in de lente en zomer bloeit. Het is aan te raden de plant in het najaar te beschermen tegen vorst.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant extra te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag. Het is aan te raden om de plant in de winter goed in de gaten te houden en indien nodig extra maatregelen te nemen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Het enige wat nodig is, is regelmatig water geven en wat plantenvoeding. Verder heeft de plant geen speciale verzorging nodig.

  De plant heeft ongeveer 10 tot 15 centimeter ruimte nodig tussen andere planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt om gezond te blijven. Overplanten naar een grotere pot kan nodig zijn als de plant te groot wordt voor zijn huidige ruimte.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond en regelmatig te bemesten voor optimale groei. Planten in de schaduw hebben minder behoefte aan water dan planten in de volle zon.

  De plant heeft ongeveer één keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  "Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen en heldere kleuren."

  Ja, de plant "Viola" draagt bij aan de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en dient als voedselbron voor vlinders. Daarnaast zorgt het voor een gevarieerde plantenpopulatie in de tuin wat gunstig is voor het ecosysteem.

  Viola bloeit meestal van april tot en met juni. De bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar verdraagt ook wat schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. Voldoende water geven en regelmatig bemesten zorgt voor een gezonde groei en bloei.

  Ja, de bloemen en bladeren van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt als garnering in salades en desserts. Het is echter belangrijk om er zeker van te zijn dat de plant niet bespoten is met chemicaliën voordat je het consumeert. Het wordt aanbevolen om de plant in kleine hoeveelheden te eten en niet te veel te consumeren.

  Ja, de plant heeft dikke bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor enigszins geluid dempen. Het effect is echter niet zo sterk als bij planten met grotere bladeren zoals bijvoorbeeld bamboe of coniferen. Het aanplanten van meerdere planten kan het geluidsdempende effect vergroten.

 • Je kunt de plant in het voorjaar licht snoeien om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden. Let op dat je niet te veel wegsnoeit, anders kan dit de bloei belemmeren.

  Tuinplanten zoals "Viola" hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Water geven in de ochtend is ideaal om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant heeft lichtzure, vochtige en goed doorlatende potgrond nodig. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Viola gedijen het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vochtigheid. De bodemkwaliteit moet vruchtbaar zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de grond een neutrale pH-waarde heeft.

  Viola gedijt het best op een plek in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd stilstaand water. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen kou, vocht en vorst. Je kunt dit doen door een laag mulch of stro rond de plant aan te brengen en eventueel extra isolatie te voorzien. In strenge winters kan het ook helpen om de plant af te dekken met een doek of speciale winterhoes.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Snoei regelmatig dode of uitgebloeide bloemen en verwijder onkruid rondom de plant. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals "Viola" hebben behoefte aan bemesting om goed te kunnen groeien en bloeien. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende planten tijdens het groeiseizoen. Bemest de planten volgens de instructies op de verpakking en vermijd overbemesting om schade te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en nuttige voedingsstoffen toevoegt. Het is belangrijk om een laag van 5-10 cm aan te brengen rond de plant om optimale groeiomstandigheden te creëren. Het mulchen kan het beste in het voorjaar worden gedaan.

  Viooltjes groeien het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6 en 7.5. Een te zure of te basische bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Voor Tuinplanten zoals "Viola" kan je last hebben van ongedierte zoals bladluizen, slakken en trips. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten, lieveheersbeestjes of nematoden. Ook kan je preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op ongedierte en een goede hygiëne in de tuin handhaven.

 • Omschrijving

  De Viola, ook wel viooltje genoemd, is een kleine bloeiende plant die bekend staat om zijn kleurrijke bloemen in verschillende tinten zoals paars, blauw, geel en wit. Het heeft hartvormige blaadjes en groeit laag bij de grond, waardoor het een populaire keuze is voor borders, rotstuinen en hangmanden. De Viola bloeit vaak in het voorjaar en vroege zomer en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Sommige soorten Viola zijn eetbaar en worden gebruikt als garnituur in salades of desserts.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.