Viola

Viola per bak

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viola, ook wel bekend als viooltje, is een kleine bloeiende plant met kleurrijke bloemen in verschillende tinten zoals paars, blauw, geel en wit. De bloemen hebben een karakteristieke vorm met vijf bloemblaadjes en een donkerder gekleurde ader in het midden. Viola's groeien meestal laag bij de grond en zijn geliefd vanwege hun vrolijke uitstraling en zoete geur. Ze gedijen goed in vochtige en goed doorlatende grond en kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Viola's zijn populaire planten voor in tuinen, bloembakken en hanging baskets.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Viola is een kruidachtige plant die in de winter meestal zijn bladeren verliest en dus niet groenblijvend is. Het is een populaire keuze als eenjarige voor in de tuin of in hanging baskets. Viola's zijn inheems in gematigde streken over de hele wereld.

  De plant kan temperaturen verdragen tot minimaal -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst en natte winters. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bladeren of stro.

  Violen zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereisen regelmatig water geven en bemesten. Ze gedijen goed in de zon of halfschaduw en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Het verwijderen van verwelkte bloemen helpt om nieuwe bloei te stimuleren.

  Viooltjes hebben meestal een ruimte van ongeveer 10-15 cm nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te vestigen en zich te ontwikkelen. Plant ze niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat ze gaan concurreren om voedingsstoffen en zonlicht.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig water te geven. In de schaduw kan de plant bloeien met prachtige kleurrijke bloemen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven. Geef de plant ongeveer 1 tot 2 keer per week water, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit.

  Ja, de plant Viola is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen heeft die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast kan het dienen als voedselbron voor sommige insectensoorten. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het behoud van biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden april tot en met juni. De bloei duurt gemiddeld ongeveer 6 tot 8 weken.

  De plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. In de volle zon kan de plant verbranden en uitdrogen. Het is dus beter om de plant op een beschutte plek te plaatsen.

  Ja, sommige soorten van deze plant zijn eetbaar. De bloemen en bladeren kunnen worden toegevoegd aan salades of worden gebruikt als decoratie voor gerechten. Het is echter belangrijk om te weten welke specifieke soort eetbaar is voordat je het consumeert.

  Ja, de plant heeft bladeren en stengels die geluid kunnen dempen. Planten absorberen geluidsgolven en verminderen zo geluidsoverlast in een ruimte. Het is dus mogelijk dat deze plant helpt bij het verminderen van geluid.

 • Viola kan regelmatig worden gesnoeid om de groei en bloei te bevorderen. Verwijder uitgebloeide bloemen en dode bladeren. Knip lange scheuten terug om de vorm van de plant te behouden.

  Tuinplanten zoals Viola hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om ziektes te voorkomen.

  Het is raadzaam om Viola te planten in goed doorlatende potgrond met een lichte structuur. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet té nat. Een potgrond die geschikt is voor bloeiende tuinplanten is ideaal voor Viola.

  Viooltjes groeien het beste in een goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De plant gedijt het best op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor vochthoudende, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen felle middagzon en harde wind.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst, vooral als de grond te lang bevroren blijft. Je kunt de plant beschermen door een laag mulch of bladeren rond de basis aan te brengen en eventueel een vliesdoek of tuinbouwfolie over de plant te leggen. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat.

  De plant dient regelmatig bewaterd te worden, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het aan te raden om de plant regelmatig te bemesten voor een gezonde groei. Verwijder dode bloemen en bladeren om de plant langer te laten bloeien.

  Tuinplanten zoals "Viola" kunnen profiteren van een regelmatige bemesting met een evenwichtige meststof. Het is belangrijk om te kiezen voor een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen heeft om gezond te groeien en bloeien.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruidgroei. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en zorgt voor een gezonde bodem. Gebruik organisch materiaal zoals stro, bladeren of houtsnippers.

  Viooltjes groeien het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde van ongeveer 6 tot 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een juiste pH-waarde zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kun je het beste regelmatig controleren op bladluizen, spintmijten en slakken. Maak gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of ga aan de slag met biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht om de plant gezond en sterk te houden.

 • Omschrijving

  De Viola, ook wel bekend als viooltje, is een kleine bloeiende plant met kleurrijke bloemen in verschillende tinten zoals paars, blauw, geel en wit. De bloemen hebben een karakteristieke vorm met vijf bloemblaadjes en een donkerder gekleurde ader in het midden. Viola's groeien meestal laag bij de grond en zijn geliefd vanwege hun vrolijke uitstraling en zoete geur. Ze gedijen goed in vochtige en goed doorlatende grond en kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Viola's zijn populaire planten voor in tuinen, bloembakken en hanging baskets.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.