Viola

Viola per bak

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viola, ook wel bekend als het viooltje, is een kleine, kleurrijke plant met delicaat ogende bloemen. De bloemen van de Viola komen in verschillende tinten voor, zoals paars, blauw, geel en wit. Deze plant bloeit voornamelijk in het voorjaar en de zomer en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. De Viola is populair als decoratieve bloem in tuinen en bloempotten vanwege zijn charmante uitstraling. Sommige soorten Viola zijn eetbaar en worden zelfs gebruikt als garnering of ingrediënt in salades.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw opkomt in het voorjaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om extra bescherming te bieden bij temperaturen onder dit punt. Planten in potten zijn over het algemeen gevoeliger voor vorst dan planten in de volle grond.

  Deze plant vereist matig onderhoud en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Regelmatig water geven en snoeien is aan te raden voor optimale groei en bloei. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Tuinplanten zoals de Viola hebben voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar geplant worden, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Houd bij het planten ook rekening met de groeiruimte die de plant nodig heeft als hij volgroeid is.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter gedijen in lichte schaduw of halfschaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond en regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het kan ook nuttig zijn om af en toe wat meststof toe te voegen om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Viola hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Bij warm weer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn vermogen om bestuivende insecten aan te trekken. Het kan helpen bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, planten van de Viola-familie zijn goed voor biodiversiteit omdat ze vlinders en bijen aantrekken met hun nectarrijke bloemen. Daarnaast bieden ze schuilplaatsen en voedsel voor kleine dieren in de tuin. Het toevoegen van deze planten kan een positief effect hebben op de diversiteit van planten en dieren in de omgeving.

  De plant bloeit meestal van maart tot en met oktober en de bloeiperiode kan enkele weken tot maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft. Houd er rekening mee dat de plant in de volle zon mogelijk meer water nodig heeft.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden in salades of als garnering. Zorg er echter altijd voor dat de plant niet behandeld is met chemicaliën voordat je de bloemen consumeert. Het blad van deze plant is over het algemeen niet eetbaar.

  Ja, de plant heeft dichte vlezige bladeren en een dikke stengel die geluid kan absorberen en dempen. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in een tuin of binnenshuis.

 • "Tuinplanten van het geslacht Viola kunnen het best gesnoeid worden na de bloei door de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren weg te knippen. Snoei dode of beschadigde takken het hele jaar door om de gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen."

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd dat de wortels constant in water staan om wortelrot te voorkomen.

  Viooltjes groeien het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. De grond moet licht vochtig worden gehouden, maar voorkom dat de wortels in natte grond staan om rotting te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheidsgraad. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal. Vermijd zware kleigrond en zorg voor regelmatige bemesting.

  Deze plant houdt van een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  Het is belangrijk om tuinplanten tijdens de winter te beschermen tegen vorst. Dit kan door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Ook is het raadzaam om vorstgevoelige planten in potten naar een beschutte plek te verplaatsen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, houd de grond vochtig maar niet te nat. Geef de plant regelmatig plantenvoeding voor bloeiende planten. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

  Tuinplanten zoals Viola hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en zomer volgens de instructies op de verpakking. Vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulch is erg belangrijk voor de gezondheid van deze plant. Het helpt de grond vocht vast te houden en voorkomt dat onkruid groeit. Gebruik organische mulch, zoals bladeren of houtsnippers, rond de planten om ze te beschermen en te voeden.

  De Viola plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen met behulp van kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het belangrijk om regelmatige inspecties uit te voeren. Het gebruik van insecticiden of neemolie kan helpen bij de bestrijding van diverse insecten. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ook ingezet worden om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Viola, ook wel bekend als het viooltje, is een kleine, kleurrijke plant met delicaat ogende bloemen. De bloemen van de Viola komen in verschillende tinten voor, zoals paars, blauw, geel en wit. Deze plant bloeit voornamelijk in het voorjaar en de zomer en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. De Viola is populair als decoratieve bloem in tuinen en bloempotten vanwege zijn charmante uitstraling. Sommige soorten Viola zijn eetbaar en worden zelfs gebruikt als garnering of ingrediënt in salades.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.