Matthiola incana

Matthiola

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Matthiola incana, ook wel bekend als violier, is een prachtige bloeiende plant met geurende bloemen in verschillende kleuren zoals roze, paars, wit en geel. Deze plant staat bekend om zijn lange bloeiperiode en wordt vaak gebruikt in bloemstukken en boeketten vanwege de intense en zoete geur. Matthiola incana houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en bijen en vlinders aantrekt door zijn nectarrijke bloemen. Deze plant kan zowel in de volle grond als in bloembakken en potten worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Matthiola incana is geen groenblijvende plant. Het is een eenjarige plant die meestal bloeit in de lente en de zomer. Na de bloei zal de plant afsterven.

  Matthiola incana is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is bestand tegen milde vorst. Het is een ideale tuinplant voor ons gematigde klimaat.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoei af en toe dode bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Matthiola incana heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en plant deze op een afstand van ongeveer 25-30 cm van andere planten. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem goed te verzorgen.

  Matthiola incana is een plant die goed gedijt in de volle zon en heeft minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Schaduw kan de groei van de plant belemmeren en de bloei verminderen. Het wordt daarom aanbevolen om de plant in de volle zon te plaatsen voor optimale groei en bloei.

  Matthiola incana heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden door één keer per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt.

  Ja, deze plant is vlinderlokkend en trekt ook bijen aan met zijn geurige bloemen. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bestuivers zoals bijen en vlinders aantrekt met zijn geurige bloemen. Ook biedt de plant beschutting voor kleine dieren in de tuin. Over het algemeen dragen tuinplanten bij aan een gevarieerde en gezonde leefomgeving voor verschillende diersoorten.

  Ik bloei in de maanden mei tot en met juli en mijn bloei kan duren tot wel 6 weken. Mijn bloemen verspreiden een heerlijke geur, vooral 's avonds. Ik ben een populaire keuze voor tuinen vanwege mijn kleurrijke en geurende bloemen.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het erg warm is.

  Nee, de plant is niet eetbaar en is giftig voor consumptie. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en aangename geur. Het wordt daarom voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant absorberen geluidsgolven en kunnen een geluiddempend effect hebben in een tuin of ruimte. Planten met grote bladeren en dichte vegetatie hebben over het algemeen een beter geluidsisolerend vermogen. Het plaatsen van meerdere planten kan het geluid dempen.

 • Matthiola incana kan het beste na de bloei worden teruggesnoeid om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en zorg voor voldoende licht en luchtcirculatie. Gebruik scherpe en schone snoeischaar om de plant niet te beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtenduren.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende luchtig is, zodat de wortels van de plant goed kunnen ademen. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor bloeiende planten om de groei en bloei van de plant te stimuleren.

  Matthiola incana gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. De bodem moet neutraal tot licht alkalisch en vochtig zijn. Zorg voor een goede structuur en voedingsrijk substraat voor optimale groei en bloei.

  Matthiola incana gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Verder is het aan te raden om de plant op een beschutte plek te plaatsen om bescherming te bieden tegen harde wind.

  Zorg in de winterperiode voor bescherming tegen vorst door de plant af te dekken met bladeren of een speciale winterhoes. Plaats de plant op een beschutte plek in de tuin en vermijd plassen water rondom de wortels om rotting te voorkomen. Snoei eventueel dode takken in het voorjaar weg voor nieuwe groei.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen en de plant gezond te houden. Snoei de plant na de bloei terug om de vorm en groei te bevorderen.

  Matthiola incana heeft behoefte aan een voedzame bodem, dus het is belangrijk om regelmatig te bemesten. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en mogelijk een extra dosis in de zomer voor optimale groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot weelderige bladgroei en weinig bloemen, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulch is nuttig voor tuinplanten omdat het de grond beschermt tegen extreme temperaturen, onkruidgroei onderdrukt en vocht vasthoudt. Het kan worden aangebracht rond de plantenstelen om de wortels warm te houden en te beschermen tegen vorstschade. Bovendien breekt mulch na verloop van tijd af en voegt organisch materiaal toe aan de bodem, wat helpt bij de voedingsopname van de planten.

  Matthiola incana groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat je de plant in de grond zet, om zo optimale groei en bloei te bevorderen. Een te zure of te basische bodem kan problemen veroorzaken voor de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Je kunt ook kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte helpt om snel actie te ondernemen.

 • Omschrijving

  Matthiola incana, ook wel bekend als violier, is een prachtige bloeiende plant met geurende bloemen in verschillende kleuren zoals roze, paars, wit en geel. Deze plant staat bekend om zijn lange bloeiperiode en wordt vaak gebruikt in bloemstukken en boeketten vanwege de intense en zoete geur. Matthiola incana houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en bijen en vlinders aantrekt door zijn nectarrijke bloemen. Deze plant kan zowel in de volle grond als in bloembakken en potten worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.