Lavandula

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lavandula, ook bekend als lavendel, is een aromatische plant die populair is vanwege de heerlijke geur van de paarse bloemen en bladeren. De plant heeft smalle groene bladeren en bloeit met lange, slanke bloemstelen die zich ontwikkelen tot kleine bloemknoppen die paars worden wanneer ze opengaan. Lavendel gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond en kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt. Naast het feit dat het een decoratieve plant is, wordt lavendel ook gebruikt voor zijn ontspannende en geneeskrachtige eigenschappen. De gedroogde bloemen en bladeren van lavendel worden vaak gebruikt in potpourri, geurzakjes, thee en aromatherapieproducten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, waardoor hij ook in de winter groen blijft. Vaak wordt hij gebruikt als sierplant in de tuin vanwege deze eigenschap.

  Lavendel is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant extra bescherming te bieden tegen vorst. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten om vorstschade te voorkomen.

  Lavendel is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Ze gedijen goed op een zonnige plek en vereisen goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei van de plant.

  Lavandula heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zijn wortels uit te spreiden en genoeg licht en lucht te krijgen. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant en plant deze op de juiste afstand van andere planten.

  De plant groeit het beste in de volle zon, met minimaal 6 uur zonlicht per dag. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk niet goed groeien en minder bloemen produceren. Kies daarom een zonnige plek in de tuin voor optimale groei.

  De Tuinplanten heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet volledig uitdroogt tussen de gietbeurten. Het is belangrijk om de grond goed te voelen voordat je besluit water te geven.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en kleurrijke bloemen. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit doordat het bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn geurige bloemen. Het zorgt voor een ecologisch evenwicht in de tuin en stimuleert insectenpopulaties. Het draagt bij aan de gezondheid van de natuurlijke omgeving.

  De plant bloeit meestal van juni tot en met augustus. De bloei kan variëren van 4 tot 8 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden en de specifieke soort. Lavendel staat bekend om zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomermaanden. In de volle zon zal de plant ook beter bloeien en groeien.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in desserts en dranken. Het blad kan ook gebruikt worden om smaak toe te voegen aan gerechten. Het is belangrijk om organisch geteelde lavendel te gebruiken als voedsel.

  De meeste planten hebben een beperkt effect op geluidsdemping, maar kunnen enigszins helpen bij het absorberen van geluidsgolven. Echter, planten zijn over het algemeen niet de meest effectieve manier om geluid te dempen. Er zijn betere materialen beschikbaar voor geluidsisolatie in huis of tuin.

 • Snoei de plant na de bloei in de zomer om de vorm mooi te houden en om de groei te stimuleren voor het volgende seizoen. Knip de bloemstelen en enkele centimeters van de bovenkant van de plant af met een snoeischaar. Verwijder ook dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  "Lavendel heeft weinig water nodig en kan goed tegen droogte. Geef de plant pas water als de grond droog aanvoelt, om wortelrot te voorkomen. In de zomer kan de plant af en toe wat extra water gebruiken, vooral in warme periodes."

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed gedraineerd is en licht van structuur. Gebruik speciale potgrond voor mediterrane planten voor de beste resultaten. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, zanderige of grindachtige bodem met een neutrale tot alkalische pH. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Lavendel groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen harde wind en vorst. Lavendel kan goed gedijen in zowel borders als in potten op een zonnig terras.

  Tuinplanten zoals Lavandula hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, omdat ze goed bestand zijn tegen koudere temperaturen. Extra maatregelen, zoals het bedekken met stro of vliesdoek, kunnen echter nuttig zijn in zeer strenge winters. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Zorg voor een zonnige plek met goed doorlatende grond. Snoei de plant na de bloei om de vorm en groei te bevorderen. Geef in droge periodes regelmatig water, maar voorkom dat de wortels in vochtige grond staan.

  Gebruik een voedingsrijke bodem bij het planten en bemest de plant elk voorjaar met organische meststoffen. Overbemesting kan leiden tot langwerpige groei en minder geurige bloemen.

  Mulch helpt de bodem vocht vast te houden en beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers en moet jaarlijks worden vernieuwd voor optimaal effect. Mulch helpt ook onkruidgroei te onderdrukken en zorgt voor een nette uitstraling van de tuin.

  Tuinplanten zoals Lavandula gedijen het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5 wordt over het algemeen als ideaal beschouwd. Zorg dus voor een goede drainage en voedzame grond voor een gezonde groei van deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan er gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook kunnen schadelijke insecten handmatig worden verwijderd. Zorg ook voor een gezonde en sterke plant door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Lavandula, ook bekend als lavendel, is een aromatische plant die populair is vanwege de heerlijke geur van de paarse bloemen en bladeren. De plant heeft smalle groene bladeren en bloeit met lange, slanke bloemstelen die zich ontwikkelen tot kleine bloemknoppen die paars worden wanneer ze opengaan. Lavendel gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond en kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt. Naast het feit dat het een decoratieve plant is, wordt lavendel ook gebruikt voor zijn ontspannende en geneeskrachtige eigenschappen. De gedroogde bloemen en bladeren van lavendel worden vaak gebruikt in potpourri, geurzakjes, thee en aromatherapieproducten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.