Digitalis

Digitalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Digitalis, ook wel bekend als vingerhoedskruid, is een plant met grote, trompetvormige bloemen die in verschillende kleuren kunnen voorkomen, zoals roze, paars en wit. De plant heeft langwerpige bladeren die aan de randen getand zijn en groeit het liefst op vochtige, goed doorlatende grond. Digitalis staat bekend om zijn giftige eigenschappen, met name in de bladeren en zaden, die gevaarlijk kunnen zijn bij consumptie. De plant wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen vanwege zijn prachtige bloemen en wordt ook medicinaal gebruikt voor de behandeling van bepaalde hartkwalen. In de natuur trekt Digitalis vaak bijen en andere bestuivers aan vanwege de nectar die de bloemen produceren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Digitalis is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter. Het is een tuinplant.

  Digitalis is een winterharde plant die temperaturen tot ongeveer -15 graden Celsius kan verdragen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. In Nederland kan Digitalis dus over het algemeen goed overwinteren.

  Digitalis vereist weinig onderhoud en gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw. Het is belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen om de plant gezond te houden. Digitalis kan zichzelf uitzaaien indien gewenst.

  Digitalis heeft ongeveer 30 centimeter tot 60 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen verspreiden en goed te kunnen bloeien. Het is aan te raden om de plant niet te dicht op andere planten te planten om concurrentie te voorkomen.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook overleven in de schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende licht en vochtige grond om de groei te stimuleren. In de schaduw kan de plant langgerekter worden en minder bloemen produceren.

  Digitalis heeft matig tot weinig water nodig en moet goed uitdrogen tussen elke gietbeurt. Water geven 1-2 keer per week is meestal voldoende, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege de nectar die hij produceert. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de kleurrijke bloemen en het feit dat het bijdraagt aan de biodiversiteit.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bestuivers aantrekt, zoals bijen en vlinders, die zorgen voor bestuiving en het behoud van plantensoorten in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om de diversiteit van planten en dieren te bevorderen.

  Digitalis bloeit van juni tot en met augustus. De bloei kan ongeveer 4 tot 5 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige plaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Tijdens extreem warm weer kan wat extra schaduw nodig zijn.

  Nee, de plant Digitalis is giftig en niet eetbaar. Het consumeren van delen van deze plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in de buurt van eetbare gewassen te planten.

  Ja, de plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen door de dichte bladeren en stengels. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te absorberen en te verminderen. Het wordt daarom vaak gebruikt in tuinen en groene ruimtes als natuurlijke geluidsisolatie.

 • Digitalis moet in het voorjaar worden teruggesnoeid om nieuwe groei te stimuleren en de plant een mooie vorm te geven. Verwijder eventuele dode of beschadigde bladeren en bloemstelen. Zorg ervoor dat de plant niet te rigoureus wordt teruggesnoeid, omdat dit de bloei kan belemmeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef het water bij de wortels en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Digitalis groeit het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, zodat de grond niet uitdroogt. Ook is het raadzaam om af en toe voeding toe te voegen om de plant gezond te houden.

  Digitalis gedijt het best in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Een vruchtbare bodem met voldoende voedingsstoffen is ideaal voor deze plant.

  Digitalis staat graag op een lichte plek in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Deze plant gedijt goed in borders, perken en wilde tuinen.

  In de winter hebben tuinplanten bescherming nodig tegen vorst om te voorkomen dat ze beschadigd raken. Dit kan worden gedaan door de plant met stro of bladeren te bedekken of door een beschermende doek over de plant te leggen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Digitalis heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Verwijder regelmatig dode bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Geef de plant jaarlijks wat meststoffen voor een gezonde groei.

  Digitalis heeft behoefte aan een rijke, goed doorlatende grond. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een goede groei en bloei. Gebruik een meststof met een lage stikstofgehalte om de vorming van lange stelen te voorkomen.

  Mulchen rondom de plant helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of schors. Plaats de mulch in een laag van ongeveer 5 cm rondom de plant.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal, met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor optimale groei en bloei. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kunt u ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes gebruiken zoals een mengsel van water en zeep om ongedierte te bestrijden. Zorg daarnaast voor een goede verzorging van de plant, zodat deze gezond blijft en minder vatbaar is voor plagen.

 • Omschrijving

  Digitalis, ook wel bekend als vingerhoedskruid, is een plant met grote, trompetvormige bloemen die in verschillende kleuren kunnen voorkomen, zoals roze, paars en wit. De plant heeft langwerpige bladeren die aan de randen getand zijn en groeit het liefst op vochtige, goed doorlatende grond. Digitalis staat bekend om zijn giftige eigenschappen, met name in de bladeren en zaden, die gevaarlijk kunnen zijn bij consumptie. De plant wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen vanwege zijn prachtige bloemen en wordt ook medicinaal gebruikt voor de behandeling van bepaalde hartkwalen. In de natuur trekt Digitalis vaak bijen en andere bestuivers aan vanwege de nectar die de bloemen produceren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.