Gaillardia

Gaillardia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gaillardia, ook wel kokardebloem genoemd, is een vaste plant met opvallende bloemen die lijken op vuurwerk. De bloemen hebben meestal warme kleuren zoals rood, geel en oranje en bloeien van de lente tot de herfst. De plant houdt van zonnige plekken en goed doorlatende grond. Gaillardia trekt vlinders en bijen aan en is daarom een mooie toevoeging aan een vlindertuin of bloementuin. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en goed tegen droogte kan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Gaillardia is een eenjarige of meerjarige plant die meestal in de winter zijn blad verliest.

  Gaillardia is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag. In het voorjaar zal de plant weer opnieuw uitlopen.

  Gaillardia is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Deze plant is zeer geschikt voor droge en zonnige tuinen en trekt vlinders en bijen aan. Water geven is alleen nodig bij langdurige droogte.

  Gaillardia heeft behoefte aan ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte tussen elke plant. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Ze gedijen het best in goed doorlatende grond en volle zon.

  Nee, Gaillardia groeit het beste in de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te kunnen gedijen. In de schaduw kan de plant zwakker groeien en minder bloemen produceren. Het is dus aan te raden om Gaillardia op een zonnige plek in de tuin te planten.

  Tuinplanten zoals Gaillardia hebben over het algemeen wekelijks water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te verzadigen. Afhankelijk van het weer en de bodem, kan dit variëren.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de felgekleurde bloemen en overvloedige nectar. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die een diversiteit aan bestuivers willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. De bloemen bieden voedsel en habitat voor verschillende soorten dieren. Het helpt de diversiteit van planten en dieren in je tuin te vergroten.

  De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden juni tot en met september. De bloei kan enkele weken tot enkele maanden aanhouden, afhankelijk van de specifieke soort en omgevingscondities.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien en bloeien. Houd de grond goed vochtig tijdens droge periodes en geef regelmatig water.

  De plant Gaillardia is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de mooie bloemen en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is belangrijk om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Ja, de Gaillardia plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen en verstrooien. Het kan helpen om het omgevingsgeluid te verminderen, vooral in een tuinomgeving of op een balkon. Het is echter geen krachtige geluidsisolator zoals speciale geluidswerende materialen.

 • Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen regelmatig weg te knippen om nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Snoei in het voorjaar de planten terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond om de groei te bevorderen. Verwijder ook eventueel dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om rotting te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Gaillardia groeien het best in goed doorlatende potgrond. Zorg dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond met toegevoegde voedingsstoffen voor een gezonde groei van de plant.

  Gaillardia gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd stilstaand water. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de groei en bloei te bevorderen.

  Gaillardia gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht en warmte krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant niet te langdurig in vochtige grond staat om rotting te voorkomen.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst, bijvoorbeeld door mulch of een beschermhoes. Het is belangrijk om de plant goed te snoeien en eventueel te verplaatsen naar een beschutte plek om vorstschade te voorkomen. Water geven kan ook helpen om de plant gezond te houden tijdens koudere periodes.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en plaats de plant op een zonnige plek in de tuin. Verwijder regelmatig dode bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Geef de plant af en toe water tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Gaillardia hebben behoefte aan een voedzame bodem voor optimale groei en bloei. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten met een organische meststof om de groei te stimuleren. Overmatige bemesting kan leiden tot een slechte bloei en groei van de plant.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het kan gedaan worden met organisch materiaal zoals boomschors of compost. Mulch moet jaarlijks worden vernieuwd voor optimale resultaten.

  De Gaillardia gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale zuurgraad. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het aan te raden om regelmatig bladeren en bloemen te inspecteren op plagen zoals bladluizen, spintmijten en kevers. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen helpen bij de bestrijding. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  Gaillardia, ook wel kokardebloem genoemd, is een vaste plant met opvallende bloemen die lijken op vuurwerk. De bloemen hebben meestal warme kleuren zoals rood, geel en oranje en bloeien van de lente tot de herfst. De plant houdt van zonnige plekken en goed doorlatende grond. Gaillardia trekt vlinders en bijen aan en is daarom een mooie toevoeging aan een vlindertuin of bloementuin. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en goed tegen droogte kan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.