Lavatera

Lavatera

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lavatera is een sierlijke en rijkbloeiende plant met trompetvormige bloemen in diverse kleuren zoals roze, paars en wit. De plant kan uitgroeien tot een grote struik met een bossige groeiwijze. Het blad is groen en vaak licht behaard. Lavatera trekt vlinders en bijen aan en gedijt goed in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en kan zowel in borders als in potten worden geplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Lavatera is niet groenblijvend en zal zijn bladeren verliezen in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren zal krijgen.

  Afhankelijk van de soort en variëteit van jouw plant, kan deze winterhard zijn tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om je plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen helpen om je plant te beschermen tijdens koude winters.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en snoeien om de groei te bevorderen. Het gedijt goed in goed doorlatende grond en met voldoende zonlicht.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 60 tot 80 centimeter breed. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten om luchtstroming mogelijk te maken. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te verzorgen en te snoeien om gezond te houden.

  Tuinplanten zoals Lavatera gedijen goed in de volle zon en hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig. Hoewel ze tolerant zijn voor lichte schaduw, groeien ze het beste in de volle zon. In de schaduw kunnen de planten langgerekt worden en minder bloemen produceren.

  Lavatera heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen is het voldoende om de plant 1-2 keer per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivers. Het trekt ook andere nuttige insecten aan die kunnen helpen bij de bestrijding van plagen.

  Lavatera is een aantrekkelijke plant voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. Door de nectar en stuifmeel die ze biedt, draagt ze bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle aanvulling op de tuin om het ecosysteem te ondersteunen.

  Lavatera bloeit meestal van juni tot en met september. De bloeiperiode kan variëren, maar gemiddeld bloeit de plant ongeveer 3 tot 4 maanden lang.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt hoge temperaturen. Het is belangrijk om de Lavatera goed water te geven tijdens droge periodes. Deze plant gedijt het best op een zonnige en warme locatie.

  Nee, de plant Lavatera is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn bloemen. Het consumeren van Lavatera kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren en stengels waardoor geluid enigszins gedempt kunnen worden. Echter zal de plant niet significant geluidsdempend zijn in vergelijking met specifieke geluidsisolerende materialen.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en de bloei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei deze tot net boven een knop of zijtak. Verwijder ook uitgebloeide bloemtrossen om de plant compact te houden.

  Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Geef water op regelmatige basis om uitdroging te voorkomen. Controleer regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is.

  Tuinplanten zoals Lavatera gedijen het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat en regelmatig wordt bewaterd om de plant gezond te houden. Vervang de potgrond eens in de paar jaar om de plant te voorzien van verse voedingsstoffen.

  Een goed doorlatende bodem met veel organisch materiaal, zoals compost, is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem vocht vasthoudt, maar niet te nat is. Vermijd zware kleigrond en overmatige bemesting.

  Lavatera groeit het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. Deze planten kunnen ook goed gedijen in een beschutte tuin.

  Om vorstschade te voorkomen kan het handig zijn om de plant af te dekken met een laagje mulch of bladeren. Dit zorgt voor extra isolatie en beschermt de wortels tegen extreme kou. Daarnaast is het belangrijk om de plant niet te snoeien in het najaar, zodat deze sterker de winter in gaat.

  Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Geef regelmatig water tijdens droge periodes en snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen. Voeg in het voorjaar wat organische meststof toe voor een goede bloei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te bemesten tijdens het groeiseizoen, meestal vanaf het voorjaar tot en met de zomer. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Het kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur van de grond en het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem. Bij het mulchen is het belangrijk om een laag organisch materiaal, zoals compost of houtsnippers, aan te brengen rondom de plant.

  Tuinplanten, zoals Lavatera, groeien het beste in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat je de plant in de grond zet. Zo kan je zorgen voor een optimale groei en bloei van de plant.

  Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten is regelmatig controleren op luizen, trips en spint. Maak gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen om het ongedierte te bestrijden. Daarnaast kan ook het besproeien van de plant met een biologische insecticide helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Lavatera is een sierlijke en rijkbloeiende plant met trompetvormige bloemen in diverse kleuren zoals roze, paars en wit. De plant kan uitgroeien tot een grote struik met een bossige groeiwijze. Het blad is groen en vaak licht behaard. Lavatera trekt vlinders en bijen aan en gedijt goed in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en kan zowel in borders als in potten worden geplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.