Silene

Silene

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Silene is een geslacht van bloeiende planten met meer dan 700 soorten, waaronder enkele populaire tuinplanten zoals de Silene coronaria, beter bekend als de koekoeksbloem. Deze planten kenmerken zich door hun opvallende bloemen in verschillende kleuren, variërend van wit en roze tot rood en paars. Silene planten gedijen goed in zonnige tot licht beschaduwde gebieden en hebben vaak een lange bloeiperiode in de zomermaanden. Sommige soorten van de Silene hebben een aangename geur en trekken vlinders en bijen aan, waardoor ze geliefd zijn in tuinen en bloembedden. De Silene staat bekend om zijn eenvoudige teelt en weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor beginnende tuiniers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. Het blad van de plant zal dan weer terugkomen in het voorjaar.

  De plant Silene is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant extra bescherming te bieden, zoals mulch of een beschermhoes. Het is aan te raden om de plant tijdens vorstperiodes goed in de gaten te houden.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten en heeft minimale watervereisten. Het is een sterke en robuuste tuinplant die weinig problemen met plagen of ziekten heeft.

  De plant heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 30 cm tot 60 cm in diameter om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en genoeg licht en lucht krijgt. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om concurrentie te voorkomen.

  De meeste soorten in deze familie groeien het beste in de volle zon of halfschaduw. Ze kunnen wel wat schaduw verdragen, maar zullen minder goed groeien en bloeien dan in de zon. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten.

  Tuinplanten zoals Silene hebben over het algemeen gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Houd de vochtigheid van de grond goed in de gaten en pas de watergift indien nodig aan.

  De plant trekt vlinders en bijen aan door zijn nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor in de tuin als je deze insecten wilt helpen.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten en vlinders aantrekt met zijn nectar en pollen. Daarnaast kunnen vogels ook profiteren van de zaden van deze plant. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan bijdragen aan een gezond ecosysteem.

  De plant bloeit meestal van mei tot en met augustus en de bloei kan 4 tot 8 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Het blad kan verbranden als de plant te lang in direct zonlicht staat.

  Sommige soorten van de plant "Silene" zijn eetbaar en worden gebruikt in salades of als smaakmaker. Het is belangrijk om de specifieke soort te identificeren voordat je ze consumeert. Het wordt aangeraden om voor consumptie advies in te winnen bij een expert op het gebied van wilde planten.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren en stengels die geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen om geluid te dempen in de omgeving waar de plant groeit.

 • Tuinplanten zoals Silene kunnen na de bloei worden teruggesnoeid om de plant compact te houden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of zieke takken en knip uitgebloeide bloemen regelmatig af om de bloei te verlengen. Het snoeien kan het beste worden uitgevoerd in het voorjaar of na de bloei in de zomer.

  Silene heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Het is aan te raden om de plant 's ochtends water te geven, zodat het overdag kan opdrogen en de kans op schimmel wordt verkleind.

  Voor tuinplanten zoals Silene is het belangrijk om gebruik te maken van kwalitatieve potgrond. Potgrond zorgt voor een goede drainage en voeding voor de plant. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft en niet te nat wordt.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende en vruchtbare grond. Een pH-waarde tussen 6 en 7 wordt aanbevolen. Voeg compost toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst. Zorg voor voldoende ruimte om de plant te laten groeien en bloeien.

  In de winter hebben Tuinplanten soms extra bescherming nodig tegen vorst. Denk aan mulchen rond de plant, of het afdekken met een fleecedoek. Bescherming kan helpen om de plant gezond en sterk te houden tijdens de koude maanden.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef de plant af en toe voeding voor een gezonde groei. Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  Tuinplanten zoals Silene hebben regelmatig bemesting nodig tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof met een gebalanceerde mix van voedingsstoffen voor beste resultaten. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus volg de instructies op de verpakking en bemest niet vaker dan aanbevolen.

  Mulch is gunstig voor de plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het toevoegen van organisch materiaal aan de grond. Het gebruik van mulch kan de plant helpen bij het overleven van droge periodes en het stimuleren van gezonde groei. Het is aan te raden om een laag mulch van 5-10 cm aan te brengen rond de plant, maar niet direct tegen de stengels.

  Tuinplanten groeien het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een optimale pH-waarde zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen en gezonde groei van de plant.

  Er zijn verschillende methoden om ongedierte zoals bladluizen en slakken bij tuinplanten te bestrijden, waaronder biologische bestrijdingsmiddelen en het handmatig verwijderen van het ongedierte. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van ongedierte en snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Het is ook mogelijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het planten van sterk geurende kruiden die ongedierte kunnen afschrikken.

 • Omschrijving

  De Silene is een geslacht van bloeiende planten met meer dan 700 soorten, waaronder enkele populaire tuinplanten zoals de Silene coronaria, beter bekend als de koekoeksbloem. Deze planten kenmerken zich door hun opvallende bloemen in verschillende kleuren, variërend van wit en roze tot rood en paars. Silene planten gedijen goed in zonnige tot licht beschaduwde gebieden en hebben vaak een lange bloeiperiode in de zomermaanden. Sommige soorten van de Silene hebben een aangename geur en trekken vlinders en bijen aan, waardoor ze geliefd zijn in tuinen en bloembedden. De Silene staat bekend om zijn eenvoudige teelt en weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor beginnende tuiniers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.