Alcea

Alcea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alcea, ook bekend als stokroos, is een prachtige en imposante bloeiende plant die tot wel 2 meter hoog kan worden. De bloemen zijn groot en opvallend, meestal in tinten van roze, wit, paars of geel. Alcea bloeit in de zomer en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Deze plant gedijt het beste in de volle zon en goed doorlatende grond. Stokrozen zijn echte eyecatchers in de tuin en kunnen zelfs dienen als achtergrondplant in borders of langs omheiningen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Alcea is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren zal krijgen.

  Alcea is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant kan dus temperaturen onder het vriespunt overleven. Het is echter aan te raden om de plant te beschermen tijdens strenge vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant goed te bemesten. Snoeien na de bloei kan ook helpen bij de groei van de plant.

  De Alcea plant heeft minimaal 60-90 cm ruimte nodig om te groeien en te bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en zonlicht krijgt. Houd ook rekening met eventuele ondersteuning zoals een stok.

  Tuinplanten zoals alcea groeien over het algemeen het beste in de volle zon. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant verminderen. Het is daarom aan te raden om alcea te planten op een zonnige plek in de tuin.

  De Tuinplanten plant heeft 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid regenval en de temperatuur. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar niet doorweekt. Het is ook belangrijk om de plant 's ochtends water te geven om schimmelziekten te voorkomen.

  Ja, de plant is zowel vlinder- als bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar en kleurrijke bloemen. Het is een ideale plant voor in de tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het aangetrokken insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving. Daarnaast kunnen vogels de zaden eten die de plant produceert. Het toevoegen van deze plant aan uw tuin kan een diversiteit aan dieren aantrekken.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, Alcea kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien en bloeien. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen harde wind.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk geteeld vanwege de decoratieve bloemen die het produceert in de tuin. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Het wordt daarom niet aanbevolen om de plant te eten.

  Ja, de plant Alcea heeft bladeren en bloemen die geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen om geluid te dempen in de omgeving waar de plant groeit.

 • Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te snoeien. Verwijder dode bloemstengels en snoei de plant tot op ongeveer 10 cm boven de grond. Hierdoor zal de plant nieuwe groei stimuleren en zorgen voor een gezonde en volle uitstraling.

  De Tuinplanten hebben gemiddeld genomen regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de hoeveelheid water aan indien nodig.

  Voor Tuinplanten zoals Alcea is het belangrijk om gebruik te maken van goede kwaliteit potgrond. Deze potgrond bevat voedingsstoffen die de plant nodig heeft voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende luchtig en goed doorlatend is.

  Alcea gedijt het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde voor optimale groei en bloei. Vermijd natte of zware kleigrond om wortelrot te voorkomen.

  De plant groeit het beste in de volle zon en heeft een goed doorlatende grond nodig. Het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen harde wind. De ideale standplaats is bijvoorbeeld tegen een warme muur.

  In de winter kan het goed zijn om de plant af te dekken met mulch of bladeren om deze te beschermen tegen strenge vorst. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Snoei dode of beschadigde delen van de plant in het voorjaar.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef de plant regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder dode bloemen om nieuwe bloei te stimuleren en snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten zoals Alcea is het belangrijk om te bemesten met een evenwichtige meststof, speciaal ontworpen voor bloeiende planten. Geef de meststof in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer voor een optimale groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot te veel groene bladgroei en te weinig bloei.

  Mulch is aan te bevelen voor tuinplanten zoals Alcea, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, onkruidgroei onderdrukt en de bodemtemperatuur reguleert. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro, of compost als mulch rond de planten voor de beste resultaten. Het is aan te raden om jaarlijks een nieuwe laag mulch toe te voegen om de voordelen te behouden.

  Alcea gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH tussen 6,0 en 7,0. Zure bodems met een lagere pH kunnen de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem te testen voordat Alcea wordt geplant.

  : Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke methoden worden gebruikt, zoals het besproeien met een mengsel van water en zeep om bladluizen te verwijderen. Ook kunnen planten rondom de Alcea worden geplaatst die bekend staan om hun afwerende werking tegen ongedierte. Het regelmatig controleren van de planten op tekenen van plagen is ook van belang.

 • Omschrijving

  Alcea, ook bekend als stokroos, is een prachtige en imposante bloeiende plant die tot wel 2 meter hoog kan worden. De bloemen zijn groot en opvallend, meestal in tinten van roze, wit, paars of geel. Alcea bloeit in de zomer en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Deze plant gedijt het beste in de volle zon en goed doorlatende grond. Stokrozen zijn echte eyecatchers in de tuin en kunnen zelfs dienen als achtergrondplant in borders of langs omheiningen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.