Chamaecyparis

Chamaecyparis overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaecyparis is een groenblijvende conifeer die bekend staat om zijn kegelvormige groei en aromatische geur. Deze plant kan variëren in grootte van kleine sierlijke struiken tot hoge bomen. De naaldachtige bladeren van de Chamaecyparis zijn meestal groen van kleur, maar er zijn ook variëteiten met zilverachtige of gouden tinten. Deze plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en vereist weinig onderhoud. Chamaecyparis wordt vaak gebruikt als haagplant, solitaire sierboom of als accent in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren gedurende het hele jaar groen blijven, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan je tuin, zeker in de koudere maanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. In de winter kan deze plant dus overleven bij koudere temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder -15 graden.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien indien nodig voor een gezonde groei. Over het algemeen gedijt de plant goed in de meeste tuinomgevingen.

  Chamaecyparis heeft gemiddeld minimaal 1,5 meter ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten om een gezonde groei te bevorderen. Houd rekening met de grootte en vorm van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Hij gedijt goed bij lichte schaduw en kan ook in de diepere schaduw overleven. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig wordt bewaterd.

  Tuinplanten zoals de Chamaecyparis hebben over het algemeen niet veel water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, met regelmatig water geven om uitdroging te voorkomen. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende, maar dit kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de grootte van de plant.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het is een goede keuze voor een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, Chamaecyparis draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door bijen en andere bestuivers aan te trekken. De plant zorgt voor schuilplekken en voedsel voor verschillende dieren. Door zijn groenblijvende bladeren biedt hij het hele jaar door bescherming.

  Chamaecyparis bloeit in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. In de volle zon kunnen de bladeren van de plant verbranden, dus het is belangrijk om de plant te beschermen tijdens de heetste uren van de dag.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is belangrijk om alleen planten te consumeren die veilig zijn voor menselijke consumptie.

  Sommige soorten van deze plant hebben een geluidsdempend effect vanwege hun dichte en volle bladeren. Dit kan helpen om geluidsoverlast in de tuin te verminderen. Het is echter niet zo effectief als bijvoorbeeld een geluidswal van stenen of beton.

 • Voor het snoeien van deze plant is het aan te raden om dit te doen in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode takken en knip overbodige takken weg om de vorm van de plant te behouden. Zorg ervoor dat je snoeigereedschap scherp is om schade aan de plant te minimaliseren.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef water aan de basis van de plant en niet over de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond speciaal voor tuinplanten om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig gehouden wordt maar niet te nat.

  De Chamaecyparis gedijt het beste in goed doorlatende, lichtvochtige grond met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en geen water blijft staan. Vermijd zware, compacte kleigrond en te droge grond.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Voor winterbescherming van deze plant is het aan te raden om mulch rond de basis te leggen en deze te bedekken met een laag bladeren of stro. Daarnaast kan de plant baat hebben bij het beschermen tegen harde wind en extreme temperatuurschommelingen door een windscherm te plaatsen. Tot slot is het belangrijk om de plant voldoende water te geven voordat de grond bevriest en deze te beschermen tegen te veel vocht tijdens de wintermaanden.

  Snoei de plant regelmatig om de vorm te behouden en om nieuwe groei te stimuleren. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende zonlicht om de plant gezond te houden.

  Voor de bemesting van deze tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Gebruik een meststof die speciaal ontworpen is voor coniferen om de groei en gezondheid te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

  Mulch kan nuttig zijn voor tuinplanten zoals Chamaecyparis. Het kan helpen om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt om schimmelgroei te voorkomen.

  De Chamaecyparis gedijt het beste in zure tot neutrale bodems. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op aanwezigheid van insecten. Indien nodig kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten worden ingezet. Het is ook mogelijk om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar hierbij is voorzichtigheid geboden om schade aan de planten te voorkomen.

 • Omschrijving

  Chamaecyparis is een groenblijvende conifeer die bekend staat om zijn kegelvormige groei en aromatische geur. Deze plant kan variëren in grootte van kleine sierlijke struiken tot hoge bomen. De naaldachtige bladeren van de Chamaecyparis zijn meestal groen van kleur, maar er zijn ook variëteiten met zilverachtige of gouden tinten. Deze plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en vereist weinig onderhoud. Chamaecyparis wordt vaak gebruikt als haagplant, solitaire sierboom of als accent in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.