Caryota mitis

Overig palmen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Caryota mitis, ook wel bekend als de fishtail palm, is een mooie palmboom die inheems is in Zuidoost-Azië. Deze plant heeft bladeren die lijken op de vinnen van een vis, vandaar de naam. De bladeren zijn groot, geveerd en diep ingesneden, wat de plant een exotische uitstraling geeft. Caryota mitis kan zowel binnen als buiten worden gekweekt, maar heeft wel voldoende licht en vocht nodig om goed te gedijen. Het is een langzaam groeiende plant die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 3 meter kan bereiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij gedijt goed bij een lichte standplaats en heeft regelmatig water nodig. Af en toe een beetje plantenvoeding zal ook bijdragen aan een gezonde groei.

  Ja, de Caryota mitis heeft veel licht nodig en kan het best staan op een plek met indirect zonlicht. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tochtige plekken en kou te houden. Je kunt de plant het best water geven wanneer de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt.

  De plant heeft 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet drassig. Geef de plant liever regelmatig kleine hoeveelheden water dan veel water in één keer.

  Deze plant houdt van helder, indirect licht en kan verbranden in direct zonlicht. Het is daarom het beste om hem op een plek te zetten waar hij wat beschutting heeft tegen felle zonnestralen. Overmatige blootstelling aan de zon kan de gezondheid van de plant schaden.

  Ja, Caryota mitis houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en kou te houden, aangezien hij gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant op een warme en lichte plek staat om zijn groei te bevorderen.

  Deze plant bloeit meestal in de lente en zomermaanden. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en verzorging.

  Ja, de plant is luchtzuiverend en helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Het zorgt voor een gezondere leefomgeving door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Het is daarom een goede keuze voor in huis of op kantoor.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden, waar het lekker warm en comfortabel is. Het is belangrijk om een constante temperatuur te behouden om de plant gezond te houden.

 • Om gezond te blijven, kan het nodig zijn om dode, zieke of beschadigde bladeren regelmatig te verwijderen. Het is ook aan te raden om oudere bladeren aan de onderkant van de plant af en toe weg te knippen om de luchtstroom te verbeteren. Snoeien kan het beste worden gedaan in het voorjaar of de zomer.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef in de lente en zomer meer water, maar verminder de watergift in de herfst en winter. Vermijd dat de wortels in een laagje water blijven staan, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Kies een potgrond die goed water doorlaat en rijk is aan voedingsstoffen. Gebruik een mengsel van potgrond met wat grof zand en boomschors voor een goede drainage. Ververs de potgrond om de paar jaar om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende en vochtige bodem. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren op voldoende vochtigheid. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd overtollig water in de pot. Zorg voor een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe de bladeren stofvrij maken helpt de plant gezond te houden.

  Gebruik een vochtige doek om stof van de bladeren af te vegen. Verwijder dode bladeren regelmatig om de plant gezond te houden. Gebruik geen schoonmaakmiddelen op de bladeren van de plant.

  De Caryota mitis heeft helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant daarom in een kamer met voldoende lichtinval, bij voorkeur niet in direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle bladeren gelijkmatig belicht worden.

  Caryota mitis gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen koude tocht en plotselinge temperatuurveranderingen. Zoek een plek in huis waar de temperatuur constant en gematigd is.

  De plant vereist een hoge luchtvochtigheid om goed te gedijen. Het is belangrijk om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een luchtvochtigheid van ongeveer 60-70% is ideaal voor deze plant.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 wordt aanbevolen voor een optimale groei. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Gebruik tijdens het groeiseizoen een algemene vloeibare meststof voor kamerplanten. Bemest de plant eens in de twee weken en houd de bodem goed vochtig. In de wintermaanden kan de bemesting verminderd worden.

 • Omschrijving

  Caryota mitis, ook wel bekend als de fishtail palm, is een mooie palmboom die inheems is in Zuidoost-Azië. Deze plant heeft bladeren die lijken op de vinnen van een vis, vandaar de naam. De bladeren zijn groot, geveerd en diep ingesneden, wat de plant een exotische uitstraling geeft. Caryota mitis kan zowel binnen als buiten worden gekweekt, maar heeft wel voldoende licht en vocht nodig om goed te gedijen. Het is een langzaam groeiende plant die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 3 meter kan bereiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.