Gaultheria

Gaultheria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gaultheria, ook wel bekend als bergthee of wintergroen, is een groenblijvende plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker in tuinen. De plant heeft leerachtige bladeren en produceert kleine witte bloemen gevolgd door rode bessen. De bessen zijn eetbaar en hebben een licht zurige smaak. Gaultheria gedijt goed in vochtige, zure grond en kan worden gebruikt als decoratieve plant in rotstuinen of borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Gaultheria is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Hierdoor is hij een mooie aanvulling op de tuin, ongeacht het seizoen.

  De Gaultheria is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen en vorst. Deze plant kan dus prima overleven in ons klimaat.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien indien nodig. De plant gedijt goed in vochtige grond en houdt van een lichte standplaats.

  Gaultheria heeft meestal een ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm in de breedte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en voldoende licht en lucht te krijgen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tussen verschillende planten om gezonde groei te bevorderen.

  Ja, Gaultheria groeit goed in de schaduw en kan zelfs goed gedijen in schaduwrijke tuinen. Het is een ideale plant voor schaduwrijke borders en onder bomen met weinig direct zonlicht. De plant heeft weinig zonlicht nodig om te groeien en bloeien.

  Tuinplanten hebben meestal één à twee keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de plant en de hoeveelheid regenval. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten, maar vermijd ook dat de wortels te lang nat blijven staan om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, Gaultheria is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar en de geur van de bloemen. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan de tuin om bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant biedt voedsel en beschutting voor verschillende insecten en vogels. Hierdoor draagt de plant bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor het ecosysteem.

  De Gaultheria bloeit in de maanden juni en juli. De bloeiperiode duurt meestal 2 tot 4 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon, maar prefereert wel lichte schaduw op warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt in droge periodes.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. Ze kunnen rauw gegeten worden of verwerkt worden in jams en desserts. Het blad van de plant wordt ook gebruikt om thee van te maken.

  Ja, de plant Gaultheria heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte en groenblijvende bladeren. Het kan een goede optie zijn om geluidsoverlast in de tuin te verminderen.

 • Snoei deze plant in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken. Knip de takken tot net boven een gezonde knop of scheut.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water, zodat de bladeren overdag kunnen opdrogen en schimmelvorming wordt voorkomen.

  Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en vermeng het met wat scherp zand. Gebruik bij voorkeur een zure potgrond speciaal voor zuurminnende planten. Vermijd kalkrijke potgrond om de plant goed te laten gedijen.

  De plant gedijt het beste in vochtige, zure bodem met een goede afwatering. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal zoals bladaarde. Vermijd kalkrijke of compacte bodemsoorten.

  De Gaultheria heeft graag een plekje in de halfschaduw of schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Het is een ideale plant voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker.

  De plant heeft winterbescherming nodig om te overleven in koude temperaturen. Dit kan bestaan uit het aanbrengen van een dikke laag mulch rond de plant en het afdekken met een doek of jute. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorstschade.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei eventueel in het voorjaar om de vorm en groei te bevorderen. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het raadzaam om in het voorjaar organische mest te geven. Gebruik bemesting speciaal voor zuurminnende planten om de juiste pH-waarde van de grond te behouden. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus volg de instructies op de verpakking zorgvuldig.

  Mulchen helpt bij het behoud van vocht in de grond en beschermt de wortels tegen kou. Het gebruik van organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers als mulch is gunstig voor de groei en gezondheid van tuinplanten. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en dat deze vrij blijft van de stam van de plant.

  De Gaultheria heeft een voorkeur voor zure bodem met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6.5. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is en dat er geen water blijft staan. Het toevoegen van turfmolm kan helpen om de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Snoei regelmatig dode bladeren en takken weg om ongedierte te voorkomen. Controleer regelmatig op insecten zoals luizen en spint. Overweeg natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in te zetten ter bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Gaultheria, ook wel bekend als bergthee of wintergroen, is een groenblijvende plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker in tuinen. De plant heeft leerachtige bladeren en produceert kleine witte bloemen gevolgd door rode bessen. De bessen zijn eetbaar en hebben een licht zurige smaak. Gaultheria gedijt goed in vochtige, zure grond en kan worden gebruikt als decoratieve plant in rotstuinen of borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.