hydroplanten

Overig kamerplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydroplanten zijn planten die groeien in water in plaats van in gewone potgrond. De wortels van hydroplanten nemen voedingsstoffen en water direct op uit het water waarin ze groeien. De planten zijn vaak makkelijker te onderhouden dan gewone planten omdat je ze geen water hoeft te geven. Hydroplanten worden vaak in glazen vazen of potten met water geplaatst voor een decoratief effect. Sommige populaire hydroplanten zijn de Pothos, Monstera en de Varen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, kamerplanten die in water groeien zijn over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Ze hebben geen potgrond nodig en vereisen slechts af en toe het verversen van water om gezond te blijven. Het zijn perfecte planten voor mensen met een druk leven of weinig ervaring in plantverzorging.

  Ja, kamerplanten die hydrocultuur gebruiken hebben veel indirect licht nodig om goed te groeien. Zet de plant op een plek waar het daglicht binnenkomt, maar vermijd direct zonlicht dat de bladeren kan verbranden. Een raam op het oosten of westen is ideaal voor deze planten.

  Geef de plant water wanneer de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Dit is meestal 1-2 keer per week, afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kamer. Zorg ervoor dat de plant niet in een laag water blijft staan om wortelrot te voorkomen.

  Kamerplanten die houden van indirect licht en kunnen verbranden in de felle zon. Het is beter om ze op een plek te zetten waar ze wat schaduw krijgen. Overmatige blootstelling aan de felle zon kan hun bladeren beschadigen.

  Ja, hydroplanten houden van warmte. Ze gedijen het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg er wel voor dat ze niet te dicht bij een warmtebron staan om verbranding te voorkomen.

  Deze plant bloeit meestal in de lente en zomermaanden en de bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de soort en omstandigheden. Na de bloei kunnen de bloemen verwelken en is het belangrijk om de plant goed te verzorgen voor een volgende bloeiperiode.

  Ja, planten die in water groeien hebben de capaciteit om de lucht te zuiveren van schadelijke stoffen. Ze nemen via de bladeren giftige stoffen op en zetten deze om in voedingsstoffen voor zichzelf. Het regelmatig vervangen van het water is belangrijk voor een optimale luchtzuivering.

  Ja, kamerplanten gedijen over het algemeen goed op kamertemperatuur tussen de 15 en 25 graden. Zoek een plek in huis waar de temperatuur stabiel is en niet te warm of te koud. Plaats de plant niet in de buurt van tocht of direct zonlicht.

 • Het is niet nodig om kamerplanten te snoeien, tenzij er dode of beschadigde bladeren zijn die verwijderd moeten worden. Het regelmatig verwijderen van dode bladeren kan helpen om de plant gezond te houden. Snoei indien nodig de plant in het voorjaar om de vorm te behouden.

  De plant heeft water nodig om te overleven, maar wees voorzichtig bij het water geven, te veel water kan wortelrot veroorzaken. Laat de potgrond drogen tussen de gietbeurten door de bovenste 2-3 cm van de grond aan te raken om te controleren of de plant water nodig heeft.

  Hydroplanten groeien niet in potgrond, maar in water met voedingsstoffen. Ze halen alle benodigde voedingsstoffen en water uit dit water. Het is belangrijk om regelmatig het water te verversen en de voedingsstoffen aan te vullen.

  Hydroplanten hebben geen bodem nodig, omdat ze groeien met hun wortels ondergedompeld in water. Deze planten halen voedingsstoffen rechtstreeks uit het water waarin ze groeien. Het is belangrijk om regelmatig het water te verversen om de kwaliteit te behouden.

  Hydrocultuurplanten hebben zeer weinig onderhoud nodig omdat ze hun voedingsstoffen uit water halen. Het is belangrijk om regelmatig het waterpeil te controleren en bij te vullen wanneer nodig. Af en toe kunt u de wortels spoelen onder lauw water om ophoping van zouten te voorkomen.

  Het is belangrijk om regelmatig stof van de bladeren van de plant te verwijderen met een zachte doek of borstel om de fotosynthese te bevorderen. Indien de bladeren vies worden, kunnen ze voorzichtig worden afgenomen met een vochtige doek. Gebruik hierbij lauw water en vermijd direct zonlicht op de bladeren om verbranding te voorkomen.

  Kamerplanten die houden van veel licht hebben. Plaats ze daarom het liefst bij een raam op het zuiden, oosten of westen. Pas op dat ze niet verbranden door te fel zonlicht.

  Kamerplanten gedijen het best bij een temperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Het is belangrijk om temperatuurschommelingen te voorkomen en de plant weg te houden van tocht en verwarmingsbronnen. Een constante temperatuur zorgt voor een gezonde groei en bloei.

  Kamerplanten die veel luchtvochtigheid nodig hebben, zoals varens en calatheas, gedijen goed in een vochtige omgeving. Zorg voor een luchtvochtigheid van ongeveer 60-70% door regelmatig te sproeien, een luchtbevochtiger te gebruiken of een schaal met water bij de plant te plaatsen. Dit helpt de plant gezond te blijven en voorkomt uitdroging van de bladeren.

  Kamerplanten die gedijen in een hydrocultuur hebben de voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Een te hoge zuurgraad kan de opname van voedingsstoffen belemmeren, terwijl een te lage zuurgraad kan leiden tot voedingsgebrek en slechte groei. Het is belangrijk voor de gezondheid van de plant om de pH-waarde van de voedingsoplossing regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor kamerplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Gebruik een vloeibare meststof speciaal voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststoffen die je gebruikt.

 • Omschrijving

  Hydroplanten zijn planten die groeien in water in plaats van in gewone potgrond. De wortels van hydroplanten nemen voedingsstoffen en water direct op uit het water waarin ze groeien. De planten zijn vaak makkelijker te onderhouden dan gewone planten omdat je ze geen water hoeft te geven. Hydroplanten worden vaak in glazen vazen of potten met water geplaatst voor een decoratief effect. Sommige populaire hydroplanten zijn de Pothos, Monstera en de Varen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.