Adiantum raddianum 'Brilliantelse'

Adiantum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Adiantum raddianum 'Brilliantelse' is een compacte varensoort met fijne, glanzende bladeren die lijken op ruches. Deze varen staat graag op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De bladeren van de 'Brilliantelse' variëteit hebben een opvallende bronzen tint en kunnen tot 30 cm lang worden. Deze varen houdt van een vochtige omgeving, dus regelmatig besproeien wordt aanbevolen. Het is een mooie en elegante kamerplant die een vleugje exotisch groen toevoegt aan je interieur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist regelmatig water geven en een lichte plek zonder direct zonlicht. Af en toe besproeien met water helpt om het vochtgehalte op peil te houden.

  De Adiantum raddianum 'Brilliantelse' geeft de voorkeur aan helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen. Zorg ervoor dat de plant niet te ver van een raam met natuurlijk licht staat.

  De plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels uitdrogen.

  Nee, deze plant houdt niet van direct zonlicht. Het beste gedijt hij in een lichte ruimte met indirect zonlicht. Te veel zon kan de bladeren beschadigen.

  Ja, de meeste Adiantum soorten houden van warmte en verdragen geen temperaturen onder de 15 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om de plant op een warme plek in huis te zetten en tocht te vermijden. Warmte en een hoge luchtvochtigheid zijn belangrijk voor een gezonde groei van deze plant.

  De Adiantum raddianum 'Brilliantelse' bloeit niet en produceert geen bloemen. Het is een decoratieve plant met varenachtige bladeren. Het hele jaar door kan je genieten van zijn mooie groene bladeren.

  Ja, Adiantum raddianum 'Brilliantelse' heeft luchtzuiverende eigenschappen en kan helpen bij het zuiveren van de lucht in huis. Deze plant filtert schadelijke stoffen uit de lucht en zorgt voor een gezondere leefomgeving. Het regelmatig verzorgen van deze plant kan bijdragen aan een schonere en gezondere lucht in huis.

  Ja, de plant gedijt het beste op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. Plaats de plant dus op een warme, maar niet te warme plek in huis.

 • Je kunt de dode of beschadigde bladeren van de plant afknippen met scherpe schaar. Om de plant in vorm te houden, kun je regelmatig de langere stelen terugsnoeien tot de gewenste lengte. Zorg ervoor dat je niet te veel bladeren tegelijkertijd verwijdert om de plant niet te veel stress te bezorgen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water op kamertemperatuur en vermijd dat de plant met zijn wortels in een laag water staat.

  Deze plant gedijt goed in lichtzure potgrond die goed draineert. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te nat. Een mix van potgrond voor kamerplanten en orchideeën is een goede keuze voor deze plant.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende en vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de bodem humusrijk is en voor voldoende voedingsstoffen zorgt. Vermijd zware en compacte grondsoorten die water kunnen vasthouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, houd de grond vochtig maar voorkom dat de wortels in water blijven staan. Plaats de plant op een lichte plek, vermijd direct zonlicht. Regelmatig de bladeren besproeien helpt bij het creëren van een hoge luchtvochtigheid.

  De plant kan af en toe schoongemaakt worden door voorzichtig stof van de bladeren te verwijderen met een zachte borstel of een vochtige doek. Vermijd het gebruik van chemicaliën of schoonmaakmiddelen, dit kan de bladeren beschadigen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt na het schoonmaken.

  De Adiantum raddianum 'Brilliantelse' heeft behoefte aan een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met helder, indirect licht voor het beste resultaat. Te weinig licht kan leiden tot verlies van bladeren en groeiproblemen.

  Deze plant gedijt het best bij een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan grote temperatuurschommelingen en vermijd tocht. Te lage temperaturen kunnen leiden tot schade aan de bladeren.

  De plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodig om goed te gedijen. Het is aan te raden om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken in de ruimte waar de plant staat. Een luchtvochtigheid van ongeveer 60-70% wordt aanbevolen.

  Deze plant gedijt goed in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor optimale groei en gezondheid van de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor kamerplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, meestal van maart tot september. Gebruik een vloeibare plantenmest of een speciale meststof voor kamerplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus wees voorzichtig en bemest met mate.

 • Omschrijving

  Adiantum raddianum 'Brilliantelse' is een compacte varensoort met fijne, glanzende bladeren die lijken op ruches. Deze varen staat graag op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De bladeren van de 'Brilliantelse' variëteit hebben een opvallende bronzen tint en kunnen tot 30 cm lang worden. Deze varen houdt van een vochtige omgeving, dus regelmatig besproeien wordt aanbevolen. Het is een mooie en elegante kamerplant die een vleugje exotisch groen toevoegt aan je interieur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.