Aeonium

Aeonium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aeonium is een geslacht van vetplanten met meestal rozetvormige bladeren die op een stam groeien. De bladeren van Aeonium zijn vaak dik en vlezig, en kunnen verschillende kleuren hebben, van groen tot rood en paars. De plant heeft de neiging om compact te groeien en vormt langzaam nieuwe scheuten vanuit het midden van de rozet. Aeonium planten vereisen goed doorlatende grond en veel zonlicht om goed te gedijen. Sommige soorten Aeonium kunnen in de zomer bloeien met kleine, geel-witte bloemen die boven op lange stelen verschijnen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Aeoniums zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben weinig water nodig en gedijen goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om ze voldoende zonlicht te geven.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig en gedijt het beste op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur per dag direct zonlicht ontvangt voor optimale groei. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien om gelijkmatige blootstelling aan licht te garanderen.

  Kamerplanten zoals de Aeonium hebben gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door lichtjes te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Te veel water geven kan schadelijk zijn voor de plant.

  Aeonium houdt van helder, indirect licht en vermijd de felle zon. De plant kan verbranden als het te veel direct zonlicht krijgt. Plaats de plant op een plek met zachte, gefilterde zonnestralen.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen 18-24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de tocht en direct zonlicht te houden om te voorkomen dat de bladeren verbranden. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven.

  Aeonium bloeit meestal in de lente en de zomermaanden. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de soort.

  Ja, de Aeonium plant heeft het vermogen om de lucht te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en zuurstof vrij te geven. Het is een goede keuze voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.

  Ja, de plant gedijt het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme hitte of kou. Houd de plant daarom op een plek waar de temperatuur stabiel is.

 • Het is aan te raden om dode of beschadigde bladeren regelmatig te verwijderen. Als de plant te lang wordt of uit model raakt, kan deze teruggesnoeid worden. Het beste moment om te snoeien is in het voorjaar of de zomer.

  De plant heeft weinig water nodig en moet tussen gietbeurten goed kunnen opdrogen. Geef water aan de rand van de pot om rot te voorkomen. In de wintermaanden de plant minder water geven.

  Voor de Aeonium is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond, vermengd met wat grof zand voor extra drainage. Zorg ervoor dat de pot waar de plant in staat gaten heeft onderin, zodat overtollig water kan weglopen. Het gebruik van speciale cactussen- en vetplantenpotgrond kan ook geschikt zijn voor deze plant.

  De bodem moet goed doorlatend zijn en mag niet te vochtig worden. Zorg voor een luchtige potgrond met extra toevoeging van perliet of zand. Vermijd te veel water geven om wortelrot te voorkomen.

  Een Aeonium heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best op een lichte plek met indirect zonlicht. Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door opdroogt om wortelrot te voorkomen. Een jaarlijkse bemesting in het voorjaar kan de groei van de plant bevorderen.

  Je kunt de bladeren van deze plant voorzichtig afstoffen met een vochtige doek. Verwijder dode bladeren regelmatig om de plant gezond te houden. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen de plant beschadigen.

  Aeonium heeft veel licht nodig, bij voorkeur direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met veel licht, zoals een raam op het zuiden. Vermijd te weinig licht, omdat de plant anders kan uitrekken en zijn kleur verliest.

  Deze plant gedijt het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen koude tocht en extreme temperaturen. In de winter kan de plant wat koelere temperaturen verdragen.

  De luchtvochtigheid dient matig te zijn voor deze plant. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot problemen zoals schimmels. Het is belangrijk dat de plant voldoende luchtvochtigheid heeft, maar niet te veel.

  De Aeonium doet het goed in een bodem met een neutrale tot licht zure zuurgraad, met een pH tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met specifieke meststoffen. Planten gedijen het beste in een bodem die voldoet aan hun specifieke behoeften.

  Voor kamerplanten is het belangrijk om tijdens de groeiperiode regelmatig te bemesten met een speciale kamerplantenmeststof. Geef de meststof eens per maand tijdens het voorjaar en de zomer. In de herfst en winter kun je de bemesting verminderen of stoppen.

 • Omschrijving

  Aeonium is een geslacht van vetplanten met meestal rozetvormige bladeren die op een stam groeien. De bladeren van Aeonium zijn vaak dik en vlezig, en kunnen verschillende kleuren hebben, van groen tot rood en paars. De plant heeft de neiging om compact te groeien en vormt langzaam nieuwe scheuten vanuit het midden van de rozet. Aeonium planten vereisen goed doorlatende grond en veel zonlicht om goed te gedijen. Sommige soorten Aeonium kunnen in de zomer bloeien met kleine, geel-witte bloemen die boven op lange stelen verschijnen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.