Araucaria

Araucaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De araucaria is een bijzondere boom met een opvallende piramidevormige groeiwijze. De schubbenachtige bladeren zijn stijf en puntig en vormen dichte clusters rond de takken. De boom kan tot wel 50 meter hoog worden en heeft een indrukwekkende uitstraling in het landschap. Araucaria's gedijen het beste in gematigde klimaten met voldoende vochtigheid en zonlicht. De zaden van de araucaria worden ook wel 'apenbroodjes' genoemd en zijn eetbaar voor mens en dier.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Araucaria heeft specifieke zorgvereisten en heeft vaak wat extra aandacht nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht. Over het algemeen kan gezegd worden dat deze plant wel wat meer aandacht vergt dan sommige andere kamerplanten.

  De Araucaria heeft veel licht nodig, bij voorkeur indirect zonlicht. Plaats de plant op een plek waar hij minimaal 4-6 uur per dag licht ontvangt. Te weinig licht kan leiden tot een slechte groei en een ongezonde uitstraling van de plant.

  De Araucaria heeft een gemiddelde behoefte aan water en moet ongeveer 1-2 keer per week bewaterd worden. Het is belangrijk om de grond tussen het water geven door een beetje te laten opdrogen, om wortelrot te voorkomen. Overmatig water geven moet vermeden worden.

  De Araucaria houdt niet van direct zonlicht, dus het is beter om de felle zon te vermijden. Het is het beste om de plant op een plek te zetten waar het indirect zonlicht ontvangt. Te veel zon kan schade aan de bladeren veroorzaken.

  Ja, de Araucaria houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen 18 en 24 graden Celsius. Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om de plant uit de buurt van koude tocht te houden. De plant zal niet goed groeien als het te koud is.

  De Araucaria bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de Araucaria staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze plant helpt de lucht in huis te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is daarom een goede keuze voor in huis als een kamerplant.

  Ja, de plant gedijt goed op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om optimale groei te bevorderen. Temperatuurfluctuaties kunnen stress veroorzaken voor de plant.

 • De Araucaria kan af en toe licht gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dood hout en knip eventuele uitstekende stukken bij. Zorg ervoor dat de plant genoeg tijd heeft om te herstellen na het snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet constant vochtig is. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef in de wintermaanden minder water dan in de zomer.

  De Araucaria heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Gebruik een mengsel van potgrond voor kamerplanten en voeg eventueel wat extra perliet of orchideeënschors toe om de drainage te verbeteren. Ververs de potgrond jaarlijks of om de twee jaar om de gezondheid van de plant te behouden.

  De Araucaria vraagt om goed doorlatende en lichtzure grond. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd een te zware of compacte grond.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Snoei de plant indien nodig om de vorm te behouden.

  De bladeren van deze plant kunnen regelmatig worden afgestoft met een zachte doek of kwast. Eventuele dode bladeren kunnen voorzichtig worden verwijderd met een schaar of snoeischaar. Het is belangrijk om de plant af en toe onder de douche te zetten om stof en eventuele insecten weg te spoelen.

  De Araucaria heeft veel helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant bij een raam op het oosten, westen of zuiden voor voldoende licht. Vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.

  De plant gedijt het best bij kamertemperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of plotselinge temperatuurschommelingen. Vermijd te hete en te koude omgevingen, aangezien dit de plant kan schaden.

  Kamerplanten gedijen het beste bij een luchtvochtigheid van ongeveer 60-70%. Indien de lucht te droog is, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren en uitdroging van de plant. Het is daarom aan te raden om regelmatig de luchtvochtigheid te controleren en indien nodig te verhogen met behulp van een luchtbevochtiger.

  De Araucaria gedijt het beste in een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig te corrigeren. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsproblemen en slechte groei van de plant.

  Kamerplanten zoals de Araucaria hebben matige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die speciaal is ontwikkeld voor kamerplanten. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels en bladeren.

 • Omschrijving

  De araucaria is een bijzondere boom met een opvallende piramidevormige groeiwijze. De schubbenachtige bladeren zijn stijf en puntig en vormen dichte clusters rond de takken. De boom kan tot wel 50 meter hoog worden en heeft een indrukwekkende uitstraling in het landschap. Araucaria's gedijen het beste in gematigde klimaten met voldoende vochtigheid en zonlicht. De zaden van de araucaria worden ook wel 'apenbroodjes' genoemd en zijn eetbaar voor mens en dier.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.