Begonia

Begonia overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Begonia is een plant met opvallende, asymmetrische bladeren die vaak verschillende kleuren en patronen hebben. Deze planten kunnen zowel binnen als buiten groeien, afhankelijk van het soort. Begonia's bloeien met delicate, vaak felgekleurde bloemen die een vrolijke toevoeging zijn aan elke tuin of kamer. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en gedijen goed in een vochtige, goed doorlatende grond. Begonia's worden vaak gebruikt als decoratieve planten vanwege hun unieke bladvormen en bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig eisen. Zolang de plant voldoende licht en water krijgt, zal hij goed gedijen. Het is belangrijk om regelmatig de dode bladeren te verwijderen en de plant af en toe te bemesten.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen en gezond te blijven. Plaats de plant daarom op een plek met veel indirect zonlicht. Het vermijden van direct zonlicht is echter ook belangrijk, want te veel zonlicht kan de bladeren verbranden.

  Een Begonia heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond opdroogt voordat je opnieuw water geeft.

  De Begonia houdt niet van direct zonlicht en kan het beste op een plek staan met indirect licht. Te veel zon kan de bladeren beschadigen. Het is daarom beter om de plant op een plek te zetten waar het zonlicht gefilterd wordt.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het beste in een warme en vochtige omgeving. Het is daarom belangrijk om de plant op een warme plek te zetten en te voorkomen dat de temperatuur onder de 15 graden Celsius komt. Het is ook belangrijk om de plant uit de tocht te houden.

  De Begonia bloeit meestal vanaf het voorjaar tot en met het najaar. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot meerdere maanden, afhankelijk van de soort en de verzorging. Bloemen kunnen het hele jaar door verschijnen bij goede omstandigheden.

  Ja, de Begonia is een luchtzuiverende plant. Het kan helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen te absorberen. Het is daarom een goede keuze voor in huis of op kantoor.

  Ja, ik sta graag op een plek tussen de 15 en 25 graden. Deze temperatuur zorgt voor een optimale groei en bloei van mijn bladeren en bloemen. Zorg er wel voor dat ik niet blootgesteld wordt aan tocht of direct zonlicht.

 • Je kunt de plant na de bloei snoeien om deze gezond te houden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemen om de groei te stimuleren. Snoei regelmatig om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de grond constant vochtig blijft. Laat de bovenste laag van de grond drogen voordat je opnieuw water geeft. Geef bij voorkeur water op kamertemperatuur en vermijd dat er water op de bladeren komt.

  De Begonia heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een hoge luchtigheid, zoals een mengsel van turf en compost. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig wordt gehouden, maar niet te nat. Voor optimaal resultaat kan er ook wat organische mest aan de potgrond worden toegevoegd.

  De Begonia heeft behoefte aan een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig is, maar niet te nat. Vermijd zware kleigrond om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig water geven, zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen voor een gezonde groei.

  Om de plant schoon te maken, kun je de bladeren voorzichtig afnemen met een vochtige doek. Vermijd hierbij direct zonlicht op de bladeren. Indien nodig kun je ook de stof van de bladeren afspoelen onder lauwwarm water.

  De Begonia heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met helder, indirect licht voor optimale groei. Te weinig licht kan leiden tot een slappe groei en minder bloemen.

  De ideale temperatuur voor de plant ligt tussen de 18 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan sterke temperatuurschommelingen. Koude tocht kan de plant beschadigen, dus hou hier rekening mee bij het plaatsen van de plant.

  Een ideale luchtvochtigheid voor deze plant is tussen de 60% en 70%. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zorg er ook voor dat de plant niet in de buurt van airconditioning of verwarming staat, omdat dit de luchtvochtigheid kan verlagen.

  Kamerplanten zoals de Begonia gedijen het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde van ongeveer 6 tot 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met speciale meststoffen of bodemverbeteraars. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien.

  Kamerplanten hebben behoefte aan voeding tijdens het groeiseizoen. Gebruik een vloeibare meststof voor kamerplanten met een evenwichtige samenstelling. Meststoffen kunnen het best worden toegediend volgens de instructies op de verpakking.

 • Omschrijving

  De Begonia is een plant met opvallende, asymmetrische bladeren die vaak verschillende kleuren en patronen hebben. Deze planten kunnen zowel binnen als buiten groeien, afhankelijk van het soort. Begonia's bloeien met delicate, vaak felgekleurde bloemen die een vrolijke toevoeging zijn aan elke tuin of kamer. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en gedijen goed in een vochtige, goed doorlatende grond. Begonia's worden vaak gebruikt als decoratieve planten vanwege hun unieke bladvormen en bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.