Dianthus 'Mondriaan'

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dianthus 'Mondriaan' is een sierlijke en compacte vaste plant met opvallende roze bloemen met een donkerrood hart. De bloemen hebben een lichte geur en bloeien vanaf het voorjaar tot in de zomer. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het blad van de Dianthus 'Mondriaan' is smal en grijs-groen van kleur. Deze plant is geschikt voor in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad kan in de winter verkleuren of afsterven, afhankelijk van de omstandigheden. Het is een tuinplant die enige zorg nodig heeft om goed te gedijen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bladeren of stro.

  Dianthus planten zijn over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Ze hebben regelmatig water en zonlicht nodig, maar verder zijn ze vrij robuust en kunnen goed gedijen in verschillende bodemsoorten. Een beetje snoeien na de bloei kan helpen om de plant gezond en bloeiend te houden.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte te houden tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt door hem genoeg ruimte te geven om te groeien. Plant ze in groepen voor een mooi effect in de tuin.

  Tuinplanten zoals de Dianthus hebben over het algemeen minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Een plekje in de volle zon zal daarom de voorkeur hebben boven schaduwrijke plekken. Het kan zijn dat de plant minder goed groeit en bloeit in de schaduw.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tussen de gietbeurten.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen. Het kan bijen en vlinders aantrekken met zijn geur en kleurrijke bloemen. Het is een goede toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, Dianthus 'Mondriaan' is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt. Het zorgt voor een gevarieerde leefomgeving en draagt bij aan het behoud van verschillende soorten in de tuin. Het kan een positieve bijdrage leveren aan de natuurlijke balans in de omgeving.

  Dianthus 'Mondriaan' bloeit meestal van mei tot en met augustus. De bloei kan duren van ongeveer vier tot zes weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke tuinplant die goed kan groeien en bloeien in direct zonlicht. Planten die veel zonlicht krijgen hebben vaak helderdere bloemkleuren en een compactere groei.

  Dianthus planten staan erom bekend niet eetbaar te zijn. Het wordt afgeraden om ze te consumeren, omdat ze giftige stoffen kunnen bevatten. Het is veiliger om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Dianthus 'Mondriaan' heeft over het algemeen geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant met bloeiende bloemen. Andere planten met bredere bladeren en dikkere stengels zijn meer geschikt voor geluidsdemping.

 • Dianthus 'Mondriaan' kan na de bloei teruggesnoeid worden om de plant te verjongen en langer te laten bloeien. Verwijder de uitgebloeide bloemen en knip de stelen tot ongeveer 10 cm boven de grond af. Zorg ervoor dat er voldoende blad overblijft zodat de plant kan blijven groeien.

  De Tuinplant Dianthus 'Mondriaan' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Het is aan te raden om de plant water te geven aan de basis, vermijd bladnatheid om schimmel te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft en voorkom dat de wortels nat worden. Gebruik bij voorkeur potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten.

  De bodemkwaliteit voor tuinplanten moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en een pH-waarde heeft die geschikt is voor plantengroei. Zorg ervoor dat de bodem niet te compact is en voldoende vocht vast kan houden.

  De Dianthus 'Mondriaan' heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. De plant kan goed gedijen in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in de winter extra bescherming te bieden, zoals het bedekken met bladeren, stro of mulch. Dit helpt de plant te beschermen tegen extreme kou en vorstschade. Het is ook aan te raden om de plant in een goed gedraineerde grond te planten en een beschermende laag compost aan te brengen voor isolatie.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd te veel vocht om wortelrot te voorkomen. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren en snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden. Plaats de plant op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

  De plant heeft behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te kunnen groeien. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten om aan de behoeften van de plant te voldoen. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen kan gunstig zijn voor tuinplanten, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, compost of bladeren als mulch en breng een laag van 5-10 cm aan rond de planten, vermijd hierbij dat de mulch direct contact maakt met de stengels. Verwijder jaarlijks de oude mulchlaag en breng indien nodig een nieuwe laag aan in het voorjaar.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde rond de 6,5 tot 7 ligt. Het is aan te raden om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, zoals Dianthus 'Mondriaan', kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals nematoden of roofmijten worden gebruikt. Daarnaast kunnen ook neemolie of pyrethrum worden ingezet als natuurlijke middelen tegen ongedierte. Het regelmatig inspecteren van de planten en het handmatig verwijderen van ongedierte kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  De Dianthus 'Mondriaan' is een sierlijke en compacte vaste plant met opvallende roze bloemen met een donkerrood hart. De bloemen hebben een lichte geur en bloeien vanaf het voorjaar tot in de zomer. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het blad van de Dianthus 'Mondriaan' is smal en grijs-groen van kleur. Deze plant is geschikt voor in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.