Cyclamen grootbloemig

Cyclamen persicum grootbloemig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cyclamen grootbloemig is een plant met opvallende, grote bloemen in verschillende kleuren zoals roze, wit en paars. De bloemen hebben een karakteristieke vorm met opkrullende bloemblaadjes. De plant heeft een knolvormige wortelstok en hartvormige bladeren die vaak marmerachtige patronen hebben. De Cyclamen grootbloemig gedijt goed in lichte, vochtige omgevingen en bloeit in de herfst en winter. Deze plant wordt vaak gebruikt als kamerplant of in bloembakken en tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Cyclamen grootbloemig is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft slechts af en toe water nodig. Het is belangrijk om de plant op een lichte standplaats te zetten en regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Als de bladeren afsterven, kan de plant in rust gaan en moet er minder water gegeven worden.

  De Cyclamen grootbloemig heeft behoefte aan helder, indirect licht en kan het beste op een plekje staan waar ze in contact komen met de ochtendzon. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in de volle zon staat om verbranding te voorkomen. Deze kamerplant gedijt het beste bij een lichte standplaats.

  De Cyclamen grootbloemig heeft gemiddeld genomen eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar zorg ervoor dat er geen water op de bladeren blijft staan om rotting te voorkomen. Het is aan te raden om de plant alleen water te geven als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  De Cyclamen grootbloemig houdt niet van direct zonlicht. Het is beter om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt. Te veel zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren en bloemen.

  Ja, de Cyclamen grootbloemig houdt van warmte en voelt zich het meest comfortabel op een plek met een constante temperatuur tussen de 15-20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en koude ruimtes te houden om een optimale groei te stimuleren. Verder kan de plant ook goed gedijen bij een hoge luchtvochtigheid.

  De Cyclamen grootbloemig bloeit normaal gesproken van oktober tot en met maart en kan bloeien voor een periode van ongeveer 6 tot 12 weken.

  Ja, de Cyclamen grootbloemig plant is een luchtzuiverende kamerplant die de lucht in huis kan verbeteren door schadelijke stoffen te absorberen en om te zetten in zuurstof. Het is daarom een goede keuze voor een gezonder binnenklimaat.

  Ja, de Cyclamen grootbloemig staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om de bloei te bevorderen. Het vermijden van temperatuurverschillen is cruciaal voor de gezondheid van de plant.

 • De Cyclaam kan na de bloei teruggesnoeid worden tot aan de basis van de plant. Verwijder ook eventuele gele bladeren om de plant gezond te houden. Het snoeien kan het beste uitgevoerd worden in de lente of zomer.

  Geef de plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom dat er water op de bladeren komt om schimmel te voorkomen. Laat de plant niet in een laag water staan.

  De Cyclamen grootbloemig groeit het best in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg voor voldoende vochtigheid, maar voorkom dat de wortels in te natte grond staan. Het is aan te raden om in het voorjaar de potgrond te bemesten met een speciale kamerplantenmeststof.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond, rijk aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd kalkrijke grond, omdat de plant hier gevoelig voor is.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, maar vermijd dat de potgrond te nat wordt. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant in topconditie te houden.

  Om stof en vuil te verwijderen van de bladeren van deze plant, kan je een zachte doek of een plantenspuit gebruiken. Spuit voorzichtig water over de bladeren en veeg ze voorzichtig schoon. Zorg ervoor dat de bladeren volledig opgedroogd zijn voordat je de plant terug op de plek zet.

  De Cyclamen grootbloemig heeft behoefte aan een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar het daglicht gelijkmatig verdeeld is. Zorg ervoor dat de plant voldoende natuurlijk licht krijgt om gezond te blijven.

  De Cyclamen grootbloemig gedijt het beste bij een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of temperatuurwisselingen. Het is belangrijk de plant uit de buurt van radiatoren en direct zonlicht te houden.

  De luchtvochtigheid moet gemiddeld zijn, te veel vocht kan schimmelproblemen veroorzaken. Zet de plant niet in de buurt van een verwarmingselement om uitdroging te voorkomen. Besproei regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  De Cyclamen grootbloemig gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken.

  Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om eens in de 4 weken tijdens het groeiseizoen te bemesten met een speciale kamerplantenmeststof. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus het is aan te raden om de dosering te respecteren zoals aangegeven op de verpakking van de meststof. Het is ook goed om tijdens de rustperiode in de winter geen meststoffen toe te dienen.

 • Omschrijving

  De Cyclamen grootbloemig is een plant met opvallende, grote bloemen in verschillende kleuren zoals roze, wit en paars. De bloemen hebben een karakteristieke vorm met opkrullende bloemblaadjes. De plant heeft een knolvormige wortelstok en hartvormige bladeren die vaak marmerachtige patronen hebben. De Cyclamen grootbloemig gedijt goed in lichte, vochtige omgevingen en bloeit in de herfst en winter. Deze plant wordt vaak gebruikt als kamerplant of in bloembakken en tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.