Echinocactus

Echinocactus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Echinocactus is een bolvormige cactus met scherpe stekels langs de ribben van de plant. Hij kan behoorlijk groot worden, met sommige soorten die wel een meter in doorsnee kunnen groeien. De cactus heeft meestal geel tot groenachtige bloemen die in de zomer bloeien en een decoratief en exotisch uiterlijk geven. Echinocactusen zijn zeer geschikt als kamerplanten, mits ze voldoende zonlicht en droge grond hebben. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben weinig water nodig, waardoor ze perfect zijn voor mensen met een druk schema of weinig ervaring met planten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed bij veel zonlicht. Regelmatig bemesten en af en toe verpotten zal de plant goed doen.

  Ja, de Echinocactus heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant op een zonnige plek in huis, bij voorkeur voor een raam op het zuiden of westen. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur per dag direct zonlicht ontvangt.

  De Echinocactus heeft weinig water nodig en moet om de paar weken pas water krijgen. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten volledig te laten opdrogen. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  De plant houdt van felle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk om de plant zo dicht mogelijk bij een raam op het zuiden te plaatsen. Te weinig zonlicht kan leiden tot groeiproblemen.

  Ja, de Echinocactus houdt van warmte en gedijt het best bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om hem op een warme plek te zetten met veel zonlicht. Temperaturen onder de 10 graden Celsius kunnen schadelijk zijn voor deze plant.

  De Echinocactus bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloei kan enkele weken duren. Deze bloeiperiode kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden zoals licht, temperatuur en water geven.

  Ja, de Echinocactus plant is een luchtzuiverende kamerplant die helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Het kan helpen bij het filteren van schadelijke stoffen en het verhogen van de zuurstofniveaus. Het is daarom een goede keuze voor een gezondere leefomgeving.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor een ideale groeiomgeving en voorkomt temperatuurschommelingen die schadelijk kunnen zijn voor de plant. Zorg dus voor een constante temperatuur binnen dit bereik voor optimale groeicondities.

 • Het snoeien van deze plant is niet nodig, omdat hij langzaam groeit en zijn karakteristieke vorm behoudt. Eventueel kunnen dode of beschadigde stukken worden weggeknipt met een scherpe schaar. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan te veel vocht om rotting te voorkomen.

  De Echinocactus heeft weinig water nodig en moet daarom spaarzaam worden bewaterd. Het is belangrijk om de grond volledig te laten uitdrogen tussen de gietbeurten. Geef de plant water aan de basis van de stam om te voorkomen dat de stekels nat worden.

  De Echinocactus gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Een speciale cactus potgrond is ideaal voor deze plant.

  De Echinocactus heeft een goed doorlatende bodem nodig, zoals een cactusgrondmix. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Een lichte, zanderige bodem met goede drainage is ideaal voor deze plant.

  De plant heeft weinig water nodig en moet goed laten drogen tussen de gietbeurten door. Plaats de plant op een zonnige locatie en bemest deze in het voorjaar en de zomer. Vermijd tocht en temperatuurschommelingen.

  Gebruik een zachte borstel of plumeau om stof van de plant te verwijderen. Veeg de bladeren regelmatig af met een vochtige doek om vuil te verwijderen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen om de plant niet te beschadigen.

  De Echinocactus heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Plaats de plant op een zonnige plek in huis, zoals een vensterbank op het zuiden. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt.

  De Echinocactus gedijt het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en extreme temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 10 graden Celsius.

  De luchtvochtigheid voor kamerplanten dient meestal tussen de 40% en 60% te liggen. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid niet te laag te laten worden, omdat dit schade kan veroorzaken aan de bladeren. Een luchtbevochtiger kan helpen om de ideale luchtvochtigheid te behouden.

  De Echinocactus gedijt het best in neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Gebruik van maart tot september elke twee weken een speciale meststof voor cactussen. Zorg ervoor dat de plant tussen de bemestingsbeurten door voldoende tijd heeft om de voedingsstoffen op te nemen. Overbemesting kan schade aan de wortels veroorzaken.

 • Omschrijving

  De Echinocactus is een bolvormige cactus met scherpe stekels langs de ribben van de plant. Hij kan behoorlijk groot worden, met sommige soorten die wel een meter in doorsnee kunnen groeien. De cactus heeft meestal geel tot groenachtige bloemen die in de zomer bloeien en een decoratief en exotisch uiterlijk geven. Echinocactusen zijn zeer geschikt als kamerplanten, mits ze voldoende zonlicht en droge grond hebben. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben weinig water nodig, waardoor ze perfect zijn voor mensen met een druk schema of weinig ervaring met planten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.