Nepenthes

Nepenthes

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Nepenthes, ook wel bekend als de tropische bekerplant, is een vleesetende plant die vaak voorkomt in tropische regenwouden. Het kenmerkende van deze plant zijn de bekerachtige structuren die dienen om kleine insecten te lokken en te vangen. Nepenthes heeft vaak lange, hangende ranken met meerdere bekers aan het uiteinde. De bekers komen in verschillende vormen en kleuren en bevatten een kleverige vloeistof die insecten aantrekt en verteert. Deze planten gedijen goed in vochtige en warme omgevingen en vereisen veel licht en vocht om te groeien en gedijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nepenthes zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereisen slechts wat water en een lichte standplaats. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft en geef de plant regelmatig water. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en de oude dode bladeren te verwijderen.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem daarom bij voorkeur op een plek met veel indirect zonlicht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig is maar niet drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warmere temperaturen.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is daarom beter om de plant op een plek te zetten waar het zonlicht gefilterd wordt of indirect op de bladeren valt. Het beste is een plek in de halfschaduw.

  Ja, Nepenthes houdt van warmte. De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 20 en 30 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme en vochtige plek te plaatsen.

  Nepenthes bloeit meestal in de maanden juni tot augustus en de bloei kan enkele weken tot maanden duren.

  Ja, Nepenthes staat bekend om zijn vermogen om de lucht te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en af te breken. Het is een natuurlijke luchtzuiveraar die helpt om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het is een ideale plant voor mensen die last hebben van allergieën of astma.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Op deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en kan goed gedijen. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden voor optimale groei.

 • Het is niet nodig om de Nepenthes te snoeien, omdat deze plant geen takken heeft die regelmatig gesnoeid moeten worden. Het is belangrijk om wel regelmatig dode bladeren en vallen te verwijderen om de plant gezond te houden. Als de plant te groot wordt, kan deze verpot worden naar een grotere pot.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet constant nat is. Geef water aan de wortels en vermijd contact met de blaadjes om schimmelvorming te voorkomen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant heeft een luchtige en vochtige potgrond nodig. Meng bijvoorbeeld turf en perliet voor een goede drainage. Vermijd te veel voedingstoffen in de potgrond om wortelverbranding te voorkomen.

  Nepenthes hebben een lichte, goed doorlatende potgrond nodig met veel veenmos en orchideeënschors als toevoeging voor extra drainage. Vermijd zware, compacte grondsoorten die water vasthouden, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig blijft, maar niet drassig wordt.

  De plant heeft wekelijks water nodig, maar vermijd natte voeten. Zet de plant op een lichte plek, uit direct zonlicht. Verwijder regelmatig dode bladeren en oude vallen om de plant gezond te houden.

  Om de plant schoon te maken, kan je voorzichtig de dode bladeren en insecten uit de beker verwijderen. Gebruik een zachte borstel om stof van de bladeren te vegen. Geef de plant regelmatig een douche om stof en vuil weg te spoelen.

  De plant heeft veel indirect licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant op een plek met helder maar niet fel zonlicht. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in de volle zon staat om verbranding te voorkomen.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 20°C en 30°C. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en koude temperaturen onder de 10°C. Zorg ervoor dat de plant op een warme en lichte plek staat.

  Nepenthes vereist een hoge luchtvochtigheid, idealiter tussen de 70-80%. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt door regelmatig te sproeien of hem op een schotel met water te plaatsen. Een vochtige omgeving zal helpen bij de gezonde groei en ontwikkeling van de plant.

  Nepenthes gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde van ongeveer 5 tot 6. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Overmatig vocht kan leiden tot wortelrot.

  Voor de Nepenthes is het belangrijk om regelmatig een speciale meststof voor vleesetende planten te gebruiken. Gebruik een meststof die arm is aan stikstof om schade aan de vangbekers te voorkomen. Bemest de plant eens per maand tijdens het groeiseizoen voor de beste resultaten.

 • Omschrijving

  De Nepenthes, ook wel bekend als de tropische bekerplant, is een vleesetende plant die vaak voorkomt in tropische regenwouden. Het kenmerkende van deze plant zijn de bekerachtige structuren die dienen om kleine insecten te lokken en te vangen. Nepenthes heeft vaak lange, hangende ranken met meerdere bekers aan het uiteinde. De bekers komen in verschillende vormen en kleuren en bevatten een kleverige vloeistof die insecten aantrekt en verteert. Deze planten gedijen goed in vochtige en warme omgevingen en vereisen veel licht en vocht om te groeien en gedijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.