Hebe

Hebe

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hebe is een struikachtige plant met kleine ovale bladeren en bloemen die variëren in kleur van wit, roze, paars tot blauw. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de tuin of in potten op het terras. Hebe bloeit van de lente tot de herfst en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant vereist regelmatig snoeien om een compacte groei te bevorderen. Hebe staat bekend om zijn langdurige bloei en is een mooie aanvulling op elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groen uiterlijk in de tuin.

  De plant is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -10 graden Celsius verdragen. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. In strenge winters is het raadzaam om extra maatregelen te nemen zoals afdekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  "Hebe" planten zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben weinig water nodig en gedijen goed in de zon of halfschaduw. Snoei de plant regelmatig om de groei te bevorderen.

  De plant heeft ruimte nodig om zich vrij uit te kunnen spreiden en te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten zodat ze niet te dicht op elkaar staan. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk vertragen en kunnen bloemen minder uitbundig bloeien. Het is daarom aanbevolen om de plant te plaatsen op een zonnige plek voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten goed kan opdrogen om wortelrot te voorkomen. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de hogere temperaturen.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een mooie toevoeging voor een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van vlinders, bijen en andere insecten. Het biedt voedsel en beschutting voor verschillende soorten dieren. Het is dus een goede toevoeging aan een biodiverse tuin.

  "Hebe" bloeit meestal van juni tot september en de bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de soort en de omstandigheden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme dagen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt voor zijn mooie bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de Hebe plant kan geluidsdempend werken in de tuin vanwege de dichte bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om het geluid van verkeer of andere storende geluiden te verminderen. Het is een goede keuze voor een rustige en serene tuin.

 • Je kunt de plant het beste snoeien in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug om de vorm te behouden. Snoei niet te rigoureus, omdat dit de bloei kan verminderen.

  Tuinplanten zoals Hebe hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladbesproeiing om schimmelvorming te voorkomen.

  Hebe gedijt goed in goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, anders kan dit leiden tot wortelrot. Gebruik eventueel bemesting speciaal voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen.

  Hebe houdt van een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de grond niet te zuur is en een gemiddelde vruchtbaarheid heeft. Verrijk de bodem eventueel met compost of organische meststoffen voor een optimale groei en bloei.

  Hebe gedijt het beste op een zonnige plek of lichte schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen extreme kou. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Hebe planten hebben weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef de plant regelmatig water tijdens droge periodes.

  Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar om de groei en bloei te stimuleren. Herhaal de bemesting in de zomer om de plant gezond te houden. Gebruik geen te sterke meststof, dit kan de plant beschadigen.

  Mulch kan worden gebruikt als bescherming rond de wortels van de plant en om vocht vast te houden in de grond. Het helpt ook om onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan het beste worden aangebracht in het voorjaar of de herfst.

  Hebe houdt van een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de zuurgraad in de bodem niet te hoog is, anders kan dit negatieve gevolgen hebben voor de groei en gezondheid van de plant. Zorg dus voor een goede balans in de bodem om Hebe optimaal te laten gedijen.

  Hebe planten kunnen gevoelig zijn voor bladluizen, rupsen en spint. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Een regelmatige controle en eventuele behandeling met biologische bestrijdingsmiddelen kunnen helpen om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Hebe is een struikachtige plant met kleine ovale bladeren en bloemen die variëren in kleur van wit, roze, paars tot blauw. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de tuin of in potten op het terras. Hebe bloeit van de lente tot de herfst en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant vereist regelmatig snoeien om een compacte groei te bevorderen. Hebe staat bekend om zijn langdurige bloei en is een mooie aanvulling op elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.