Selaginella apoda

Selaginella

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Selaginella apoda, ook bekend als de zonder-wortel zegelvaren, is een kleine groenblijvende plant met een kruipende groeiwijze. De plant heeft kleine bladeren die in spiralen gerangschikt zijn langs de stengels. Selaginella apoda gedijt goed in vochtige omgevingen en groeit meestal op de grond of op boomstronken in schaduwrijke bossen. Deze plant reproduceert zich door middel van sporen die op speciale bladeren worden geproduceerd. Selaginella apoda wordt vaak gebruikt als bodembedekker of als decoratieve plant in schaduwrijke tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant op een lichte plek te zetten, maar direct zonlicht moet vermeden worden. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei.

  Deze plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem daarom op een plek met voldoende daglicht. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Selaginella apoda kan het beste één keer per week water krijgen. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. In de herfst en winter kan de frequentie verminderd worden.

  Selaginella apoda houdt niet van direct zonlicht en verkiest een lichte, maar beschutte plek. Te veel zon kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is daarom aan te raden om de plant uit de felle zon te houden.

  Ja, deze plant houdt van warmte. Het gedijt goed bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Plaats de plant daarom op een warme en lichte plek in huis.

  Selaginella apoda bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt gewoonlijk enkele weken.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Het is een goede keuze voor binnenshuis, omdat het schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen kan absorberen. Het zorgt voor een gezondere en schonere leefomgeving.

  Selaginella apoda staat graag op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om de groei en gezondheid te bevorderen. Plaats de plant op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

 • Het is niet nodig om de plant te snoeien, omdat Selaginella apoda geen uitlopers vormt die regelmatig gesnoeid moeten worden. Als de plant te groot wordt, kan je de bladeren voorzichtig afknippen om de vorm te behouden. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De Selaginella apoda heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Geef de plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Het is belangrijk om de bladeren van de plant besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Potgrond voor kamerplanten met hoge luchtvochtigheid is ideaal voor deze plant. Zorg voor een goed doorlatende mix met voldoende vochtigheid om de groei te bevorderen. Vermijd te veel direct zonlicht en houd de grond vochtig, maar niet doorweekt.

  Selaginella apoda gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond met een lichte zuurtegraad. Het is belangrijk dat de bodem vochtig gehouden wordt, maar niet te nat. Een voedingsrijke bodem zal de groei en gezondheid van de plant ten goede komen.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, houd de grond vochtig maar niet drassig. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Geef de plant af en toe voeding tijdens het groeiseizoen.

  Je kunt de bladeren van de plant voorzichtig afstoffen met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen. Besproei de bladeren af en toe met water om ze stofvrij te houden. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen de plant beschadigen.

  Selaginella apoda heeft indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant niet in direct zonlicht, maar wel op een lichte plek in huis. Zorg ervoor dat de plant regelmatig wordt gedraaid om gelijkmatige groei te bevorderen.

  De ideale temperatuur voor deze plant is tussen de 15 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen. Plaats de plant op een plek met een constante temperatuur en vermijd tocht en direct zonlicht.

  De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig besproeien met water wordt aanbevolen. Plaats de plant indien mogelijk in een ruimte met een luchtbevochtiger of op een schotel met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Zorg ervoor dat de plant niet in de buurt staat van droge luchtbronnen zoals radiatoren of airconditioners.

  Deze plant gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem met een pH tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de gezondheid van de plant te waarborgen. Het aanpassen van de pH-waarde kan nodig zijn om optimale groeiomstandigheden te creëren.

  Voor kamerplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens de groeiperiode, meestal van maart tot september. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof voor groene planten en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Te veel bemesting kan schadelijk zijn, dus wees voorzichtig en vermijd overbemesting.

 • Omschrijving

  Selaginella apoda, ook bekend als de zonder-wortel zegelvaren, is een kleine groenblijvende plant met een kruipende groeiwijze. De plant heeft kleine bladeren die in spiralen gerangschikt zijn langs de stengels. Selaginella apoda gedijt goed in vochtige omgevingen en groeit meestal op de grond of op boomstronken in schaduwrijke bossen. Deze plant reproduceert zich door middel van sporen die op speciale bladeren worden geproduceerd. Selaginella apoda wordt vaak gebruikt als bodembedekker of als decoratieve plant in schaduwrijke tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.