Tropaeolum majus

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Tropaeolum majus, ook bekend als Oost-Indische kers, is een eenjarige klimplant met ronde bladeren en opvallende bloemen in verschillende kleuren zoals geel, oranje en rood. De plant kan klimmen en wordt vaak gebruikt als bodembedekker of in hanging baskets. Het is een eetbare plant, zowel de bloemen als de bladeren hebben een pittige smaak en kunnen gebruikt worden in salades. Tropaeolum majus trekt ook bestuivers aan zoals bijen en vlinders en gedijt goed in volle zon en goed gedraineerde grond. In de herfst vormt de plant zwarte zaden die opgegeten kunnen worden of bewaard voor het volgende seizoen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een eenjarige plant die meestal bloeit in de zomer en herfst.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is daarom aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst. Het is mogelijk om de plant te laten overleven in de winter door bijvoorbeeld af te dekken met stro of bladeren.

  Ja, deze plant is zeer eenvoudig te onderhouden. Het vereist weinig verzorging en gedijt goed in de meeste bodemsoorten en weersomstandigheden. Het is een ideale keuze voor beginnende tuiniers.

  De plant heeft gemiddeld een ruimte van ongeveer 30 cm nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen en ziekten te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en zich comfortabel te voelen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant minimaal 4-6 uur zonlicht per dag te geven voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, vooral tijdens het groeiseizoen.

  De plant heeft matig water nodig en moet regelmatig worden bewaterd, ongeveer 1-2 keer per week. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten in licht te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn felgekleurde bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege de nectar die ze produceren. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor tuiniers die graag deze bestuivers naar hun tuin willen lokken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen en nectar. Het kan ook helpen om schadelijke insecten weg te houden van andere planten in de tuin. Daarnaast zorgt het voor meer variatie en leven in de tuin.

  De plant bloeit meestal van juni tot oktober en de bloeiperiode kan ongeveer vier tot zes weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen.

  Ja, de plant is eetbaar. De bloemen, bladeren en zaden kunnen gebruikt worden in salades en gerechten. Het heeft een pittige smaak vergelijkbaar met rucola.

  Deze plant is niet geluidsdempend.

 • Het beste moment om de plant te snoeien is aan het einde van de bloeiperiode. Verwijder dode bloemen en takken om de groei te bevorderen. Let op dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en bloeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  Tropaeolum majus heeft een lichte en goed doorlatende potgrond nodig. Vermijd teveel vocht in de grond om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur potgrond die verrijkt is met voedingsstoffen voor een gezonde groei van de plant.

  Tropaeolum majus groeit het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. De grond moet vochtig zijn maar niet te nat, en de pH-waarde ligt bij voorkeur tussen 6 en 7. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de groei en bloei van de plant te stimuleren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende ruimte zodat de plant zich volledig kan ontwikkelen. Houd de plant uit de buurt van tocht en koude wind.

  Voor winterbescherming kunnen tuinplanten zoals deze worden afgedekt met een dikke laag mulch om de wortels te beschermen tegen de vorst. Daarnaast kan een beschermhoes worden gebruikt om de plant te beschermen tegen hevige regen en wind. In strenge winters is het aan te raden om de plant naar een beschutte locatie te verplaatsen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen om de bloei te stimuleren. Zorg voor een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof met een hoger gehalte aan kalium voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot meer bladeren en minder bloemen.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten, omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de temperatuur van de wortels reguleert. Het kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals bladeren, stro, of schors. Mulch moet jaarlijks worden vernieuwd om de voordelen te behouden.

  Een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Een te zure of te basische bodem kan de groei en bloei van de plant negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte zoals bladluizen en rupsen te bestrijden bij deze plant, kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen inzetten. Ook kunt u regelmatig controleren op mogelijke plagen en deze handmatig verwijderen. Tot slot is het belangrijk om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en de juiste voeding te bieden.

 • Omschrijving

  De Tropaeolum majus, ook bekend als Oost-Indische kers, is een eenjarige klimplant met ronde bladeren en opvallende bloemen in verschillende kleuren zoals geel, oranje en rood. De plant kan klimmen en wordt vaak gebruikt als bodembedekker of in hanging baskets. Het is een eetbare plant, zowel de bloemen als de bladeren hebben een pittige smaak en kunnen gebruikt worden in salades. Tropaeolum majus trekt ook bestuivers aan zoals bijen en vlinders en gedijt goed in volle zon en goed gedraineerde grond. In de herfst vormt de plant zwarte zaden die opgegeten kunnen worden of bewaard voor het volgende seizoen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.