Varens

Overig varens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Varens zijn planten die voorkomen in diverse vormen en maten, met bladeren die vaak uitgerold zijn en een varenachtige structuur hebben. Ze gedijen goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en worden vaak aangetroffen in bossen en langs beekjes. Varens hebben geen bloemen, maar vermenigvuldigen zich door sporen die op de onderzijde van hun bladeren te vinden zijn. Sommige varensoorten kunnen erg groot worden en dienen als decoratieve planten in tuinen en parken. Door hun gevarieerde verschijningen en eenvoudige onderhoud zijn varens geliefde planten onder tuiniers en liefhebbers van kamerplanten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, varens zijn over het algemeen zeer gemakkelijk in onderhoud. Ze hebben weinig licht nodig en gedijen goed in vochtige omstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende.

  Ja, varens hebben veel licht nodig om goed te groeien. Plaats ze het liefst op een plek met indirect zonlicht. Te weinig licht kan zorgen voor een slechte groei en gele bladeren.

  Varens moeten regelmatig vochtig gehouden worden, dus het is aan te raden om ze ongeveer 2 keer per week water te geven. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de wortels te lang in het water staan. Pas de frequentie aan op basis van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

  Varens houden niet van direct zonlicht en geven de voorkeur aan een plek met indirect licht. Te veel zon kan hun bladeren beschadigen en uitdrogen. Het is dus beter om ze op een plek te zetten waar ze wat schaduw krijgen.

  Kamerplanten die tot de varenfamilie behoren, geven de voorkeur aan een vochtige en warme omgeving. Ze gedijen goed bij een constante temperatuur tussen 18-23 °C. Het is belangrijk om de varens te beschermen tegen tocht en koude luchtstromen.

  Varens bloeien niet en produceren geen bloemen. Als varens zich voortplanten, gebeurt dit door middel van sporen. Ze dragen geen bloemen en bloeien dus niet.

  Ja, varens dragen bij aan het zuiveren van de lucht in huis. Ze kunnen schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen absorberen en omzetten in zuurstof. Varens zijn daarom een goede keuze voor een gezond binnenklimaat.

  Ja, kamerplanten zoals varens gedijen goed op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor een ideale groeiomgeving en helpt de plant gezond te blijven. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen grote temperatuurschommelingen.

 • Varens moeten regelmatig worden gesnoeid om dood blad en eventuele beschadigde delen te verwijderen. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Gebruik een scherpe snoeischaar om de bladeren dicht bij de basis af te knippen.

  Varens hebben regelmatig water nodig om vochtig te blijven, vooral in de zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Varens gedijen goed in vochtige potgrond die goed waterdoorlatend is. Kies een potgrond die rijk is aan organisch materiaal voor optimale groei. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren op vochtigheid en indien nodig water toe te voegen.

  Varens gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond met veel organische materie. Een pH-waarde tussen 5,8 en 7,2 is ideaal. Voeg regelmatig compost toe voor een optimale bodemkwaliteit.

  Varens hebben graag vochtige grond en indirect zonlicht. Houd de grond altijd licht vochtig en besproei de bladeren regelmatig om de luchtvochtigheid te verhogen. Verwijder dode bladeren regelmatig om de plant gezond te houden.

  Varens kunnen stof verzamelen op hun bladeren, het is belangrijk om ze regelmatig voorzichtig af te stoffen met een zachte borstel of een vochtige doek. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, dit kan de bladeren beschadigen. Regelmatig besproeien met water helpt ook om de bladeren schoon en gezond te houden.

  Varens hebben indirect licht nodig en kunnen niet goed tegen direct zonlicht. Plaats ze op een plek met helder, gefilterd licht voor optimale groei en gezondheid. Het is belangrijk om regelmatig de standplaats te controleren om er zeker van te zijn dat de varens voldoende licht ontvangen.

  Varens gedijen het beste bij een gematigde kamertemperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen of tocht. Een constante en stabiele temperatuur is essentieel voor een gezonde groei van de plant.

  Deze planten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken in de ruimte waar ze staan. Een luchtvochtigheid van 50-60% wordt aanbevolen voor optimale groei.

  Varens gedijen het beste in een licht zure tot neutrale bodem, met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft en goed groeit. Het gebruik van speciale bodemverbeteraars kan helpen om de juiste pH-waarde te behouden.

  Kamerplanten zoals varens hebben weinig voedingsstoffen nodig en kunnen gedijen op een milde bemesting. Gebruik een vloeibare meststof voor groene planten en breng deze een keer per maand aan tijdens de groeiperiode. Let op de aanbevolen doseringen en voorkom overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Varens zijn planten die voorkomen in diverse vormen en maten, met bladeren die vaak uitgerold zijn en een varenachtige structuur hebben. Ze gedijen goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en worden vaak aangetroffen in bossen en langs beekjes. Varens hebben geen bloemen, maar vermenigvuldigen zich door sporen die op de onderzijde van hun bladeren te vinden zijn. Sommige varensoorten kunnen erg groot worden en dienen als decoratieve planten in tuinen en parken. Door hun gevarieerde verschijningen en eenvoudige onderhoud zijn varens geliefde planten onder tuiniers en liefhebbers van kamerplanten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.