Hydrangea macrophylla

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla, ook wel bekend als de hortensia, is een populaire tuinplant met grote bloemen in diverse kleuren zoals roze, blauw, paars en wit. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. De bladeren van de Hydrangea macrophylla zijn groot en groen en vormen een mooi contrast met de kleurrijke bloemen. Deze plant kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en is geliefd vanwege haar weelderige en romantische uitstraling. Hydrangea macrophylla is een van de meest geliefde en veelzijdige sierplanten in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant op een lichte standplaats te zetten. Snoei de plant indien nodig in het voorjaar voor optimale bloei.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien en te bloeien. Plaats de plant op een plek met helder, indirect zonlicht voor optimale groei. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De Hydrangea macrophylla heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Houd rekening met de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid voor de frequentie van bewatering.

  De Hydrangea macrophylla houdt niet van felle zon en staat het liefst op een plek met indirect zonlicht. Te veel zon kan de bladeren en bloemen beschadigen en verbranden. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt.

  Hydrangea macrophylla houdt van warmte en doet het goed in een omgeving met een constante temperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Zet de plant niet in de volle zon, maar wel op een plek met voldoende licht. Zorg ervoor dat de plant geen tocht krijgt.

  De plant bloeit meestal van juni tot en met september. De bloei kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur en licht.

  Ja, de Hydrangea macrophylla plant staat bekend om het zuiveren van de lucht in huis. Het heeft de eigenschap om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en te zorgen voor een schonere en gezondere leefomgeving. Het is dus zeker een goede keuze als luchtzuiverende plant voor in huis.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor een ideale groei en bloei van de plant. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan te lage of te hoge temperaturen.

 • Snoei deze plant direct na de bloei om de volgende bloeicyclus te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de uitgebloeide bloemen weg om de plant er verzorgd uit te laten zien. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Hydrangea macrophylla heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode. De grond moet altijd vochtig zijn, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren om te voorkomen dat deze uitdroogt.

  Voor de Hydrangea macrophylla is het belangrijk om potgrond te gebruiken die licht zuur is en goed vochtdoorlatend. Vermijd potgrond met te veel voedingsstoffen, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Verpot de plant indien nodig eens in de paar jaar om de grond vers te houden.

  Hydrangea macrophylla groeit het beste in goed doorlatende grond die vochtig is maar niet te nat. De bodem moet rijk zijn aan organisch materiaal en een licht zure Ph-waarde hebben. Zorg ervoor dat de plant niet in te zware of zeer zure grond staat.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt door regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Knip dode bloemen regelmatig af om nieuwe bloei te stimuleren en snoei in het voorjaar om de plant gezond en compact te houden. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

  Om de plant schoon te maken, kunt u een zachte doek gebruiken om stof van de bladeren te vegen. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen. Gebruik indien nodig een mild sopje om insecten of schimmel te verwijderen.

  De Hydrangea macrophylla heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem op een plek met helder, indirect zonlicht voor de beste groei. Zorg ervoor dat de plant minstens 6-8 uur per dag licht ontvangt.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18-24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, tocht of direct zonlicht. Een constante temperatuur zal bijdragen aan een gezonde groei en bloei van de plant.

  De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van deze plant. Zorg voor een relatief hoge luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Dit zal bijdragen aan een goede groei en bloei van de plant.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal, met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te zure bodem kan leiden tot verkleuring van de bladeren en een verminderde groei. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig de grond te behandelen met kalk.

  Hydrangea macrophylla heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting moet worden vermeden om wortelverbranding te voorkomen.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla, ook wel bekend als de hortensia, is een populaire tuinplant met grote bloemen in diverse kleuren zoals roze, blauw, paars en wit. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. De bladeren van de Hydrangea macrophylla zijn groot en groen en vormen een mooi contrast met de kleurrijke bloemen. Deze plant kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en is geliefd vanwege haar weelderige en romantische uitstraling. Hydrangea macrophylla is een van de meest geliefde en veelzijdige sierplanten in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.