Selaginella

Selaginella

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Selaginella, ook wel bekend als de varenmos, is een kleine en bodembedekkende plant die behoort tot de sporenplanten. Het heeft delicate, fijn vertakte stengels en bladeren die lijken op kleine naalden. Selaginella gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen, en wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in schaduwtuinen en terrariums. De plant is winterhard en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Selaginella is een populaire keuze vanwege zijn unieke en decoratieve uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Selaginella plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Hij heeft vochtige grond en een hoge luchtvochtigheid nodig. Zet hem op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht.

  Ja, de Selaginella heeft veel licht nodig, bij voorkeur indirect zonlicht. Plaats de plant op een plek waar het voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle zijden gelijkmatig belicht worden.

  Kamerplanten zoals Selaginella hebben over het algemeen eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten goed kan opdrogen om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid.

  De plant houdt niet van direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is daarom beter om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd is of in de halfschaduw staat. Overdag kan de plant wel wat licht verdragen, maar direct zonlicht moet vermeden worden.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen 18-24 graden Celsius. Een constante en warme omgeving zorgt ervoor dat de plant goed kan groeien en bloeien. Zorg er dus voor dat de plant op een warme plek staat met voldoende licht.

  Selaginella bloeit niet zoals gewone planten, maar produceert sporen voor voortplanting. Deze sporen worden meestal geproduceerd in de herfst en de winter. Het proces van sporenproductie kan enkele weken duren.

  Ja, de plant is luchtzuiverend en helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Het heeft de capaciteit om schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren. Het zorgt voor een gezondere leefomgeving.

  Ja, deze plant gedijt goed bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant op een constante temperatuur staat om gezond te blijven. Te hoge of te lage temperaturen kunnen schade veroorzaken aan de plant.

 • Selaginella kan af en toe worden gesnoeid om de plant compact en gezond te houden. Verwijder dode of beschadigde bladeren met een scherpe snoeischaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en vocht krijgt na het snoeien.

  Selaginella heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Geef de plant water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Besproei de plant af en toe met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Selaginella gedijt goed in vochtige potgrond met goede drainage. Gebruik een mix van potgrond en turfmolm voor optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond nooit uitdroogt.

  Selaginella heeft een voorkeur voor een vochtige en goed doorlatende grond. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en rijk aan organisch materiaal. Een potgrond speciaal voor kamerplanten is vaak geschikt voor Selaginella.

  Geef de plant helder, indirect licht en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Snoei dode of beschadigde bladeren regelmatig.

  Selaginella kan worden schoongemaakt door voorzichtig stof van de bladeren te vegen met een zachte doek of een plumeau. Eventuele dode bladeren kunnen ook worden verwijderd om de plant er gezond en verzorgd uit te laten zien. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op insecten of ziekten en deze indien nodig te behandelen.

  De plant heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met helder, indirect licht. Te weinig licht kan leiden tot een minder compacte groei.

  Selaginella gedijt het beste bij een gematigde binnentemperatuur tussen de 15-25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant wordt beschermd tegen tocht en extreme temperatuurschommelingen. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van radiatoren en airconditioners te houden.

  De luchtvochtigheid moet hoog zijn voor deze plant en hij gedijt goed in vochtige omgevingen. Het is belangrijk om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken om de ideale luchtvochtigheid te behouden.

  Selaginella gedijt goed in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5. Een goed doorlatende grond met voldoende vochtigheid is belangrijk voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof voor kamerplanten tijdens het groeiseizoen. Geef de meststof elke 2-4 weken en verdun deze met water volgens de instructies op de verpakking. Stop met bemesten tijdens de rustperiode in de winter.

 • Omschrijving

  Selaginella, ook wel bekend als de varenmos, is een kleine en bodembedekkende plant die behoort tot de sporenplanten. Het heeft delicate, fijn vertakte stengels en bladeren die lijken op kleine naalden. Selaginella gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen, en wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in schaduwtuinen en terrariums. De plant is winterhard en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Selaginella is een populaire keuze vanwege zijn unieke en decoratieve uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.