Ananas lucidus

Ananas

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ananas lucidus, ook bekend als de glanzende ananas, is een tropische plant afkomstig uit Zuid-Amerika. Het heeft langwerpige, glanzende bladeren die aan de randen scherp zijn. De plant produceert kleine paarse bloemen die later uitgroeien tot eetbare vruchten, die lijken op mini-ananassen. Ananas lucidus gedijt het beste in een warme, vochtige omgeving en vereist regelmatig water geven en voldoende zonlicht. Het is een decoratieve plant die zowel binnen als buiten kan worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en kan goed gedijen bij normale kamertemperatuur en regelmatig water geven. Het is belangrijk om de plant af en toe te voorzien van voedingsstoffen en te zorgen voor voldoende licht. Het is ook raadzaam om de bladeren regelmatig schoon te maken.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant op een zonnige plek in huis voor de beste resultaten. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur per dag direct zonlicht krijgt.

  De plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht droog is. Pas op dat de plant niet te nat staat, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De plant houdt van helder indirect licht, maar verdraagt geen felle zonnestralen. Te veel direct zonlicht kan bladeren verbranden en de plant beschadigen. Het is daarom beter om de plant op een plek te zetten waar het zonlicht gefilterd wordt.

  Ja, Kamerplanten houden over het algemeen van warmte en kunnen goed gedijen bij kamertemperatuur. Het liefst staan ze op een plek met voldoende licht en warmte, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid op peil blijft.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de plant is luchtzuiverend en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in huis. Het bladoppervlak van de plant zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit de lucht worden gefilterd. Het regelmatig verzorgen van de plant helpt om de luchtzuiverende eigenschappen optimaal te benutten.

  Ja, "Ananas lucidus" staat graag op een plek waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden ligt. Het is belangrijk om deze kamerplant op een warme en zonnige locatie te plaatsen om goed te gedijen. Temperaturen boven de 25 graden kunnen schadelijk zijn voor de plant.

 • Om de plant gezond te houden kan het nodig zijn om regelmatig dode bladeren en uitlopers te verwijderen. Dit kan het beste worden gedaan met scherpe en schone snoeischaren om verwondingen te voorkomen. Snoeien kan het beste in het voorjaar of de zomer worden gedaan.

  Geef de plant regelmatig water, zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te drassig. Laat de bovenste laag van de grond opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

  Kamerplanten zoals deze hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg voor een mix van potgrond met grof zand of perliet om de grond luchtig te houden. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal. De grond moet licht vochtig worden gehouden, maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig de vochtigheid van de bodem te controleren en indien nodig bij te voeden met geschikte meststoffen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Geef de plant regelmatig water, maar laat de wortels niet te lang in water staan. Bemest de plant eens in de paar maanden met plantenvoeding voor kamerplanten.

  Om de plant schoon te maken, kun je de bladeren voorzichtig afstoffen met een zachte doek. Verwijder dode bladeren en eventueel spinnenwebben met behulp van een kwastje. Besproei de bladeren regelmatig met lauwwarm water om stof en eventuele luizen weg te spoelen.

  Deze plant heeft veel licht nodig om gezond te blijven. Zet hem op een zonnige plek in huis, maar vermijd direct zonlicht in de hete zomermaanden. Een plekje voor het raam op het zuiden is ideaal.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en extreme temperatuurschommelingen. Zorg voor een constante en gematigde kamertemperatuur voor een gezonde groei.

  Een hoge luchtvochtigheid wordt doorgaans gewaardeerd door deze plantensoort. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen om de omgevingslucht vochtig te houden. Plaats de plant op een schotel met water of gebruik een luchtbevochtiger voor optimale groeiomstandigheden.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor kamerplanten ligt tussen de 6 en 7 op de pH-schaal. Dit zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen door de wortels. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en zo nodig bij te stellen met bijvoorbeeld speciale potgrond.

  Kamerplanten hebben matige bemesting nodig, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Gebruik een evenwichtige meststof voor kamerplanten en vermijd overbemesting om wortelverbranding te voorkomen. Regelmatig water geven is ook belangrijk voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  Ananas lucidus, ook bekend als de glanzende ananas, is een tropische plant afkomstig uit Zuid-Amerika. Het heeft langwerpige, glanzende bladeren die aan de randen scherp zijn. De plant produceert kleine paarse bloemen die later uitgroeien tot eetbare vruchten, die lijken op mini-ananassen. Ananas lucidus gedijt het beste in een warme, vochtige omgeving en vereist regelmatig water geven en voldoende zonlicht. Het is een decoratieve plant die zowel binnen als buiten kan worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.