Guzmania 'Decora'

Guzmania

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Guzmania 'Decora' is een prachtige en kleurrijke bromelia met dikke, glanzende bladeren in een trechtervorm. Het heeft helder rood of roze bloemen die bovenaan de plant in een rozet kunnen groeien. Deze plant gedijt goed binnenshuis in een warme en vochtige omgeving en heeft niet veel direct zonlicht nodig. De Guzmania 'Decora' heeft regelmatig water nodig, vooral in de zomer, en het is belangrijk om de trechter van de plant met water gevuld te houden. Het is een populaire keuze als kamerplant vanwege zijn unieke uiterlijk en gemak in verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig gehouden wordt en geef af en toe wat plantenvoeding. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Plaats hem daarom op een plek met veel indirect zonlicht. Voorkom direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te lang in water staan. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Nee, je houdt niet van de felle zon. Het beste kan je op een plek staan met indirect licht. Te veel zonlicht kan schade toebrengen aan je bladeren.

  Ja, Guzmania 'Decora' houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en koude te houden om te voorkomen dat de bladeren beschadigd raken. Overwinteren bij temperaturen onder de 15 graden Celsius kan de plant schaden.

  De Guzmania 'Decora' bloeit meestal in de lente en zomermaanden. De bloeiperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren.

  Ja, de plant is luchtzuiverend en helpt de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het zorgt voor een gezondere leefomgeving en kan helpen bij het verminderen van giftige stoffen in de lucht. Het is daarom een goede keuze voor binnenshuis.

  Ja, deze plant staat het liefst op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk dat de temperatuur niet te hoog of te laag wordt voor deze kamerplant. Zorg dus voor een constante en geschikte temperatuur in je huis.

 • Het is niet nodig om de Guzmania 'Decora' plant te snoeien, omdat deze kamerplant meestal geen snoei nodig heeft. Als er dode of beschadigde bladeren zijn, kunnen deze voorzichtig worden verwijderd met scherpe snoeischaar. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op eventuele tekenen van ziekte of plagen en indien nodig actie te ondernemen.

  Geef de plant regelmatig water, maar vermijd dat de wortels in het water blijven staan. Houd de potgrond vochtig, maar niet drassig. Gebruik lauw water en voorkom dat er water op de bladeren terechtkomt.

  Voor de potgrond van deze plant is het het beste om een goed doorlatende potgrond te gebruiken die vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Een mengsel van potgrond voor kamerplanten en orchideeën kan geschikt zijn. Het is belangrijk om de wortels van de plant goed te laten ademen en vochtig te houden.

  Een goede bodemkwaliteit voor kamerplanten zoals deze vereist een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot. Een lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 wordt aanbevolen.

  Zorg ervoor dat de plant op een lichte plek staat, maar niet in direct zonlicht. Houd de potgrond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de plant met zijn wortels in het water staat. Geef de plant elke maand voeding voor kamerplanten tijdens de groeiperiode.

  Om de plant schoon te maken, kun je voorzichtig stof verwijderen van de bladeren met een zachte doek of een kwast. Gebruik lauwwarm water om eventuele vlekken van de bladeren te verwijderen. Vermijd het gebruik van chemicaliën of schoonmaakmiddelen, dit kan de plant beschadigen.

  De Guzmania 'Decora' heeft graag veel indirect licht en kan ook wat direct zonlicht verdragen. Plaats de plant niet in de volle zon, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Een lichte plek in huis is ideaal voor deze kamerplant.

  Ideale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan temperatuur onder de 12°C. Plaats de plant op een warme en lichte plek in huis.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet hoog zijn, idealiter tussen de 60% en 80%. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen om een geschikt luchtvochtigheidsniveau te behouden. Plaats de plant ook niet in de buurt van droge luchtbronnen zoals radiatoren.

  De plant gedijt het best in een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot voedingsproblemen, terwijl een te lage zuurgraad de opname van voedingsstoffen kan belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor kamerplanten zoals deze is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen elke 4-6 weken een vloeibare meststof te geven. Gebruik een meststof speciaal voor kamerplanten en volg de doseringsinstructies op de verpakking. Stop met bemesten in de winter wanneer de plant in rust is.

 • Omschrijving

  De Guzmania 'Decora' is een prachtige en kleurrijke bromelia met dikke, glanzende bladeren in een trechtervorm. Het heeft helder rood of roze bloemen die bovenaan de plant in een rozet kunnen groeien. Deze plant gedijt goed binnenshuis in een warme en vochtige omgeving en heeft niet veel direct zonlicht nodig. De Guzmania 'Decora' heeft regelmatig water nodig, vooral in de zomer, en het is belangrijk om de trechter van de plant met water gevuld te houden. Het is een populaire keuze als kamerplant vanwege zijn unieke uiterlijk en gemak in verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.