planten in water

Overig kamerplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Waterplanten zijn planten die hun wortels in water hebben en voedingsstoffen hieruit opnemen. Ze kunnen drijvend in het water groeien of op de bodem wortelen. Deze planten hebben aangepaste bladeren en stengels die hen helpen om te overleven in een waterrijke omgeving. Waterplanten kunnen in zoet water, zout water of brak water groeien, afhankelijk van de soort. Ze zijn belangrijk voor het ecosysteem van meren, rivieren en oceanen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig werk. Het enige wat je moet doen is regelmatig het water verversen en zorgen dat de plant voldoende licht krijgt. Bemesting is niet nodig omdat de plant voedingsstoffen uit het water haalt.

  Ja, kamerplanten hebben over het algemeen veel licht nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende natuurlijk licht krijgt of plaats hem in de buurt van een raam. Te weinig licht kan leiden tot gele bladeren en een slechte groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingscondities en de grootte van de plant. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen met water om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur lauw kraanwater op kamertemperatuur voor het besproeien van de plant.

  Ik hou niet van direct zonlicht, het is beter om mij op een plek te zetten waar ik indirect licht ontvang. Te veel zon kan mijn bladeren verbranden en uitdrogen. Het beste is om mij op een plek te zetten met helder, maar zacht licht.

  Kamerplanten die in water groeien, zoals de Pothos en de Philodendron, houden van warmte. Een constante temperatuur tussen de 18-24 graden Celsius is ideaal voor hun groei. Zorg voor een warme en lichte plek voor deze planten om goed te gedijen.

  De meeste kamerplanten bloeien in het voorjaar en de zomer, maar dit kan per soort verschillen. De bloeiperiode varieert van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de plant. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen om de bloei te stimuleren.

  Ja, kamerplanten staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen. Ze helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen te absorberen en om te zetten in zuurstof. Het regelmatig verzorgen en schoonhouden van de plant kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat.

  Ja, je staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden. Deze temperatuur zorgt voor een optimale groei en gezondheid. Zorg er dus voor dat je op een geschikte plek staat om goed te kunnen groeien.

 • Het snoeien van kamerplanten is belangrijk om de groei te stimuleren en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken met een scherpe snoeischaar. Zorg ervoor dat de planten regelmatig worden gesnoeid om gezond te blijven.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, maar niet te veel, zodat de wortels niet gaan rotten. Laat de grond tussen gietbeurten licht drogen en geef water op kamertemperatuur om schokken te voorkomen. Gebruik bij voorkeur regenwater of gedemineraliseerd water om opbouw van zouten te voorkomen.

  Kamerplanten hebben potgrond nodig om voldoende voedingsstoffen en stabiliteit te bieden voor hun wortels. Potgrond zorgt ervoor dat de plant goed kan groeien en bloeien in een pot of plantenbak. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te vullen of te vervangen.

  De bodemkwaliteit heeft geen invloed op planten die in water groeien, aangezien ze geen gebruik maken van bodemvoedingsstoffen. Het water waarin ze groeien moet echter wel regelmatig ververst worden om te voorkomen dat er schadelijke stoffen zich ophopen. Zorg daarom voor schoon water en voeg eventueel wat plantenvoeding toe om de groei te stimuleren.

  Kamerplanten die in water worden gehouden hebben regelmatig vers water nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de wortels niet verstopt raken en vervang het water ongeveer eens per week om schimmelvorming te voorkomen. Voeg indien nodig voedingsstoffen toe om de groei te bevorderen.

  Om de plant te verzorgen is het belangrijk om regelmatig de bladeren af te nemen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, zodat de plant goed kan ademen. Zorg er ook voor dat eventuele dode bladeren of bloemen worden verwijderd om de groei van de plant te bevorderen.

  Voor kamerplanten die gedijen in water is voldoende natuurlijk licht essentieel. Zet de plant op een plek met indirect zonlicht, zoals bij een raam op het noorden. Zorg ervoor dat de plant niet te lang blootgesteld wordt aan felle zonnestralen om verbranding te voorkomen.

  De optimale temperatuur voor deze planten ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperatuurwisselingen. Houd de omgevingstemperatuur stabiel om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Planten die veel vocht nodig hebben, zoals varens en orchideeën, gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid. Dit kan worden gecreëerd door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een ideale luchtvochtigheid voor kamerplanten is tussen de 50-60%.

  De zuurgraad van de bodem is belangrijk voor de gezondheid van kamerplanten. Planten hebben specifieke pH-waarden nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te testen en aan te passen indien nodig.

  Voor kamerplanten in water is bemesting essentieel voor een gezonde groei. Gebruik een speciale voedingsoplossing voor hydrocultuur en volg de aanwijzingen op de verpakking. Bemest de planten regelmatig, maar vermijd overbemesting om wortelrot te voorkomen.

 • Omschrijving

  Waterplanten zijn planten die hun wortels in water hebben en voedingsstoffen hieruit opnemen. Ze kunnen drijvend in het water groeien of op de bodem wortelen. Deze planten hebben aangepaste bladeren en stengels die hen helpen om te overleven in een waterrijke omgeving. Waterplanten kunnen in zoet water, zout water of brak water groeien, afhankelijk van de soort. Ze zijn belangrijk voor het ecosysteem van meren, rivieren en oceanen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.