Hydrangea macrophylla 'Rosita'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Rosita' is een prachtige bolhortensia met grote, ronde bloemkoppen die variëren in kleur van roze tot paars, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Rosita' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Deze hydrangea kan worden gebruikt als solitaire plant in de tuin, maar komt ook goed tot zijn recht in borders of als snijbloem. Verwijder in het voorjaar de dode bloemkoppen om de groei en bloei te bevorderen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Hydrangea macrophylla 'Rosita' is over het algemeen makkelijk te onderhouden als kamerplant. Zorg voor voldoende licht, regelmatig water geven en af en toe bemesten. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op eventuele plagen.

  Hydrangea macrophylla 'Rosita' heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Het is het beste om de plant op een plek te zetten waar het indirect zonlicht kan ontvangen. Een raam op het oosten of westen is ideaal voor deze plant.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer 2-3 keer per week. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Vermijd dat de wortels uitdrogen tussen de gietbeurten.

  Deze plant houdt niet van de felle zon en verkiest een lichte plek met schaduw. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden en de bloemen laten verwelken. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij indirect zonlicht ontvangt.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Een plek in de volle zon wordt echter afgeraden, omdat dit de bloemen kan verbranden. Het is belangrijk om de plant ook voldoende vochtig te houden.

  De bloeiperiode van deze plant is van juni tot september en de bloemen blijven ongeveer 2-3 maanden lang bloeien.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Rosita' is luchtzuiverend. Net als andere kamerplanten helpt deze plant de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door schadelijke stoffen te absorberen. Het is daarom een goede keuze voor een gezonde leefomgeving.

  Ja, de plant houdt van een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. In deze ideale omgeving kan de plant goed gedijen en bloeien.

 • De plant dient na de bloei voorzichtig gesnoeid te worden om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder dode bloemen en dun de plant uit door enkele takken te verwijderen. Snoei niet te diep, zodat de plant voldoende tijd heeft om nieuwe bloemknoppen te vormen voor het volgende bloeiseizoen.

  Geef de plant regelmatig water, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Zorg ervoor dat de wortels niet te lang in stilstaand water staan om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur lauw en kalkarm water.

  De Hydrangea macrophylla 'Rosita' heeft een goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor bloeiende kamerplanten.

  De Hydrangea macrophylla 'Rosita' gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem een licht zure pH-waarde heeft. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig en dient op een lichte plek te staan. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en dode bloemen te verwijderen. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt.

  Verwijder regelmatig dode of bruine bladeren en bloemen om de plant er verzorgd uit te laten zien. Stof de bladeren af met een vochtige doek om de poriën vrij te houden. Gebruik indien nodig een zachte borstel om vuil te verwijderen van de bladeren.

  De plant heeft helder indirect licht nodig en kan verbranden in direct zonlicht. Het wordt geadviseerd om de plant dicht bij een raam te plaatsen, maar niet in de volle zon. Ze kunnen ook gedijen onder kunstlicht.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen plotselinge temperatuurschommelingen. Vermijd direct zonlicht en tocht, aangezien dit de plant kan beschadigen.

  De plant prefereert een hoge luchtvochtigheid om goed te gedijen. Het is aan te raden om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Houd de luchtvochtigheid tussen de 50-80%.

  Deze plant is het meest tevreden met een zure tot neutrale bodem pH (tussen 5,0 en 6,5). Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en eventueel aan te passen met zure meststoffen of toevoegingen zoals veenmos. Het behouden van de juiste zuurgraad zal helpen bij een gezonde groei en bloei van de plant.

  Kamerplanten hebben regelmatig bemesting nodig voor een gezonde groei en bloei. Gebruik hiervoor speciale kamerplantenmest en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus houd je aan de aanbevolen dosering.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Rosita' is een prachtige bolhortensia met grote, ronde bloemkoppen die variëren in kleur van roze tot paars, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Rosita' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Deze hydrangea kan worden gebruikt als solitaire plant in de tuin, maar komt ook goed tot zijn recht in borders of als snijbloem. Verwijder in het voorjaar de dode bloemkoppen om de groei en bloei te bevorderen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.