Bromelia

Overig Bromelia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Bromelia is een exotische plant die voornamelijk te vinden is in Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft lange, puntige bladeren die vaak felgekleurd zijn en een rozet vormen. In het midden van de rozet groeit een bloem die vaak opvalt door zijn heldere kleuren en unieke vorm. Bromelia's groeien meestal op andere planten of rotsen en hebben weinig onderhoud nodig, waardoor ze populair zijn als kamerplanten. Ze staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en kunnen de lucht in huis verbeteren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed in indirect zonlicht. Daarnaast heeft hij weinig last van plagen of ziekten.

  Kamerplanten zoals de Bromelia hebben veel licht nodig om te gedijen. Plaats de plant op een plek met veel indirect zonlicht voor de beste groei. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Kamerplanten zoals de Bromelia hebben ongeveer één keer per week water nodig. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te nat blijft staan. Het is beter om minder water te geven dan te veel.

  Kamerplanten, waaronder de Bromelia, houden van indirect licht en kunnen verbranden door felle zonnestralen. Plaats de plant dus niet in direct zonlicht, maar kies voor een plek met voldoende licht maar geen directe blootstelling aan de zon. Het beste is om de plant dicht bij een raam op het noorden of oosten te plaatsen.

  Ja, de Bromelia houdt van warmte en gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en te zorgen voor voldoende licht. Het is een tropische plant die goed gedijt in warme en vochtige omgevingen.

  De Bromelia bloeit meestal in de maanden april tot en met juni. De bloei kan enkele maanden duren, afhankelijk van de soort en de omstandigheden waarin de plant groeit.

  Ja, de bromelia staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis door giftige stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om de lucht in huis te zuiveren.

  Ja, de plant staat het liefst op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Te koude of te warme temperaturen kunnen de plant schaden en de groei belemmeren. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden voor optimale groei.

 • Als de bloem van de plant is uitgebloeid, kan deze eenvoudig worden afgesneden met een schone en scherpe snoeischaar. Eventueel kunnen ook beschadigde of dode bladeren worden verwijderd. Zorg ervoor dat de snijwonden recht en schoon zijn om de plant gezond te houden.

  Geef de plant regelmatig water, maar vermijd dat de potgrond doordrenkt raakt. Gebruik bij voorkeur regenwater of kalkarm water. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig te besproeien.

  Bromelia's gedijen goed in een potgrond mix die goed doorlatend is en licht van gewicht. Gebruik een potgrond die speciaal is samengesteld voor kamerplanten om optimale groei te bevorderen. Voeg eventueel extra perliet of vermiculiet toe voor een nog betere drainage.

  Voor de beste groei van deze plant is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels constant in water staan. Regelmatig bemesten met een speciale kamerplantenmeststof zal de groei en bloei bevorderen.

  De plant heeft weinig water nodig en moet eens in de paar weken worden besproeid. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de plant in een laag water staat. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

  Om de plant schoon te maken, kun je de bladeren afvegen met een vochtige doek. Vergeet niet om het stof regelmatig te verwijderen om de plant gezond te houden. Daarnaast kun je de plant af en toe onder de douche zetten voor een grondige reiniging.

  De Bromelia heeft graag veel licht, maar vermijd direct zonlicht. Het is het beste om de plant op een lichte plek te zetten, zoals bij een raam op het oosten of westen. Te weinig licht kan leiden tot weinig bloei en een minder goede groei.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18°C en 24°C. Probeer temperatuurwisselingen te vermijden en zet de plant niet in de buurt van tocht of verwarmingselementen. Het is belangrijk dat de plant op een constante temperatuur staat om gezond te blijven.

  Een Bromelia heeft behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, idealiter tussen de 60-80%. Om de luchtvochtigheid te verhogen kan er regelmatig met een plantenspuit op de bladeren gesproeid worden. Plaats de plant niet te dicht bij een verwarming of airconditioning om uitdroging te voorkomen.

  Kamerplanten gedijen goed in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde van 6 tot 7 wordt aanbevolen voor optimale groei en bloei. Let op dat de bodem niet te zuur wordt, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  Bemest de plant elke 2-4 weken tijdens het groeiseizoen met een evenwichtige vloeibare meststof. Gebruik in de winter minder meststoffen of stop helemaal met bemesten. Spoel de pot af en toe door met water om opgehoopte zouten te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Bromelia is een exotische plant die voornamelijk te vinden is in Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft lange, puntige bladeren die vaak felgekleurd zijn en een rozet vormen. In het midden van de rozet groeit een bloem die vaak opvalt door zijn heldere kleuren en unieke vorm. Bromelia's groeien meestal op andere planten of rotsen en hebben weinig onderhoud nodig, waardoor ze populair zijn als kamerplanten. Ze staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en kunnen de lucht in huis verbeteren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.