Pelargonium (Zonale Grp)

Pelargonium (Zonale Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pelargonium (Zonale Grp) is een populaire kamerplant die ook bekend staat als de zonale geranium. Hij heeft sierlijke bloemen in diverse kleuren zoals rood, roze, paars en wit. De bladeren van de plant hebben vaak een opvallende donkere cirkelvormige zone, vandaar de naam "zonale". Deze plant houdt van een zonnige standplaats en regelmatig water geven. Hij bloeit rijkelijk gedurende de zomermaanden en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Pelargonium (Zonale Grp) is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren tijdens de wintermaanden. Het is een tuinplant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren zal laten groeien.

  Deze plant is niet winterhard en kan niet temperaturen onder de 10 graden Celsius overleven. Het is dus belangrijk om deze plant tijdens de winter binnen te beschermen tegen de kou.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Het snoeien van de plant kan helpen om een compacte vorm te behouden.

  Pelargonium (Zonale Grp) heeft genoeg ruimte nodig om uit te groeien tot een gezonde plant. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen. De ruimte hangt af van de volwassen grootte van de planten.

  De plant groeit het best in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder bloemen produceren en minder compact groeien. Voor optimale groei en bloei is een zonnige plek aan te raden.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de temperatuur en lichtomstandigheden in de ruimte. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten, maar vermijd ook te veel water geven om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft.

  Ja, Pelargoniums zijn populair bij bijen en vlinders vanwege hun nectarrijke bloemen en zoete geur. Ze kunnen een aanvulling zijn op een vlindervriendelijke tuin en helpen bij het aantrekken van bestuivers.

  Pelargoniums (Zonale Grp) dragen niet significant bij aan de biodiversiteit in de tuin. Ze trekken voornamelijk bestuivende insecten aan, maar bieden geen belangrijke voedselbron voor inheemse dieren. Andere planten met bloemen en vruchten zijn beter voor de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit normaal gesproken van lente tot herfst, vanaf april tot en met oktober. De bloei kan tussen de 8 tot 10 weken duren, afhankelijk van de omstandigheden en verzorging van de plant.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt bij warm weer. Overmatige schaduw kan de groei van de plant belemmeren.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant. Het consumeren ervan kan leiden tot maagklachten.

  Nee, Tuinplanten zoals de Zonale Pelargonium hebben over het algemeen geen geluidsdempende eigenschappen. Ze zijn voornamelijk bedoeld als decoratieve planten voor in de tuin of op het balkon. Er zijn andere soorten planten die beter geschikt zijn voor geluidsdemping, zoals bijvoorbeeld bamboe of grotere struiken.

 • Pelargoniums kunnen het beste na de bloei in het najaar gesnoeid worden om de plant compact en gezond te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen en lange uitlopers om de groei te stimuleren. Indien nodig kunnen ook dode of beschadigde bladeren en stengels worden weggeknipt.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels zich in het water bevinden. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelgroei te voorkomen.

  Pelargoniums gedijen het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten met een meststof speciaal voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, want dit kan leiden tot wortelrot.

  De Pelargonium (Zonale Grp) houdt van goed doorlatende grond met een gemiddelde kwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar of te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Een bodem met voldoende voedingsstoffen en een lichtzure pH is ideaal voor deze plant.

  De Pelargonium (Zonale Grp) groeit het beste op een zonnige standplaats, bij voorkeur in de volle zon. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door deze naar binnen te halen of af te dekken met bijvoorbeeld noppenfolie. Zorg er ook voor dat de plant niet op de tocht staat om schade te voorkomen. Het is verstandig om regelmatig de plant te controleren op eventuele schade en deze indien nodig te behandelen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om oude bloemen te verwijderen om de bloei te stimuleren. Daarnaast kan de plant af en toe wat plantenvoeding gebruiken voor optimale groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om tijdens het groeiseizoen elke 4-6 weken een speciale meststof voor bloeiende planten te gebruiken. Zorg ervoor dat de meststof voldoende stikstof, fosfor en kalium bevat voor een gezonde groei en bloei. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering en toepassing.

  Mulch houdt de grond vochtig en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het helpt ook onkruidgroei te verminderen en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Een laag mulch van enkele centimeters is voldoende rond de basis van de plant.

  Pelargoniums gedijen het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Te zure grond kan leiden tot gele bladeren en een verminderde bloei. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Ook het regelmatig controleren van de planten op insecten en het handmatig verwijderen van ongedierte kan helpen bij het voorkomen van plagen. Het is mogelijk om de plant af en toe af te spoelen met water om eventuele kleine insecten te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Pelargonium (Zonale Grp) is een populaire kamerplant die ook bekend staat als de zonale geranium. Hij heeft sierlijke bloemen in diverse kleuren zoals rood, roze, paars en wit. De bladeren van de plant hebben vaak een opvallende donkere cirkelvormige zone, vandaar de naam "zonale". Deze plant houdt van een zonnige standplaats en regelmatig water geven. Hij bloeit rijkelijk gedurende de zomermaanden en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.