Tagetes

Tagetes overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tagetes, ook bekend als afrikaantjes, zijn bloeiende planten met felgekleurde bloemen in tinten rood, oranje en geel. Ze worden vaak gekweekt vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en omdat ze insecten zoals muggen afweren. Deze planten groeien goed in de volle zon en zijn gemakkelijk te verzorgen, waardoor ze populair zijn in tuinen en borders. Tagetes hebben een sterke geur die kan helpen bij het afstoten van ongewenste insecten, waardoor ze ook worden gebruikt als natuurlijk insectenwerend middel. Ze bloeien van de lente tot de herfst en kunnen zowel in de grond als in potten worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, bloeit in de zomer en is niet groenblijvend. Het blad van de plant zal in de winter meestal afsterven en in het voorjaar weer opkomen.

  Tagetes planten zijn niet winterhard en kunnen niet tegen vorst. Het is aanbevolen om ze voor de winter naar binnen te halen of te beschermen tegen koude temperaturen. Tagetes hebben een minimum temperatuur nodig van ongeveer 10 graden Celsius.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig water geven en een zonnige locatie. Ook moet je regelmatig dode bloemen verwijderen om de bloei te bevorderen.

  Tagetes hebben ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte rondom nodig in de tuin. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om luchtstroom te bevorderen en ziektes te voorkomen. Het is aanbevolen om de planten niet te dicht op elkaar te planten om een gezonde groei te bevorderen.

  Tagetes groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aanbevolen om Tagetes op een zonnige plek te planten.

  Tagetes heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant 2-3 keer per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldere kleuren en de zoete geur van de bloemen. Het is een goede keuze om een beetje extra biodiversiteit in je tuin te brengen.

  Tagetes planten trekken vele nuttige insecten aan, zoals bijen en vlinders. Ze helpen dus de biodiversiteit te vergroten in uw tuin. Daarnaast kunnen Tagetes ook andere planten beschermen tegen schadelijke insecten.

  Tagetes bloeien vanaf de zomermaanden tot aan de herfst. De bloeiperiode kan duren van juni tot en met oktober. De bloemen komen in verschillende kleuren en bloeien gedurende deze periode.

  Ja, Tagetes kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme en zonnige dagen. Planten in de volle zon zorgen vaak voor het mooiste en sterkste groeiresultaat.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden om gerechten mee te garneren. Het is belangrijk om alleen de bloemblaadjes te eten en de rest van de plant niet op te eten. Het wordt vaak gebruikt als decoratie in salades en desserts.

  De plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Planten zoals deze worden voornamelijk gekozen om hun decoratieve waarde in de tuin. Andere planten kunnen meer geschikt zijn voor geluidsdemping.

 • Tagetes kunnen regelmatig worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de plant compact te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen. Snoei in het voorjaar dode of beschadigde takken weg.

  Tagetes hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens hete zomers. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt.

  Tagetes groeit goed in verrijkte potgrond die goed gedraineerd is. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig. Gebruik een potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond met een gemiddelde tot hoge bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5 is ideaal voor deze plant.

  Tagetes groeit het beste op een zonnige locatie in goed doorlatende grond. De plant kan ook goed gedijen in potten of bloembakken op een zonnig terras of balkon. Vermijd te natte grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Tagetes heeft winterbescherming nodig aangezien het niet winterhard is. Om de plant te beschermen tegen vorst, kun je deze bedekken met een dikke laag mulch of naar een beschutte plek verplaatsen. Zorg ervoor dat de plant niet te lang blootgesteld wordt aan koude temperaturen om vorstschade te voorkomen.

  Tagetes heeft weinig onderhoud nodig en kan goed groeien in zowel volle zon als halfschaduw. Regelmatig water geven en doodkoppen van uitgebloeide bloemen bevordert de bloei. Het is belangrijk om regelmatig onkruid te verwijderen om de plant gezond te houden.

  Tagetes heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om een goede bloei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Overmatige bemesting kan leiden tot te veel groei en minder bloemen.

  Mulch rond de wortels van deze plant helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of stro. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt.

  De Tagetes gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede pH-waarde zorgt ervoor dat de plant optimaal voedingsstoffen kan opnemen en groeien.

  Planten uit deze categorie zijn bekend om hun natuurlijke eigenschappen om ongedierte af te weren. Ze kunnen gebruikt worden als natuurlijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Planten zoals deze zijn een goede keuze voor biologische tuiniers.

 • Omschrijving

  Tagetes, ook bekend als afrikaantjes, zijn bloeiende planten met felgekleurde bloemen in tinten rood, oranje en geel. Ze worden vaak gekweekt vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en omdat ze insecten zoals muggen afweren. Deze planten groeien goed in de volle zon en zijn gemakkelijk te verzorgen, waardoor ze populair zijn in tuinen en borders. Tagetes hebben een sterke geur die kan helpen bij het afstoten van ongewenste insecten, waardoor ze ook worden gebruikt als natuurlijk insectenwerend middel. Ze bloeien van de lente tot de herfst en kunnen zowel in de grond als in potten worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.