Aphelandra

Aphelandra

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aphelandra is een tropische plant met opvallende groene bladeren en felgekleurde bloemen in tinten van geel, rood, oranje en paars. De bladeren zijn langwerpig en glanzend, vaak met een patroon van strepen of vlekken. Deze plant wordt vaak gekweekt als kamerplant vanwege zijn aantrekkelijke verschijning en gemakkelijke verzorging. Aphelandra houdt van een lichte standplaats maar niet direct in de zon, en heeft regelmatig water nodig om de grond vochtig te houden. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid hoog te houden rondom deze plant om hem gezond en gelukkig te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, je bent redelijk makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende licht en geef regelmatig water, maar pas op dat de grond niet te nat wordt. Af en toe bemesten en de bladeren stofvrij houden zorgt ervoor dat je gezond blijft.

  Deze plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Zet hem het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

  Kamerplanten zoals Aphelandra hebben meestal één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingscondities. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar ervoor te zorgen dat er geen water in de pot blijft staan om wortelrot te voorkomen. Het is raadzaam om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht, het kan tot verbranding van de bladeren leiden. Het is beter om de plant op een plek te zetten waar het indirect zonlicht ontvangt.

  Ja, de plant houdt van warmte en vochtige lucht. Het gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei tot augustus en de bloei kan enkele weken tot maanden duren.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het helpt schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het is een aanwinst voor een gezond binnenklimaat.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zal de groei en bloei van de plant bevorderen. Plaats de plant dus op een locatie waar deze temperatuur heerst.

 • Het is aan te raden om de plant regelmatig te snoeien om de vorm en de grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en knip de takken tot halverwege om de plant compact te houden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of de zomer.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Laat de bovenste laag van de grond opdrogen tussen de gietbeurten door. In de wintermaanden kan de plant iets minder water nodig hebben.

  Voor kamerplanten zoals Aphelandra is het belangrijk om een potgrond te gebruiken die licht vochtig blijft, maar niet te drassig. Kies een potgrond voor kamerplanten met een goede drainage en voedingsstoffen voor gezonde groei. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar om de grond fris en voedzaam te houden.

  Een goede bodemkwaliteit voor kamerplanten zoals Aphelandra vereist een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen en luchtigheid. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig de grond te controleren en indien nodig bij te mesten.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe de bladeren besproeien zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.

  Om stof van de bladeren te verwijderen, kun je een zachte doek of spons gebruiken om de bladeren voorzichtig af te vegen. Af en toe kun je de plant onder de douche zetten om het stof weg te spoelen. Let op dat de bladeren niet te nat worden om schimmelvorming te voorkomen.

  Kamerplanten hebben over het algemeen behoefte aan indirect zonlicht. Zet de plant op een plek waar het daglicht gefilterd wordt, zoals een raam met gordijnen. Te veel direct zonlicht kan zorgen voor verbranding van de bladeren.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of extreme hitte. Bescherm de plant tegen temperatuurschommelingen.

  Kamerplanten hebben over het algemeen een hoge luchtvochtigheid nodig om goed te gedijen. Het is daarom aan te raden om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken in de ruimte waar de plant staat. Een luchtvochtigheid van ongeveer 60-70% is ideaal voor de meeste kamerplanten.

  Deze plant heeft een voorkeur voor een licht zure bodem met een pH-waarde van ongeveer 6 tot 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig de juiste pH-waarde te behouden. Het gebruik van speciale potgrond voor kamerplanten kan helpen bij het handhaven van een geschikte zuurgraad voor deze plant.

  Kamerplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik een uitgebalanceerde meststof speciaal voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus bemest niet vaker dan aanbevolen.

 • Omschrijving

  Aphelandra is een tropische plant met opvallende groene bladeren en felgekleurde bloemen in tinten van geel, rood, oranje en paars. De bladeren zijn langwerpig en glanzend, vaak met een patroon van strepen of vlekken. Deze plant wordt vaak gekweekt als kamerplant vanwege zijn aantrekkelijke verschijning en gemakkelijke verzorging. Aphelandra houdt van een lichte standplaats maar niet direct in de zon, en heeft regelmatig water nodig om de grond vochtig te houden. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid hoog te houden rondom deze plant om hem gezond en gelukkig te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.