Ardisia crenata

Ardisia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ardisia crenata, ook wel bekend als de koraalbes, is een groenblijvende struik die tot 1 meter hoog kan worden. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren die gekartelde randen hebben. In de winter produceert de Ardisia crenata kleine, opvallende rode bessen die vogels aantrekken. Deze plant gedijt goed in de schaduw en heeft regelmatig water nodig. De Ardisia crenata wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en heeft weinig onderhoud nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Ardisia crenata is een makkelijke plant in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en een lichte standplaats. Het is ook belangrijk om de plant af en toe te bemesten.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Kamerplanten zoals deze hebben over het algemeen één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed kan drogen tussen de gietbeurten door. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en heeft liever een plek met indirect zonlicht. Te veel zon kan de bladeren beschadigen. Het beste is om de plant op een plek met helder, maar gefilterd licht te plaatsen.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt goed bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tochtige plekken en temperatuurschommelingen. Het is aan te raden om de plant op een lichte standplaats te zetten zonder direct zonlicht.

  De plant bloeit meestal in de maanden december tot februari en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het heeft de capaciteit om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en de luchtkwaliteit te verbeteren. Het is daarom een goede keuze voor binnenshuis.

  Ja, de plant houdt van een constante temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Een plek met een stabiele temperatuur binnen dit bereik is ideaal voor deze kamerplant. Het zal hier goed gedijen en gezond blijven.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, maar kan helpen om de vorm en grootte te behouden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren en takken. Snoei eventueel na de bloei om de plant compacter te houden.

  De Ardisia crenata heeft regelmatig water nodig tijdens de groeiperiode, maar let op dat de grond niet te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond een beetje opdrogen voordat je opnieuw water geeft. In de wintermaanden kan de plant minder water nodig hebben.

  Het is aan te raden om Ardisia crenata te planten in een pot met vruchtbare en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot voldoende gaten heeft voor waterafvoer om wortelrot te voorkomen. Vervang de potgrond jaarlijks in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende grond met een licht zure pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed wordt gedraineerd om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig controleren van de vochtigheidsgraad van de bodem is essentieel voor een gezonde groei van de plant.

  De plant houdt van een lichte standplaats, zonder direct zonlicht. Geef regelmatig water, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Af en toe bemesten in de groeiperiode is voldoende voor een gezonde plant.

  Om de bladeren van deze plant schoon te maken, kun je het beste een zachte doek of spons gebruiken om stof en vuil voorzichtig weg te vegen. Daarnaast is het aan te raden om de bladeren regelmatig te besproeien met water om ze stofvrij te houden. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen, dit kan de bladeren beschadigen.

  De plant heeft helder, indirect licht nodig en moet uit direct zonlicht worden gehouden. Plaats de plant het liefst dicht bij een raam op het oosten of het westen. Vermijd te veel schaduw, want dit kan de groei van de plant belemmeren.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Vermijd extreme kou of hitte, aangezien dit de plant kan beschadigen. Zorg voor een constante temperatuur en vermijd tochtige plekken.

  De ideale luchtvochtigheid voor deze plant ligt tussen de 50% en 60%. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot bruine bladranden en bladval.

  De Ardisia crenata gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen indien nodig.

  De plant heeft regelmatig voeding nodig tijdens de groeiperiode om gezond te blijven. Gebruik een uitgebalanceerde meststof speciaal ontwikkeld voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Ardisia crenata, ook wel bekend als de koraalbes, is een groenblijvende struik die tot 1 meter hoog kan worden. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren die gekartelde randen hebben. In de winter produceert de Ardisia crenata kleine, opvallende rode bessen die vogels aantrekken. Deze plant gedijt goed in de schaduw en heeft regelmatig water nodig. De Ardisia crenata wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en heeft weinig onderhoud nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.