Asplenium nidus

Asplenium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Asplenium nidus, ook wel bekend als de vogelnestvaren, is een groenblijvende plant die van nature voorkomt in tropische regenwouden. Het heeft lange, sierlijke bladeren die lintvormig zijn en een opvallende krans vormen. Deze plant gedijt goed in lichte tot matig schaduwrijke omgevingen en vereist regelmatig water geven. De Asplenium nidus is een populaire keuze als kamerplant vanwege zijn exotische uitstraling en gemakkelijke verzorging. Het kan zowel in potten als in hangmanden worden gekweekt en voegt een vleugje natuurlijke elegantie toe aan elk interieur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te besproeien. Ook heeft de plant geen direct zonlicht nodig.

  Ja, deze plant heeft veel indirect licht nodig en groeit het beste op een plek waar het dagelijks licht krijgt. Plaats de plant niet in direct zonlicht, dit kan bladverbranding veroorzaken. Het is aan te raden om de plant regelmatig te draaien, zodat alle bladeren gelijkmatig licht krijgen.

  De plant moet ongeveer 1-2 keer per week water krijgen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. In de winter kan de frequentie van water geven verminderd worden.

  "Deze plant houdt niet van direct zonlicht en verbrandt snel in de felle zon. Het is daarom beter om hem op een plek te zetten waar hij indirect licht ontvangt. Te veel zon kan de bladeren beschadigen en verkleuren."

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg er ook voor dat de plant beschermd is tegen tocht en direct zonlicht. Het creëren van een warm en vochtig klimaat zal de groei van de plant bevorderen.

  De Asplenium nidus bloeit meestal in de maanden mei tot en met september. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het helpt schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is een ideale kamerplant voor een gezondere leefomgeving.

  Ja, deze plant gedijt goed op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden en bevordert de gezondheid van de plant. Plaats de plant dus op een plek waar deze temperaturen heersen.

 • De dode bladeren kunnen regelmatig worden verwijderd om de plant er fris en gezond uit te laten zien. Als de bladeren te lang worden, kunnen ze worden afgeknipt om de plant een meer compacte uitstraling te geven. Het is belangrijk om scherpe snoeischaar te gebruiken om schade aan de plant te voorkomen.

  De Asplenium nidus plant heeft behoefte aan regelmatig water geven, maar vermijd dat de wortels in een laag water blijven staan. Zorg ervoor dat de grond vochtig is maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de aarde te laten opdrogen tussen de gietbeurten door.

  Voor de Asplenium nidus is het belangrijk om gebruik te maken van een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd potgrond die te compact is, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen krijgen.

  De Asplenium nidus gedijt het beste in een goed gedraineerde grond met veel organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Een lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 is ideaal voor deze plant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Gebruik een milde meststof om de groei te bevorderen en verwijder regelmatig dode bladeren om de plant gezond te houden. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

  Veeg regelmatig stof van de bladeren met een vochtige doek. Besproei de bladeren af en toe met lauw water om stof te verwijderen en de luchtvochtigheid te verhogen. Vermijd het gebruik van chemische reinigingsmiddelen.

  Kamerplanten zoals de Asplenium nidus gedijen goed op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Een plek met indirect zonlicht of halfschaduw is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende natuurlijk licht krijgt om gezond te blijven.

  Houdt van een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Vermijd te grote temperatuurwisselingen en tocht. Kan niet goed tegen vorst.

  Deze plant gedijt het beste in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, idealiter tussen de 60-80%. Het regelmatig besproeien van de bladeren helpt om de luchtvochtigheid te verhogen. Een luchtbevochtiger kan ook worden gebruikt om de ideale omstandigheden te behouden.

  De Asplenium nidus gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met speciale meststoffen. Een goede bodemkwaliteit zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling van de plant.

  Kamerplanten hebben weinig bemesting nodig. Gebruik eens per maand vloeibare kamerplantmest tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Gebruik de helft van de aanbevolen dosering om overbemesting te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Asplenium nidus, ook wel bekend als de vogelnestvaren, is een groenblijvende plant die van nature voorkomt in tropische regenwouden. Het heeft lange, sierlijke bladeren die lintvormig zijn en een opvallende krans vormen. Deze plant gedijt goed in lichte tot matig schaduwrijke omgevingen en vereist regelmatig water geven. De Asplenium nidus is een populaire keuze als kamerplant vanwege zijn exotische uitstraling en gemakkelijke verzorging. Het kan zowel in potten als in hangmanden worden gekweekt en voegt een vleugje natuurlijke elegantie toe aan elk interieur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.