Calathea zebrina

Calathea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calathea zebrina, ook wel bekend als de zebraplant, heeft opvallende groene bladeren met donkergroene strepen die lijken op het patroon van een zebravacht. De bladeren hebben een lichte glans en kunnen zich 's nachts sluiten en 's ochtends weer openen. Deze plant is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke uitstraling en luchtzuiverende eigenschappen. Calathea's gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid en indirect zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de bladeren af en toe te besproeien om bruine randen te voorkomen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Deze plant is redelijk makkelijk in onderhoud, zolang je rekening houdt met zijn specifieke behoeften. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte en de luchtvochtigheid hoog te houden. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te verpotten en te voorzien van voldoende water en voedingsstoffen.

  Calathea zebrina heeft baat bij indirect licht en gedijt goed in halfschaduw. Direct zonlicht kan bladverbranding veroorzaken, dus vermijd dit. Zorg voor een lichte standplaats, maar niet in de felle zon.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de standplaats. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Nee, de Calathea zebrina houdt niet van felle zon. Het beste groeit hij op een plek met indirect licht. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen.

  Ja, deze plant houdt van warmte en een constant warme temperatuur is ideaal voor zijn groei. Het is belangrijk om de plant uit de tocht te houden en op een plek te zetten waar de temperatuur niet onder de 16 graden Celsius komt. Het is aan te raden om de plant bij een constante temperatuur van 18-24 graden Celsius te houden.

  De Calathea zebrina bloeit vanaf het voorjaar tot in de zomermaanden. De bloeiperiode duurt meestal enkele weken.

  Ja, de Calathea zebrina is een luchtzuiverende kamerplant die schadelijke stoffen uit de lucht kan opnemen en omzetten in zuurstof. Dit zorgt voor een gezondere lucht in huis. Het is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een plant die helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in hun woning.

  Ja, deze plant houdt van een plek waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden ligt. Op deze manier kan de plant goed gedijen en gezond blijven. Het is belangrijk om deze temperatuur goed te behouden voor een optimale groei van de plant.

 • Je kunt de dode of beschadigde bladeren van de plant verwijderen door ze met een schone en scherpe schaar af te knippen. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de plant gezond en mooi te houden. Zorg ervoor dat je de bladeren niet te laag afknipt, want dit kan de groei van de plant belemmeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is en laat de bovenste laag van de grond opdrogen tussen gietbeurten in. Besproei de bladeren regelmatig met een plantenspuit om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Calathea zebrina heeft een goed doorlatende potgrond nodig, bij voorkeur een mix van potgrond en orchideeëngrond. Het is belangrijk om de potgrond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Ververs de potgrond eens per jaar voor de beste groeiresultaten.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organische stof. Vermijd zware, compacte grond die water vasthoudt, aangezien dit de wortels kan verstikken.

  Zet de plant op een lichte plek maar niet in direct zonlicht, houd de grond vochtig maar niet drassig en geef regelmatig water met lauw water om bruine bladranden te voorkomen. Geef af en toe wat plantenvoeding tijdens het groeiseizoen.

  Om de bladeren van de plant schoon te maken, kun je ze afstoffen met een zachte doek of een vochtige spons. Het is belangrijk om regelmatig stof te verwijderen om de bladeren gezond te houden. Je kunt ook de bladeren besproeien met lauwwarm water om ze schoon te houden en hun vochtigheid te behouden.

  Calathea zebrina heeft helder, indirect licht nodig maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar het voldoende licht krijgt, zoals bij een raam op het oosten of westen. Te weinig licht kan leiden tot verlies van kleur en groei.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurveranderingen. Plaats de plant op een plek met een constante temperatuur en vermijd tocht.

  Kamerplanten zoals Calathea zebrina gedijen het best bij een hoge luchtvochtigheid. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sproeien, de plant op een schoteltje met water te plaatsen of een luchtbevochtiger in de kamer te gebruiken. Het zorgt ervoor dat de bladeren gezond en mooi blijven.

  Kamerplanten zoals Calathea zebrina geven de voorkeur aan een licht zure tot neutrale bodem met een pH tussen 5,5 en 7,0. Een te hoge of te lage zuurgraad kan leiden tot voedingsproblemen en groeiproblemen bij de plant. Het is daarom belangrijk om de juiste pH-waarde van de bodem te behouden voor een gezonde groei van de plant.

  Kamerplanten hebben regelmatig voeding nodig tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof die speciaal is samengesteld voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig en bemest alleen zoals aanbevolen.

 • Omschrijving

  De Calathea zebrina, ook wel bekend als de zebraplant, heeft opvallende groene bladeren met donkergroene strepen die lijken op het patroon van een zebravacht. De bladeren hebben een lichte glans en kunnen zich 's nachts sluiten en 's ochtends weer openen. Deze plant is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke uitstraling en luchtzuiverende eigenschappen. Calathea's gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid en indirect zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de bladeren af en toe te besproeien om bruine randen te voorkomen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.