Calathea crocata

Calathea crocata

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calathea crocata is een prachtige kamerplant met opvallende oranje bloemen die lijken op krokodillenschubben, vandaar de naam "crocata". De plant heeft groene bladeren met een opvallend patroon van lichte en donkere strepen. Het is een tropische plant die goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. De Calathea crocata heeft regelmatig water nodig en gedijt het beste op een lichte plek zonder direct zonlicht. Deze plant is een populaire keuze voor liefhebbers van exotische planten vanwege zijn unieke uitstraling en relatief gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Calathea crocata vereist matig onderhoud en gedijt het beste bij regelmatige bewatering en een hoge luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de plant niet in direct zonlicht staat en geef af en toe voeding voor een optimale groei.

  Ja, deze plant heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar hij indirect licht ontvangt, zoals voor een raam op het oosten of westen. Onvoldoende licht kan leiden tot verkleurde bladeren en groeiproblemen.

  De plant heeft behoefte aan regelmatig water geven, maar laat de grond tussen gietbeurten iets opdrogen. Over het algemeen is eens per week water geven voldoende. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  Nee, Calathea crocata houdt niet van felle zon. Het beste plekje voor deze plant is in indirect zonlicht of halfschaduw. Te direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt goed bij een constante temperatuur tussen de 18-24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en koude plekken te houden. De plant zal het beste groeien en bloeien in een warme en vochtige omgeving.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, de Calathea crocata staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het filtert schadelijke stoffen uit de lucht en zorgt voor een gezondere leefomgeving in huis. Deze plant draagt bij aan een schonere en zuiverdere lucht.

  Ja, deze plant houdt van een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de temperatuur stabiel te houden voor de optimale groei en gezondheid van de plant. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of temperatuurschommelingen.

 • Het is niet nodig om de Calathea crocata te snoeien, tenzij er dode of beschadigde bladeren zijn die verwijderd moeten worden. Indien nodig kunnen de bladeren individueel worden afgeknipt met scherpe en schone schaar of mes. Vermijd hierbij het beschadigen van de gezonde bladeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar laat de grond niet te drassig worden. Geef water op kamertemperatuur en vermijd water geven via de bladeren. Houd de potgrond vochtig maar niet doorweekt.

  De plant heeft een lichtvochtige en goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Gebruik een potgrond speciaal voor kamerplanten voor optimale groei.

  De Calathea crocata heeft behoefte aan een vochtige en goed doorlatende bodem. Het is aan te raden om gebruik te maken van een potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Zorg ervoor dat de bodem niet uitdroogt, maar vermijd ook wateroverlast.

  De Calathea crocata heeft behoefte aan regelmatig water geven, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Het is belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten, maar uit direct zonlicht. Houd de luchtvochtigheid hoog door de bladeren regelmatig te besproeien met water.

  U kunt de bladeren van de plant voorzichtig afstoffen met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van bladglansmiddelen, deze kunnen de plant beschadigen. Controleer regelmatig op ongedierte en verwijder eventueel met een vochtige doek.

  De Calathea crocata heeft behoefte aan helder, indirect licht. Plaats de plant niet in direct zonlicht, maar wel op een plek waar voldoende licht komt. Een lichte standplaats is ideaal voor de gezonde groei van deze kamerplant.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme en constante temperatuur te houden, vermijd tocht en extreme temperatuurschommelingen. Een te koude omgeving kan schade veroorzaken aan de bladeren van de plant.

  Kamerplanten hebben over het algemeen baat bij een hoge luchtvochtigheid. Het is daarom verstandig om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Dit kan helpen om de plant gezond en gelukkig te houden.

  Kamerplanten zoals Calathea crocata gedijen het beste in een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur of te alkalisch is voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Het regelmatig meten en aanpassen van de pH-waarde kan helpen bij het behouden van een goede bodemgesteldheid voor de plant.

  Kamerplanten hebben regelmatig voeding nodig in de vorm van vloeibare kamerplantenmest. Het is belangrijk om dit tijdens het groeiseizoen (voorjaar en zomer) elke 2 weken te geven. In de herfst en winter kan de bemesting verminderd worden naar eens per maand.

 • Omschrijving

  De Calathea crocata is een prachtige kamerplant met opvallende oranje bloemen die lijken op krokodillenschubben, vandaar de naam "crocata". De plant heeft groene bladeren met een opvallend patroon van lichte en donkere strepen. Het is een tropische plant die goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. De Calathea crocata heeft regelmatig water nodig en gedijt het beste op een lichte plek zonder direct zonlicht. Deze plant is een populaire keuze voor liefhebbers van exotische planten vanwege zijn unieke uitstraling en relatief gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.