Calathea roseopicta var.illustris

Calathea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calathea roseopicta var. illustris is een prachtige plant met opvallende bladeren die diep donkergroen van kleur zijn en een heldergele streep hebben langs de nerven. De bladeren zijn ovaal van vorm en hebben een fluweelachtige textuur. Deze plant staat bekend om zijn levendige kleuren en opvallende tekening op de bladeren. Het is een decoratieve kamerplant die goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. De Calathea roseopicta var. illustris is een perfecte keuze voor liefhebbers van exotische en kleurrijke planten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Deze plant vereist regelmatig water geven en houdt van een vochtige omgeving. Het is belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten, maar uit direct zonlicht te houden. Regelmatig afstoffen van de bladeren is ook aan te raden.

  De Calathea roseopicta var.illustris heeft indirect licht nodig en moet uit direct zonlicht worden gehouden. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt, zoals bij een raam met een gordijn ervoor. Het is in het algemeen een plant die goed gedijt in een omgeving met gemiddeld licht.

  De plant heeft 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. In de winter kan de frequentie van water geven verminderen.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en dient op een plek te staan met indirect licht. Te felle zon kan schade veroorzaken aan de bladeren. Het is aan te raden om de plant in de schaduw te plaatsen.

  Ja, deze plant houdt van warmte en een gematigde tot hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant op een warme plek en vermijd tocht en temperatuurschommelingen. Een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius is ideaal voor deze plant.

  De Calathea roseopicta var. illustris bloeit meestal in de late lente en de zomermaanden, meestal van mei tot augustus. De bloeitijd duurt meestal enkele weken tot maximaal een maand.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen doordat hij giftige stoffen uit de lucht kan filteren en omzetten in zuurstof. Het is dus een goede keuze voor in huis als je de luchtkwaliteit wilt verbeteren.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor een ideale groeicondities en houdt de plant gezond en gelukkig. Een constant warme temperatuur helpt de plant ook om zijn bladeren mooi en kleurrijk te houden.

 • Deze plant heeft af en toe snoei nodig om dode bladeren of bruine randen te verwijderen. Gebruik scherpe en schone snoeischaar om beschadiging te voorkomen. Snoei in het voorjaar voor optimale groei.

  De Calathea roseopicta var.illustris heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Geef de plant water op kamertemperatuur en gebruik bij voorkeur regenwater of gedemineraliseerd water. Laat de grond tussen gietbeurten lichtjes opdrogen.

  Deze plant gedijt het beste in potgrond met een goede drainage en luchtigheid. Gebruik bij voorkeur een mengsel van potgrond met wat grof zand en perlite. Ververs de potgrond jaarlijks of verpot de plant als de wortels de pot helemaal hebben opgevuld.

  De Calathea roseopicta var.illustris gedijt het beste in een goed doorlatende en lichtzure potgrond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Een mix van potgrond en grof zand kan helpen bij het behouden van de juiste bodemkwaliteit voor deze kamerplant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Plaats de plant op een lichte, maar niet te zonnige plek. Af en toe besproeien met water wordt aanbevolen om de luchtvochtigheid te verhogen.

  De bladeren van deze plant kunnen stoffig worden, maak ze regelmatig schoon met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van bladspray, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Gebruik lauw water om de bladeren schoon te maken en zorg ervoor dat ze goed opdrogen.

  De Calathea roseopicta var.illustris heeft behoefte aan indirect licht en kan niet goed tegen direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende licht krijgt, maar vermijd felle zonnestralen. Het liefst staat deze plant op een plek met helder, gematigd licht.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of extreme temperaturen. Houd de plant op een constante temperatuur voor het beste groeiproces.

  De plant vereist een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig sproeien of gebruik van een luchtbevochtiger is aan te raden. Houd de luchtvochtigheid in huis tussen de 60-80% voor optimale groei en gezondheid van de plant. Lage luchtvochtigheid kan leiden tot bruine bladranden en verkleuring van de bladeren.

  Kamerplanten zoals Calathea roseopicta var.illustris gedijen het beste in een licht zure tot neutrale bodem. De optimale zuurgraad ligt rond een pH van 5,5 tot 7,5. Het is belangrijk om de pH van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen.

  Voor kamerplanten zoals Calathea roseopicta var.illustris heb je speciale kamerplantenmest nodig. Het is belangrijk om de plant tijdens de groeiperiode elke 2 tot 4 weken te bemesten. Gebruik een evenwichtige meststof om de plant gezond en vitaal te houden.

 • Omschrijving

  De Calathea roseopicta var. illustris is een prachtige plant met opvallende bladeren die diep donkergroen van kleur zijn en een heldergele streep hebben langs de nerven. De bladeren zijn ovaal van vorm en hebben een fluweelachtige textuur. Deze plant staat bekend om zijn levendige kleuren en opvallende tekening op de bladeren. Het is een decoratieve kamerplant die goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. De Calathea roseopicta var. illustris is een perfecte keuze voor liefhebbers van exotische en kleurrijke planten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.