Plectranthus (Coleus Grp)

Plectranthus (Coleus Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Plectranthus, ook bekend als Coleus, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende bladeren in verschillende kleuren en patronen. Deze planten gedijen goed in warme en vochtige omstandigheden en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt. Plectranthus planten zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben slechts af en toe water en indirect zonlicht nodig. Ze zijn perfect voor het toevoegen van een vleugje kleur en levendigheid aan je interieur of tuin. Bovendien hebben sommige soorten Plectranthus ook geneeskrachtige eigenschappen en worden ze gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Plectranthus (Coleus Grp) is makkelijk in onderhoud. Deze kamerplant heeft weinig zorg nodig en gedijt goed binnen. Regelmatig water geven en wat indirect zonlicht zijn voldoende voor een gezonde groei.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig. Plaats de plant op een plek waar deze voldoende daglicht ontvangt, maar vermijd direct zonlicht op de bladeren. Geeft de voorkeur aan een lichte standplaats.

  De Plectranthus heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft en vermijd dat de plant in een te natte potgrond staat. Het beste is om te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en prefereert een plek met indirect licht. Te felle zon kan de bladeren verbranden en beschadigen. Het is daarom beter om de plant op een plek te zetten waar ze wat meer beschutting krijgen tegen de zon.

  Ja, de Plectranthus (Coleus Grp) houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme en zonnige plek te plaatsen, waar hij voldoende licht en warmte krijgt. Goede ventilatie is echter ook belangrijk om de plant gezond te houden.

  De Plectranthus (Coleus Grp) bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus. De bloei kan enkele weken duren, afhankelijk van de omstandigheden zoals licht en water.

  Ja, de plant heeft luchtzuiverende eigenschappen doordat het CO2 omzet in zuurstof en schadelijke stoffen uit de lucht opneemt. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving in huis. Het regelmatig ventileren van de ruimte blijft echter ook belangrijk voor een goede luchtkwaliteit.

  Ja, Plectranthus (Coleus Grp) staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor de ideale groeiomstandigheden voor de plant en bevordert een gezonde ontwikkeling. Het is belangrijk om deze temperatuur goed te behouden voor een optimale groei en bloei.

 • Om de plant gezond en compact te houden, is het aan te raden om regelmatig te snoeien. Verwijder regelmatig de uitlopers en de bloemen om de groei te stimuleren. Snoei ongeveer één derde van de plant af om een evenwichtige vorm te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Laat de bovenste laag van de grond iets opdrogen tussen gietbeurten. Geef in de lente en zomer iets meer water dan in de herfst en winter.

  Gebruik een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft en vermijd dat de wortels van de plant te nat worden. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die licht vochtig is. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant op een lichte plek staat, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de wortels gaan rotten. Geef regelmatig plantenvoeding voor een gezonde groei.

  Om stof van de bladeren te verwijderen, kunt u een zachte doek of een plantenspuit met lauw water gebruiken. Spuit niet direct op de bladeren om vlekken te voorkomen. Eventueel kunt u de bladeren ook voorzichtig afnemen met een vochtige doek.

  Deze plant heeft veel helder indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem op een plek waar hij dagelijks voldoende licht krijgt. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in direct zonlicht staat om verbranding te voorkomen.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de tocht te houden en te beschermen tegen plotselinge temperatuurwisselingen. Een constante kamertemperatuur is ideaal voor een gezonde groei.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet redelijk hoog zijn, idealiter tussen de 50-60%. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Plaats de plant niet in de buurt van airconditioners of verwarmingssystemen om uitdroging te voorkomen.

  De Plectranthus (Coleus Grp) gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en niet te compact is, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen krijgen. Het regelmatig meten en indien nodig aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  De Plectranthus (Coleus Grp) heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof voor kamerplanten, volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Stop met bemesten in de winter, wanneer de plant in rust is.

 • Omschrijving

  Plectranthus, ook bekend als Coleus, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende bladeren in verschillende kleuren en patronen. Deze planten gedijen goed in warme en vochtige omstandigheden en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt. Plectranthus planten zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben slechts af en toe water en indirect zonlicht nodig. Ze zijn perfect voor het toevoegen van een vleugje kleur en levendigheid aan je interieur of tuin. Bovendien hebben sommige soorten Plectranthus ook geneeskrachtige eigenschappen en worden ze gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.