Ctenanthe

Ctenanthe

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ctenanthe is een prachtige kamerplant met opvallende bladeren die een bont patroon van groen, paars en zilver hebben. Deze plant behoort tot de familie van de Marantaceae en groeit het beste in een vochtige omgeving. De Ctenanthe heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven en gedijt goed bij indirect licht. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig te sproeien om een hoge luchtvochtigheid te behouden. Deze plant is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een decoratieve toevoeging aan hun interieur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Ctenanthe is redelijk makkelijk in onderhoud en heeft vochtige grond en een lichte standplaats nodig. Regelmatig sproeien en af en toe bemesten is voldoende om deze plant gezond te houden. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig af te nemen om stof te verwijderen.

  De Ctenanthe plant heeft helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Een standplaats bij een raam op het oosten of westen is ideaal.

  De Kamerplant Ctenanthe heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen. Zorg ervoor dat de plant niet in een laag water staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant houdt niet van direct zonlicht, maar prefereert helder, indirect licht. Te veel zon kan bladeren beschadigen en verkleuren. Het is daarom belangrijk om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt.

  Ja, de Ctenanthe plant houdt van warmte en vochtige omstandigheden. Het gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan tocht of kou.

  De Ctenanthe bloeit voornamelijk in de lente en de zomermaanden. De bloeiperiode kan enkele weken duren.

  Ja, de plant heeft luchtzuiverende eigenschappen doordat het CO2 omzet in zuurstof en schadelijke stoffen uit de lucht kan filteren. Het kan helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

  Ja, de plant gedijt het beste op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om optimale groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan extreme temperatuurschommelingen.

 • Het is niet nodig om regelmatig te snoeien bij deze plant. Individuele bladeren kunnen verwijderd worden als ze beschadigd zijn. Snoei dode bladeren van de plant om deze gezond te houden.

  Kamerplanten zoals de Ctenanthe hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de plant in een laag water staat. In de herfst en winter kan de waterbehoefte verminderen, dus controleer de grond voorzichtig voordat je water geeft.

  Voor een Ctenanthe is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Kies bijvoorbeeld voor een mix van potgrond met extra vermiculiet of perliet voor een goede luchtigheid en drainage. Vermijd zware grondsoorten die te snel vocht vasthouden om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond met een lichte zuurgraad. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Het is ook aan te raden om af en toe de bovenste laag van de potgrond te vervangen.

  Zorg ervoor dat de plant in een lichte ruimte staat, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven en zorg voor een hoge luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien. Gebruik tijdens het groeiseizoen eens in de 2 weken vloeibare mest.

  Om de bladeren van deze plant schoon te maken, kun je een zachte doek of spons gebruiken om stof voorzichtig af te vegen. Besproei de bladeren af en toe met water om ze fris te houden. Gebruik geen bladglansmiddelen, omdat deze de poriën kunnen verstoppen en de plant kan beschadigen.

  De plant heeft helder indirect licht nodig om goed te gedijen. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Zet de plant bij voorkeur op een plek met veel natuurlijk licht, zoals in de buurt van een raam.

  Ctenanthe gedijt het beste bij een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 18-24°C. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en grote temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan temperaturen onder de 12°C.

  De luchtvochtigheid moet hoog zijn, idealiter tussen de 60-70%. Dit kan bereikt worden door regelmatig te sproeien of de plant dicht bij een luchtbevochtiger te plaatsen. Lage luchtvochtigheid kan leiden tot droge bladeren en andere problemen.

  Kamerplanten zoals de Ctenanthe geven de voorkeur aan een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld speciale potgrond voor kamerplanten.

  Kamerplanten hebben in het algemeen behoefte aan voeding tijdens het groeiseizoen. Gebruik daarom een algemene kamerplantenmeststof en houd de aanbevolen dosering aan. Bemest de plant ongeveer één keer per maand in de lente en zomer, en verminder de bemesting in de herfst en winter.

 • Omschrijving

  De Ctenanthe is een prachtige kamerplant met opvallende bladeren die een bont patroon van groen, paars en zilver hebben. Deze plant behoort tot de familie van de Marantaceae en groeit het beste in een vochtige omgeving. De Ctenanthe heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven en gedijt goed bij indirect licht. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig te sproeien om een hoge luchtvochtigheid te behouden. Deze plant is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een decoratieve toevoeging aan hun interieur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.