Episcia

Episcia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Episcia is een tropische plant met fluweelachtige bladeren die vaak kleurrijk zijn en een patroon van zilverachtige strepen hebben. De plant groeit laag bij de grond en verspreidt zich snel door middel van uitlopers. Episcia bloeit met kleine, trechtervormige bloemen in verschillende kleuren, zoals rood, oranje, geel en paars. Het is een populaire kamerplant vanwege de decoratieve bladeren en bloemen. Episcia heeft een lichte standplaats nodig en regelmatig water om goed te gedijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Episcia is een kamerplant die gemiddeld onderhoud vereist. Mits de juiste omstandigheden wordt geboden, zoals regelmatig water geven en voldoende licht, zal de plant goed gedijen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op ziektes en plagen om de gezondheid te behouden.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant op een plek met veel indirect zonlicht, maar vermijd direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle kanten gelijkmatig worden belicht.

  De plant heeft ongeveer één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grond aan te voelen.

  De Episcia houdt niet van direct zonlicht, dus het is beter om deze plant niet in de felle zon te plaatsen. Hij gedijt beter in helder, indirect licht. Het vermijden van direct zonlicht zal helpen om de bladeren van de plant gezond en groen te houden.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur van ongeveer 20-25°C. Het is belangrijk om de plant uit de tocht te houden en de luchtvochtigheid op peil te houden. Het is dus aan te raden om de plant binnen te houden, op een warme en lichte plek.

  Episcia bloeit meestal in de lente en zomermaanden. De bloemen blijven meestal tot ongeveer 4-6 weken aan de plant.

  Ja, de Episcia plant is luchtzuiverend en helpt de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het blad van deze plant helpt schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht te filteren. Het is daarom een goede keuze als kamerplant voor een gezonder binnenklimaat.

  Ja, de plant houdt van een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Dit zorgt voor een ideale groeiomgeving. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan te hoge of te lage temperaturen.

 • Het is niet nodig om regelmatig Episcia te snoeien. Als de plant te groot wordt, kunt u takken tot 5 cm van de basis afsnijden om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren indien nodig.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Geef de plant bij voorkeur water op kamertemperatuur.

  Episcia heeft behoefte aan vochtige en goed doorlatende potgrond. Gebruik een mengsel voor kamerplanten met humusrijke en luchtige structuur. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift aan indien nodig.

  Episcia gedijen het beste in een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig blijft, maar niet drassig. Af en toe bemesten kan helpen bij de groei en bloei van de plant.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Geef regelmatig plantenvoeding tijdens de groeiperiode. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

  De bladeren van deze plant kunnen stof verzamelen, dus het is raadzaam om ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die de bladeren kunnen beschadigen. Regelmatig schoonmaken helpt de plant gezond te houden en voorkomt eventuele plagen.

  Episcia heeft behoefte aan helder, indirect licht om goed te gedijen. Zet de plant op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Te weinig licht kan leiden tot slechte groei en minder bloei.

  Episcia gedijt het best bij een kamertemperatuur tussen de 18°C en 24°C. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of extreme hitte. Het is belangrijk om de temperatuur stabiel te houden om de gezondheid van de plant te behouden.

  Kamerplanten, zoals Episcia, gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid. Het is aan te raden om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid op peil te houden. Een luchtvochtigheid van ongeveer 60-70% wordt vaak als ideaal beschouwd voor kamerplanten.

  Een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5 wordt aanbevolen voor optimale groei van deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte bodemverbeteraars. Een te zure of te basische bodem kan de gezondheid van de plant beïnvloeden en de groei belemmeren.

  Kamerplanten hebben regelmatig voeding nodig in de vorm van plantenvoeding. Gebruik hiervoor een speciale meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Bemest de plant in het groeiseizoen, bijvoorbeeld vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer.

 • Omschrijving

  Episcia is een tropische plant met fluweelachtige bladeren die vaak kleurrijk zijn en een patroon van zilverachtige strepen hebben. De plant groeit laag bij de grond en verspreidt zich snel door middel van uitlopers. Episcia bloeit met kleine, trechtervormige bloemen in verschillende kleuren, zoals rood, oranje, geel en paars. Het is een populaire kamerplant vanwege de decoratieve bladeren en bloemen. Episcia heeft een lichte standplaats nodig en regelmatig water om goed te gedijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.