Ficus

Ficus overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ficus is een populaire kamerplant met glanzende groene bladeren die langwerpig of ovaal van vorm kunnen zijn. De plant kan zowel als struik of als boom groeien, afhankelijk van de variëteit. Ficussen hebben een sterke luchtzuiverende werking en zijn relatief eenvoudig te verzorgen. Ze gedijen goed op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Let op dat de Ficus regelmatig water krijgt en af en toe bemest wordt voor een gezonde groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en af en toe te bemesten. De plant gedijt goed in lichte tot halfschaduwrijke omgevingen.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant daarom het liefst op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Een raam op het oosten of westen is ideaal.

  De Ficus heeft behoefte aan regelmatig water geven. Water de plant ongeveer één keer per week, maar houd de grond vochtig en niet drassig. Pas op dat de plant niet te lang droog staat tussen de gietbeurten door.

  Deze plant houdt van indirect licht en verdraagt geen felle zon. Plaats de plant op een plek met helder, gefilterd licht. Direct zonlicht kan bladeren verbranden en de plant beschadigen.

  Ja, de plant houdt van warmte. Het gedijt goed bij temperaturen tussen de 18-24 graden Celsius. Koude tocht en temperatuurschommelingen kunnen de plant beschadigen.

  De Ficus bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus. De bloei kan enkele weken duren, afhankelijk van de individuele plant en de specifieke omstandigheden.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om de lucht te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is dus een goede keuze voor een gezondere binnenlucht.

  Ja, de plant staat het liefst op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperaturen creëren de ideale omstandigheden voor de groei en gezondheid van de plant. Een temperatuur buiten dit bereik kan leiden tot stress en problemen voor de plant.

 • Het snoeien van de plant is belangrijk om de vorm en grootte te behouden en om nieuwe groei te stimuleren. Snoei dode of beschadigde bladeren en takken weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Geef de plant na het snoeien voldoende water en voeding om herstel te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten opdrogen. In de winter kan de plant minder water nodig hebben dan in de zomer.

  De Ficus gedijt het beste in een lichte potgrond die goed waterdoorlatend is. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de potgrond nog vochtig genoeg is en indien nodig water bij te geven. Het gebruik van goede kwaliteit potgrond zal de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  Een goede bodemkwaliteit voor deze plant is vruchtbare en goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig de bovenste laag van de bodem te vervangen of bij te vullen.

  De plant heeft een lichte standplaats nodig en kan verbranden in direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Regelmatig stof verwijderen van de bladeren is voldoende voor het onderhoud.

  Het blad van deze plant kan af en toe worden afgenomen met een vochtige doek om stof te verwijderen. Het is ook goed om regelmatig de pot en eventueel de schotel te reinigen. Gebruik hierbij bij voorkeur lauwwarm water zonder zeep.

  De Ficus heeft veel licht nodig en staat het liefst op een plek met indirect zonlicht. Zet de plant niet op een te donkere plek, want dit kan leiden tot bladval. Zorg ervoor dat de plant regelmatig gedraaid wordt, zodat alle kanten voldoende licht krijgen.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen. Houd de plant weg van tocht en koude tocht.

  Kamerplanten zoals de Ficus gedijen het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te laag is door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging van de bladeren en groeiproblemen.

  De Ficus gedijt het beste in een bodem met een lichtzure tot neutrale pH. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem niet te zuur of te basisch is, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Het is aan te raden om regelmatig de zuurgraad van de bodem te meten en indien nodig bij te stellen.

  Kamerplanten hebben regelmatige bemesting nodig tijdens de groeiperiode, meestal vanaf het voorjaar tot het najaar. Gebruik een speciale vloeibare meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Geef niet te veel mest, dit kan de plant beschadigen.

 • Omschrijving

  De Ficus is een populaire kamerplant met glanzende groene bladeren die langwerpig of ovaal van vorm kunnen zijn. De plant kan zowel als struik of als boom groeien, afhankelijk van de variëteit. Ficussen hebben een sterke luchtzuiverende werking en zijn relatief eenvoudig te verzorgen. Ze gedijen goed op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Let op dat de Ficus regelmatig water krijgt en af en toe bemest wordt voor een gezonde groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.