Fittonia

Fittonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fittonia, ook wel bekend als de mozaïekplant vanwege de kleurrijke bladeren, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende uiterlijk. De bladeren van de Fittonia hebben meestal een groene basis met patronen van roze, wit of rood erop. Deze plant gedijt goed in vochtige omgevingen en heeft regelmatig water nodig om te voorkomen dat de bladeren slap worden. Fittonia is ideaal voor in hangende manden of op planken omdat het een kruipende groeivorm heeft. Het is een makkelijke plant om te verzorgen, zolang hij maar voldoende licht en vochtigheid krijgt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Fittonia's zijn over het algemeen redelijk makkelijk in onderhoud en vereisen regelmatige maar niet te veel water geven. Ze gedijen goed bij gematigd licht en hoge luchtvochtigheid. Het regelmatig verwijderen van dode bladeren zal de plant gezond houden.

  Kamerplanten hebben over het algemeen indirect licht nodig. Plaats de plant niet in direct zonlicht, dit kan bladeren verbranden. Het is aan te raden om de plant dicht bij een raam te plaatsen voor voldoende licht.

  De plant heeft regelmatig water nodig en moet vochtig gehouden worden. Over het algemeen wordt aangeraden om de plant ongeveer eens per week water te geven. Het is belangrijk om de grond niet te laten uitdrogen.

  De plant houdt niet van direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is beter om de plant op een plek te zetten met indirect licht of in de schaduw. Overmatige blootstelling aan de zon kan de plant beschadigen.

  Fittonia houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18-24 graden Celsius. Ze kunnen gevoelig zijn voor koude tocht en temperatuurschommelingen. Zorg dus voor een warme en stabiele omgeving voor deze kamerplant.

  Fittonia bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot september. De bloei duurt meestal enkele weken.

  Ja, de Fittonia plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het helpt bij het verwijderen van giftige stoffen uit de lucht, waardoor het de luchtkwaliteit in huis verbetert. Het is daarom een goede keuze als kamerplant.

  Ja, de plant groeit het beste op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en direct zonlicht te houden. Houd de omgevingstemperatuur dus stabiel en gematigd voor een gezonde groei.

 • Om de plant compact te houden kun je regelmatig de toppen van de stengels knippen. Verwijder ook eventuele uitstekende of dode bladeren. Snoei de plant het liefst in het voorjaar of de zomer voor optimale groei.

  Geef de plant regelmatig water, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Voorkom dat de wortels in een laag water blijven staan om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de lente en zomermaanden vaker water te geven dan in de herfst en winter.

  Voor de Fittonia wordt aangeraden om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is en rijk aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Kamerplanten hebben baat bij regelmatige bemesting en het vervangen van de potgrond om de paar jaar.

  Fittonia heeft behoefte aan een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de potgrond licht vochtig is, maar niet te nat. Het is aan te raden om de plant regelmatig te voeden met meststoffen voor kamerplanten.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Plaats de plant op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Gebruik regelmatig plantenvoeding in het groeiseizoen om de plant gezond te houden.

  Om stof te verwijderen van de bladeren van deze plant, kunt u een vochtige doek gebruiken om voorzichtig de bladeren af te vegen. Vermijd het gebruik van chemicaliën of agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien dit de bladeren kan beschadigen. Regelmatig schoonmaken helpt de plant gezond te houden en zorgt voor een mooie uitstraling in huis.

  Kamerplanten zoals Fittonia hebben een voorkeur voor indirect zonlicht. Plaats de plant op een plek waar het licht gefilterd wordt, bijvoorbeeld voor een raam op het noorden of oosten. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.

  Fittonia gedijt het beste bij een constante kamertemperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen tocht en plotselinge temperatuurveranderingen. Te hoge of te lage temperaturen kunnen leiden tot bladval en verminderde groei.

  Kamerplanten zoals de Fittonia hebben behoefte aan een hoge luchtvochtigheid om goed te gedijen. Een luchtvochtigheid tussen de 50-70% wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat de plant regelmatig besproeid wordt of plaats hem in de buurt van een luchtbevochtiger.

  De Fittonia houdt van een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond niet te zuur of te basisch is, om de gezondheid van de plant te behouden.

  Voor kamerplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een uitgebalanceerde vloeibare meststof die speciaal is ontworpen voor kamerplanten volgens de instructies op de verpakking. Een teveel aan bemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid die je gebruikt.

 • Omschrijving

  Fittonia, ook wel bekend als de mozaïekplant vanwege de kleurrijke bladeren, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende uiterlijk. De bladeren van de Fittonia hebben meestal een groene basis met patronen van roze, wit of rood erop. Deze plant gedijt goed in vochtige omgevingen en heeft regelmatig water nodig om te voorkomen dat de bladeren slap worden. Fittonia is ideaal voor in hangende manden of op planken omdat het een kruipende groeivorm heeft. Het is een makkelijke plant om te verzorgen, zolang hij maar voldoende licht en vochtigheid krijgt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.