Helleborus niger

Helleborus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Helleborus niger, ook wel bekend als de kerstroos, is een winterharde vaste plant met donkergroene bladeren en opvallend witte bloemen. Deze plant bloeit van december tot maart en heeft een mooie, subtiele geur. Helleborus niger groeit het liefst in halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. De kerstroos kan goed geplant worden in borders, rotstuinen of als bodembedekker onder bomen. Let op: alle delen van de Helleborus niger zijn giftig, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je deze plant in de tuin hebt staan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem op een lichte plek te zetten, maar verder heeft hij weinig speciale behoeften. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste binnenomgevingen.

  De plant Helleborus niger heeft behoefte aan helder, indirect licht. Zet de plant op een plek met veel licht, maar vermijd direct zonlicht. Een raam op het oosten of westen is ideaal.

  Helleborus niger heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig of de grond nog vochtig is voordat je opnieuw water geeft.

  Nee, de plant houdt niet van de felle zon en groeit het beste op een plek met indirect zonlicht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden en de plant beschadigen. Plaats de plant daarom op een plek met helder, maar gefilterd licht.

  De plant houdt van een koele omgeving en kan goed gedijen bij lagere temperaturen. Warmte is niet ideaal voor deze plant, dus vermijd te hoge temperaturen. Zorg voor een plek met een gematigde temperatuur en voldoende licht.

  Deze plant bloeit meestal van december tot maart en de bloeiperiode kan tot wel acht weken duren.

  Ja, Helleborus niger staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en kan helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Deze plant verwijdert schadelijke stoffen uit de lucht en zorgt voor een gezondere leefomgeving. Het is daarom een goede keuze voor in huis of op kantoor.

  Ja, ik gedij het beste op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor ideale groeiomstandigheden en bloei van mijn prachtige bloemen. Plaats mij daarom op een warme plek met voldoende licht.

 • Je kunt de plant in maart snoeien om de bloei te bevorderen, verwijder dode bladeren en bloemstelen. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om beschadiging te voorkomen. De plant zal weer nieuwe groei en bloemen produceren na het snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Zorg ervoor dat de plant in een goed doorlatende pot staat en vermijd dat er water onderin de pot blijft staan. Geef in de winter iets minder water dan in de zomer.

  Voor Kamerplanten is het belangrijk om gebruik te maken van een potgrond die goed vocht doorlaat en luchtig is. Kies voor een potgrond met een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Vermijd zware en te vochtige potgrondsoorten, omdat dit de gezondheid van de plant kan schaden.

  Deze plant gedijt het beste in een goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond licht zuur tot neutraal is en vermijd wateroverlast. Regelmatig bemesten met een uitgebalanceerde voeding zal de gezondheid van de plant bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder regelmatig dode bladeren om de plant gezond te houden.

  Om de plant schoon te maken, kun je voorzichtig het stof van de bladeren afvegen met een zachte doek of spons. Gebruik lauw water om eventuele vuil of insecten van de bladeren te verwijderen. Vermijd hierbij om de bloemen aan te raken om schade te voorkomen.

  De Helleborus niger heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats deze plant daarom het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15 en 21 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant niet blootgesteld wordt aan extreme warmte of kou. Zorg ervoor dat de plant op een constante temperatuur gehouden wordt om de gezondheid te behouden.

  Helleborus niger heeft baat bij een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig besproeien van de bladeren wordt aanbevolen. Een luchtbevochtiger kan ook worden gebruikt om de ideale luchtvochtigheidsniveaus te handhaven. Daarnaast is het belangrijk om de plant uit de buurt van verwarmings- of airconditioningssystemen te houden om uitdroging te voorkomen.

  Helleborus niger gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Het is aan te raden om de bodem indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig en kan gedijen op normale potgrond. Het is voldoende om 1-2 keer per maand vloeibare meststof te geven tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de plant niet te veel mest krijgt, om wortelverbranding te voorkomen.

 • Omschrijving

  Helleborus niger, ook wel bekend als de kerstroos, is een winterharde vaste plant met donkergroene bladeren en opvallend witte bloemen. Deze plant bloeit van december tot maart en heeft een mooie, subtiele geur. Helleborus niger groeit het liefst in halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. De kerstroos kan goed geplant worden in borders, rotstuinen of als bodembedekker onder bomen. Let op: alle delen van de Helleborus niger zijn giftig, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je deze plant in de tuin hebt staan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.